Ile więcej palą Wasze auta zimą?
-
Matiza też
V-powerowałem, ostatecznie przeszedłem na wariant tańszy, tj. Vervę z Orlenu. Jest
ciut więcej oktanów a silnik mam nieco doprężony po remoncie i obróbce głowicy, więc
od przybytku głowa nie boli a paliwo jest wyraźnie (o kilkadziesiąt nawet groszy)
tańsze od V-PoweraA ja próbowałem już prawie wszystkich paliw premium (V-Power'a, Ultimate98 i Vervy98) i nie zauważyłem żadnej pozytywnej różnicy...
Za to jest ogromny minus - cena! -
Do Matiza kupiłem
(okazyjnie) osłonę na wlot powietrza (taka "łezka" na zderzak) i raz ją
zamontowałem. Auto zimą (przy jeździe w trasie) prawie non stop mieliło wentylatorem
(czego nie robi nawet latem ), więc dałem sobie spokój i leży toto w piwnicy na
półceTo się tylko taka osłona sprawdza przy jeździe do kościoła dwie ulice dalej, albo do marketu
W zeszłą zimę jak pożyczyłem Punto od ojca i miał tekturkę w zderzaku wsadzoną, to po przejechaniu 15 km wentylator wpadł w szał Owszem, silnik szybko się zagrzał, ale potem wentylator prawie się spalił...
Wynika z tego, że tekturka może się sprawdzać jak ktoś jeździ nie dalej niż 10 km w duże mrozy.
-
Matiza też
V-powerowałem, ostatecznie przeszedłem na wariant tańszy, tj. Vervę z Orlenu. Jest
ciut więcej oktanów a silnik mam nieco doprężony po remoncie i obróbce głowicy, więc
od przybytku głowa nie boli a paliwo jest wyraźnie (o kilkadziesiąt nawet groszy)
tańsze od V-PoweraMuszę kiedyś tej Vervy Swiftowi zalać z ciekawości.
Od kilku lat tankuję na Neste A24, a 2 dni temu zalałem prawie pusty zbiornik 10 litrami Pb95 z BP i czuję, że auto trochę lepiej się zbiera i ciszej chodzi silnik
-
Muszę kiedyś tej
Vervy Swiftowi zalać z ciekawości.Marnotrawstwo pieniędzy, ale jak to mówią: Kto bogatemu zabroni?
-
Muszę kiedyś tej
Vervy Swiftowi zalać z ciekawości.Moim zdaniem ma to jedynie sens wtedy jeśli zrobisz to min dwa razy, raz na prawie pusty zbiornik żeby się nie pomieszało z tym co masz w baku (powiedzmy gorszej jakości) i potem kolejny raz żeby w układzie zostało tylko to "lepsze" paliwo.
Od kilku lat
tankuję na Neste A24, a 2 dni temu zalałem prawie pusty zbiornik 10 litrami Pb95 z
BP i czuję, że auto trochę lepiej się zbiera i ciszej chodzi silnikJa tankowałem na Statoilu 123, ale jakiś czas temu zalałem na orlenie i szaleństwo nagle...i teraz tankuje tylko an orlenie, raz, że bliżej, dwa są punkty (może za 10 lot uzbieram na coś sensownego ;)) a trzy jest drożej ale różnica rzędu 4 gr na litrze na pełnym baku daje 1,8 zł więc żadna oszczędność...
-
zasłaniać trzeba z umiarem
ja mam dedykowaną osłonę do tico i nic mi się nie przegrzewa a jeżdze już półtora miesiąca z nią -
Tankowałem wczoraj mojego świntuszka i wyszło równe 10L lpg w cyklu typowo miejskim (odcinki po 5-10km),czyli biorąc pod uwagę nie raz i nie dwa stanie w korku.Rzadko kiedy i przez krótkie chwile "pałuję".
-
Muszę kiedyś tej
Vervy Swiftowi zalać z ciekawości.
Od kilku lat
tankuję na Neste A24, a 2 dni temu zalałem prawie pusty zbiornik 10 litrami Pb95 z
BP i czuję, że auto trochę lepiej się zbiera i ciszej chodzi silnikA teraz obudz sie ze swojego snu, bo zatankowales dokladnie to samo paliwo
-
A teraz obudz sie
ze swojego snu, bo zatankowales dokladnie to samo paliwoDokładnie to samo to na pewno nie, ale żeby poczuć jakąkolwiek różnicę w osiągach auta to trzeba mieć pewnie min. 200 KM pod maską.
