zlosniki.pl
    • Zarejestruj się
    • Zaloguj się
    • Szukaj
    • Kategorie
    • Ostatnie
    • Tagi
    • Popularne
    • Użytkownicy
    • Grupy
    • Szukaj

[ALL] Klima- jak to działa ??

Kącik techniczny - Swift do 2003 r.
    12
    43
    63
    Załaduj więcej postów
    • Najpierw najstarsze
    • Najpierw najnowsze
    • Najwięcej głosów
    Odpowiedz
    • Odpowiedz, zakładając nowy temat
    Zaloguj się, aby odpowiedzieć
    Ten temat został usunięty. Mogą go zobaczyć tylko użytkownicy upoważnieni do zarządzania tematami.
    • P
      p5656 Użytkownik archiwalny ostatnio edytowany przez p5656

Witam wszystkich bardzo serdecznie:) Otóż chciałem zapytac o klime w Swistaku ( mk3 ) .Klima jest założona ale :
      1. Na pewno brakuje czynnika .
      2. Instalacja "rurkowa"( przepraszam ale nie wiem jak fachowo się to nazywa ) wygląda na sprawną
      3. Elektryka jest rozryta niemiłosiernie niestety ( od sprężarki wychodzą dwa przewody które po drodze w szereg zahaczają jeszcze o dmuchawe od klimy i idą elektrycznymi grubymi przewodami do kabiny. W kabinie jest elektryczny przełącznik dwupozycyjny do którego są przyłączone . Dodam że całośc jest odłączona jakoś dziwnie , wentylator próbowałem podłączyc pod aku ale nie rusza wogóle . Chyba powinien byc jakiś przekaźnik od klimy prawda ?? Kurde nie wiem jak to ugryź .

Przymierzam się do zmiany zderzaka więc bede mial ulatwiony dostep do chlodnicy , sprezarki itd i chciałem coś z tym pomyślec ale nie znam zasady działania .

Pomoże ktoś ?? możę jakiś łopatologiczny schemat ??

Pozdro

1 odpowiedź Ostatnia odpowiedź Odpowiedz Cytuj 0
      • T
        tadziomaru1 Użytkownik archiwalny ostatnio edytowany przez tadziomaru1

Drugą chłodnicę do klimy oczywiście masz? I mam nadzieję, że nie jest dziurawa...

• P

No mam . Na niej jest właśnie wentylator o którym mowiłem . Nie mam pojęcia czy jest sprawna . Nigdy tego całego systemu nie widziałem pracującego

A może któryś z posiadaczy klimy w swoim swicie będzie w stanie sprawdzić jak to wygląda od strony elektrycznej i jakoś opisać ( narysować , chociaż w paincie ) ??

Byłbym wdzięczny:)

Pozdrawiam

• S
            sholek Użytkownik archiwalny ostatnio edytowany przez sholek

Przekaźnik klimatyzacji jest przy akumulatorze tam gdzie jest przekaźnik od pompy paliwa. Aby klima się wlączyla należy spelnić kilka warunków
            1 - Odpowiednie ciśnienie w ukladzie (czujnik przy prawym kielichu taki zielony)
            2 - Należy wlączyć nawiew
            3 - Najlepiej klimę włączać przy lekkim dodaniu gazu (komputer silnika pobiera impuls ze sterownika i sam podwyższa obroty jak są za niskie.
            Samo sterowanie klima jest proste kilka diod, rezystorów nic skomplikowanego.

• P

no wlaśnie u mnie kilka przewodów jest odciętych i musze wykminić jak to podłączyć zanim pojade do jakiś specy żeby napełnili itd . A wentylator od klimy po podpięciu bezpośrednio pod +12 z aku powinien ruszyć ??

• F
                fetorman Użytkownik archiwalny ostatnio edytowany przez fetorman

no wlaśnie u mnie kilka
                przewodów jest odciętych i musze wykminić jak to podłączyć zanim pojade do jakiś specy żeby
                napełnili itd . A wentylator od klimy po podpięciu bezpośrednio pod +12 z aku powinien ruszyć
                ??

tak

• L
                  LansikBansik Użytkownik archiwalny ostatnio edytowany przez LansikBansik

Fetor wrzuć jakiś schemat , pochwal się wiedzą

Montażowy i elektryczny oczywiście
                  W tym temacie to chyba wiesz najwięcej

• F

Fetor wrzuć jakiś schemat ,
                    pochwal się wiedzą
                    Montażowy i elektryczny
                    oczywiście
                    W tym temacie to chyba wiesz
                    najwięcej

o matko to bylo tak dawno ze nawet nie wiem gdzie mam te schematy i na ktorym dysku ale poszperam moze cos znajde

p.s. jakby co to zostalo mi pare czesci z klimy, osuszacz, chlodniczka z obudowa do wnetrza, jakies przewody, itpe

