Jaka data produkcji akumulatora
-
Kupiłem autko, ale nie wiem, czy akumulator przetrwa tą późną jak na nasze warunki zimę. Nie znam daty produkcji, a sprzedający mówi, że nie wymieniał akumulatora podczas rocznej eksploatacji.
-
Dawniej były daty wybite na obudowach ale teraz wycwanili się producenci i mają swoje kody. Ale dajmy n to bosch S4 ma w kodzie tydzień i rok produkcji. Teraz jak wytrzyma 3 lata to jest norma wg producentów. A dawniej zwykłe centry trzymały się 12lat i to była n orma
-
W/g jednej interpretacji kodu na innym forum w tych akumulatorach środkowa część kodu określa rok i miesiąc. Wynikałoby z tego, że to akumulator z grudnia 2004 roku
-
Moim zdaniem nie ma sensu się głowić nad tym, jeśli trudno ustalić datę produkcji. Niejeden akumulator nowszy może prędzej paść niż starszy - po pierwsze z powodu dbałości (lub jej braku), po drugie - te dawniej produkowane były bardziej trwałe. Ja np. wciąż mam szesnastoletni akumulator od tico, wciąż sprawny... kiedyś się pospieszyłem i wymieniłem na inny, zaś okazało się, że ten stary, podładowywany raz na jakiś czas, wciąż się nieźle trzyma i służy do prac hobbystycznych.
Po prostu postaraj się zadbać o ten swój, który masz - sprawdzaj poziom elektrolitu, podładuj czasem, nie dopuszczaj do dużego rozładowania. Kiedy padnie definitywnie, kup nowy. Teraz nie ma żadnego problemu z kupnem, więc martwić się na zapas nie ma sensu. -
Kupiłem autko, ale nie wiem, czy akumulator przetrwa tą późną jak na nasze warunki zimę. Nie znam daty produkcji, a sprzedający mówi, że nie wymieniał akumulatora podczas rocznej eksploatacji.
Podjedź do normalnego sprzedawcy akumulatorów (polecam np. sklep na Grunwaldzkiej w Jaworznie - naprzeciwko Artcomu) i poproś o zmierzenie akumulatora i ładowania w samochodzie. Dobry tester prawie wszystko Ci powie