-
Nie rozumiem tego auta. Po miescie czasem dobijam do 10.7L, a teraz w trasie (gory, cztery osoby, box dachowy, caly bagaznik zawalony) - 7,5L. Warunki bojowe, czasem do 50kmh musialem przeciagac na dwojce...
-
Nie rozumiem tego
auta. Po miescie czasem dobijam do 10.7L,Samochód największe spalanie osiąga przy ruszaniu (w Swifcie 1.0 pewnie zdrowo ponad 10l/100km Pb95 pokazywałby komputer pokładowy jakby był ), więc nie wiem czemu się dziwisz...
a teraz w trasie (gory, cztery osoby, box
dachowy, caly bagaznik zawalony) - 7,5L. Warunki bojowe, czasem do 50kmh musialem
przeciagac na dwojce...Silnik dobrze rozgrzany, nie stajesz ciągle na światłach lub skrzyżowaniach tylko jedziesz (wolniej lub szybciej, ale cały czas się poruszasz!).
No i nie rozśmieszaj mnie z przeciąganiem na dwójce do 50 km/h... Jakbyś na dwójce miał 70 km/h to jest pociągnięcie. -
Sory, 60. Dla mnie to jest przeciaganie chcac jechac normalnie.
-
Jako, że zima się jeszcze nie skończyła to dalej prowadzę swój test.
Wynik po ostatnim tankowaniu to 6,49l/100km, więc spalanie waha mi się w okolicach 6,5l/100km.
Teraz byle do wiosny i spadek spalania do 5,5l/100km, chociaż ja wolę dalej zimę i niech pali sobie ten litr więcej...
-
jeżdzę chwilowo na Pb95. 8.8L/100km ... ale nie jeżdżę jak emeryt + odłączony TPS
-
Ponieważ kalendarzowo zima się jeszcze nie skończyła to mogę się pochwalić wynikiem spalania z ostatniej (poniedziałkowej) jednodniowej 700 kilometrowej "wycieczki". Spalanie średnie wyszło dokładnie 5,66l/100km.
Do punktu docelowego jechałem przeważnie 120-130 km/h. W drodze powrotnej trochę wolniej: 100-110 km/h.
Widać, że bardzo dużą rolę odegrała tu temperatura powietrza (wysoka jak na tą porę roku), ale sądzę, że jak na prędkości 100 km/h i więcej to spalanie całkiem zacne wyszło! -
Na zimówkach, czy letnich jechał?
-
Zimówki.
Na letnie to jeszcze za wcześnie jak dla mnie, ale może za jakiś tydzień lub dwa będę już myślał o wymianie. -
Teraz jest trochę
inaczej, Corsa na dystansie 500km tylko po mieście i to na krótkich odcinkach
spaliła tyle samo co Focus w identycznych warunkach, tzn. 7.4L/100kmPonowna kontrola spalania.
Tylko po mieście na krótkich odcinkach Corsa spaliła 6.9, a Focus 7.0L/100km -
Tylko po mieście na
krótkich odcinkach Corsa spaliła 6.9, a Focus 7.0L/100kmTakże jak widać temperatura otoczenia ma znaczenie.
-
Ogólnie rzecz biorąc podawanie spalania samochodu do drugiego miejsca po przecinku (a są jeszcze "dokładniejsi"), to żart - czasem nawet śmieszny Nie ma możliwości stwierdzenia dokładnej ilości paliwa w baku, stanu początkowego a jeżeli opierać się na tankowaniu pełnym, przejechaniu jakiegoś dystansu i ponownym zatankowaniu - trzeba uwzględnić tolerancję odbicia pistoletu (różnie różne modele i egzemplarze odbijają), dopuszczalny błąd pomiarowy itp. itd. Podsumowując - spalanie "5,66l/100km" to tak naprawdę "coś pomiędzy 5,5 a 6,0 l/100km" i podniecanie się spadkiem spalania o 0,02, czy nawet 0,1 l/100km to gruba przesada. Nie piszę nawet o tym, że dzisiaj na tej samej trasie, jadąc identycznie możemy mieć spalanie 5,5 a jutro 6,0 - bo dzisiaj pojedziemy z wiatrem i za ciężarówką a jutro pod wiatr.
Nie chcę tym postem nikogo krytykować itp. tylko zwrócić uwagę na to, że sami sobie czasem próbujemy coś udowodnić i podświadomie delikatniej lub mniej delikatnie operujemy gazem (i to robi dużą różnicę) lub po prostu liczymy cuda niemające żadnego odzwierciedlenia w rzeczywistości.