Jaki przegub 1.3 16v 2003r.
-
Witam,
W moim Swifcie wystąpiła właśnie konieczność wymiany przegubów napędowych (pewnie obu, bo poszły obie osłony i zaczyna klekotać). Jest to Swift 1.3 (silnik 16v 85KM), prod. 2003 (Węgry), sedan.
Problem polega na tym, że jeżdżę tym autem w Norwegii. W tutejszych bazach części ten model nie występuje i mechanicy rozkładają ręce. A trzeba wiedzieć, że norweski mechanik nie podejdzie do rzeczy kreatywnie i nie chce mu się trochę pokombinować, np. rozebrać przegub i sprawdzić, czy pasuje inny z podobnego modelu. Mogą mi zamówić oryginalną część u producenta, co kosztuje w przeliczeniu 2000 PLN/sztuka (dwa tysiące).
Po dłuższych poszukiwaniach zawęziłem możliwości do dwóch części, występujących w niektórych katalogach jako J2828017 [zewn. 23 zęby/ średn. 49 mm/ wewn. 20 zębów] oraz J2828002 [23 zęby/ 49mm/ 19 zębów], ale niestety nie jestem pewny rocznika. Czy ktoś mógłby mi poradzić, który z tych przegubów (a może jakiś inny) pasuje do tego modelu?
Pozdrowienia,
Maciek -
-
Dzięki za linki, ale niestety nie pomogło...
Problem polega na tym, że katalogi, również te z Twoich linków, pokazują różne rodzaje przegubów (liczba zębów zewn/wewn 25/22, 23/20 albo 23/19), tylko że żaden nie uwzględnia dokładnie tego modelu który mam (2003 Węgry, 1.3/16V, silnik G13BB), tak więc nie wiem który przegub zamówić. Skłaniam się ku 23/20, bo w jednym źródle była adnotacja że to do Swiftów z Węgier, ale chcę się upewnić.
-
no niestety czasem trzeba isc do sklepu ze stra rzecza i porownac bo po nr. katolagach ciezko dojsc.
-
Chyba tak w końcu zrobię
Ale muszę najpierw pokonać mentalność norweskiego mechanika, który w życiu nie zacznie naprawy, jeśli komputer nie pokaże mu czarno na białym numeru części zamiennej.
W ogóle mają tu taki system, że każdą potrzebną część wyszukuje się po nr rejestracyjnym (!), w internecie jest dostęp do bazy zarejestrowanych samochodów, z tej bazy można pobrać nr VIN i od razu szczegółowy model, kolor lakieru, w jakim kraju był kupiony itp. Sklepy z częściami mają do tego interfejs na stronie, mechanik wpisuje nr rejestracyjny i ma od razu listę pasujących części.
-
Skurczybyki...
A masz może instrukcję od tego samochodu? -
Skurczybyki...
A masz może instrukcję od
tego samochodu?Niestety tylko "zwykłą" instrukcję obslugi, która nie wykracza poza kwestie wymiany bezpiecznika
-
Jak wróce z pracy do domu to prześlę Ci dokładny symbol tego przegubu bo mam gdzieś pudełko w komorce... Ja trafiłem dopiero za 3 razem a tak w ogóle jest 8 lub 9 rodzajów przegubu do swifta...
-
a może zadzwoń do Intercars i podaj nr rejestracyjny To ci powiedzą jaki pasuje