• D
                      Dajmos Użytkownik archiwalny ostatnio edytowany przez Dajmos

p.s. jakby co to zostalo mi
                      pare czesci z klimy, osuszacz, chlodniczka z obudowa do wnetrza, jakies przewody, itpe

to je zostaw bo się w przyszłości mogą przydać

• P

no schematy były by bardzo przydatne Dzisiaj jeszcze raz zerkałem na to wszystko . Przekaźnik od klimy i bezpiecznik ( 15A ) jest pod maską , po stronie aku:) Przewody od sprężarki idą do kabiny ( ktoś wymienił na takie zwykłe stosowane w sieci 230V , pewnie ze względu na duży prąd ). Wentylator niestety po podpięciu "na krótko " nie rusza . Uznaje że jest uszkodzony , jak będę zmieniał zderzak to go wywalę i poszukam jakiegoś.

• H
                          Hellsin Użytkownik archiwalny ostatnio edytowany przez Hellsin

o matko to bylo tak dawno ze
                          nawet nie wiem gdzie mam te schematy i na ktorym dysku ale poszperam moze cos
                          znajde

a masz jeszcze tego "manuela" książeczkowego ?

• F

to je zostaw bo się w
                            przyszłości mogą przydać

to se przyczepke zalatw

• F

a masz jeszcze tego "manuela"
                              książeczkowego ?

no wlasnie musze poszukac

• D
                                Dajmos Użytkownik archiwalny ostatnio edytowany przez Dajmos

to se przyczepke zalatw

kombi może być? ew będę Cię jeszcze przez następny tydzień odwiedzał

• F

no cos mam

• H
                                    Hellsin Użytkownik archiwalny ostatnio edytowany przez Hellsin

no cos mam

co tak ubogo, przecież miałeś całego booka

• F

co tak ubogo, przecież miałeś
                                      całego booka

ale tam nic nie ma, najwazniejsze to ten schemat

zreszta jak ktos chce to mu wysle calosc na emila

• P

Witam Panowie ( i ew Panie również) Chciałem odgrzac temat , ponieważ nadal z klimą sobie poradzic nie mogę Zrobiłem kilka fotek...mam nadzieje że coś pomogą. Korzystałem ze schematu , który wrzucił kolega Fetorman i doszedłem do tego że brakuję ( albo ja nie mogę go znaleźc ) elementu który na schemacie opisany jest jako : A/C Amplifiler . Ten do którego podłączona jest duża ilośc przewodów . Gdzie on powinien byc ?I co to wogóle jest ? pod schowkiem znalazłem złącze zaopatrzone właśnie w dużą ilośc przewodów , widac je na jednej z fotek. Panowie niech ktoś pomoże ...Może wrzuci fotki klimy która jest fabryczna i sprawna . Za wszelkie odpowiedzi będę bardzo wdzięczny . Bezpieczniki które są pokazane na zdjęciach również sprawdziłem-sprawne . Wiem że najłatwiej udac się do kogoś kto naprawia klimę , ale chciałbym to zrobic jednak sam .

• S
                                          sholek Użytkownik archiwalny ostatnio edytowany przez sholek

Bez sterownika to nawet najlepszy magik z doliny konga Ci nie pomoże.
                                          Na skraplaczu masz miejsce do montażu sterownika do którego wystaje Ci wolna kostka.
                                          Sterownik ma wymiary (na oko) 8cm x 2.5cm x 10cm jeżeli tego nie masz to nie ruszysz. Twoje szczęście mam coś takiego w ilości 2 sztuk (jedną mogę zbyć).
                                          Zdjęcia postaram Ci wrzucić jutro

• P

No super Tak myślałem że jest jakiś sterownik od klimy.Ja dzisiaj jeszcze przejrze dokładnie okolice schowka, możliwe że go mam , ale nie jest podłączony.Martwią mnie jeszcze te dwa przewody od tego super zielonego przycisku na desce rozdzielczej.Gdzieś czytałem że klima ma 2 tryby pracy( jeden jakiś "eco" czy cuś takiego)a z tego mojego przełącznika wychodzą tylko 2 przewody,więc niemożliwe żeby uzyskać 2 tryby pracy. A jest jakaś możliwość że ktoś spiął klime "na krótko" bez sterownika ?? Jeden przewód od zielonego przycisku jest podłączony do sprężarki...co zrobić z drugim- nie wiem . Jest jakaś możliwość żebym po podłączeniu wszystkiego jak się należy ( o ile uda się to zrobić ) sprawdził że układ próbuje się załączać , tak żebym wiedział że wystarczy go napełnić tylko??

• 1
                                            • 2
                                            • 3
                                            • 1 / 3
                                            • Pierwszy post
                                              Ostatni post