A tu piszą Japończyki
-
Zastanawiam sie czemu i10, Picanto czy Alto sa tylko w wersjach 5d, auta tej klasy to glownie dla modelu 2 + zakupy, bo chyba nikt nie kupuje tak malych aut zeby wozic caly czas wiecej osob, a okazjonalne przewozy znajomych to chyba nie problem w 3d... 3d byly by ladniejsze. Dziwnie wyglada uchylna szyba w drzwiach... pamietam, ze w swifcie uchylna tylna szyba malo dawala jest chodzi o wentylacje. Trojaczki sa brzydkie
-
Zastanawiam sie
czemu i10, Picanto czy Alto sa tylko w wersjach 5d, auta tej klasy to glownie dla
modelu 2 + zakupy, bo chyba nikt nie kupuje tak malych aut zeby wozic caly czas
wiecej osob, a okazjonalne przewozy znajomych to chyba nie problem w 3d... 3d byly
by ladniejsze.Tego typu samochody są przeznaczone jako drugie auto dla rodziny, aby przy codziennych samotnych dojazdach do pracy niepotrzebnie nie wozić powietrza w kombiaku i nie mieć problemów z zaparkowaniem. Niestety w Polsce przez wiele lat każdy kupiony samochód stawał się jedynym posiadanym samochodem rodzinnym - dalej to pokutuje i auta 3d się słabo sprzedają.
Dziwnie wyglada uchylna szyba w drzwiach...
Specyfika naszego rynku. To samo auto w Indiach czy Chinach ma na wyposażeniu z tyłu normalne odsuwane szyby. Tam są także wersje z automatyczną skrzynią, skórzaną tapicerką czy fabryczną nawigacją w miejscu radia. Tu jest trzeci świat...
-
To samo auto w Indiach czy Chinach ma na wyposażeniu z tyłu normalne odsuwane
szyby. Tam są także wersje z automatyczną skrzynią, skórzaną tapicerką czy fabryczną
nawigacją w miejscu radia. Tu jest trzeci świat...W przypadku Suzuki to lepsze wyposazenie ma Splash (tutaj mamy automata). Ale jak spojrzalem na ceny, to masakra Alto bezkonkurencyjne, Prawie 10 tys zl tansze niz Picanto z podobnym wyposazeniem.... No i nie liczac tej nieszczesnej szybki to zdecydowanie najladniejsze male auto. Spalanie bajka. Ladnie podkrecili silniki, wzmocnienie prawie 20hp z przodkiem g10b.
-
Ladnie podkrecili silniki, wzmocnienie prawie 20hp z przodkiem g10b.
I to bez turbiny. Stopień sprężania 11,0:1 Nie jestem tylko pewien czy ma zmienne fazy rozrządu, bo różne źródła różnie podają.
-
Carina już wróciła na drogi, trzyma się kupy, idzie prosto jak za lat świetności, wracamy na trasę
Dziś ją poodkurzałem (po remontach się rozmaitych pyłów nazbierało sporo w środku), wymyłem, alusy poszły na przerwę zimową do piwnicy, na aucie teraz są piękne stalufelgi koloru czarnego, odświeżone i pomalowane tego lata.
Opony zimowe na dniach zostaną zmienione, bo Dębice Frigo już mocno wysłużone pójdą do utylizacji. Co na ich miejsce się pojawi, okaże się na dniach.Oprócz tego zmieniłem butlę gazową (stara już była ZA stara minął termin jej przydatności.
Nie tak dawno nowiuśki parownik wsadziłem do LPG rzecz jasna, miła odmiana w jeździe na gazie (dużo lepiej się jedzie )
Na lato też już nowe kapcie będzie trzeba kupić, alusy zostają 14", ale szersze buty jej damy, pewnie 195 Obecnie są 175, wyglądają jak rowerowe
Oprócz tego po remoncie pozbyłem się lotki z klapy tylnej i jakoś tak mi się bardziej podoba Więc pewnie tak zostanie, póki co lotka leży w garażu, bo kto wie czy mi się nie odwidzi i znów powędruje na pierwotne miejsce.
Na blacie 302.000 km, jedziem dalej! Do zobaczenia na trasie
-
Carina już wróciła
na drogi, trzyma się kupy, idzie prosto jak za lat świetności, wracamy na trasęNo to fajnie, że jeszcze posłuży - dawaj zdjęcia po naprawie
-
No to fajnie, że
jeszcze posłuży - dawaj zdjęcia po naprawieMam póki co tylko takie z telefonu, ale nadrobimy
-
Przymierzam się coraz mocniej do zakupu opon letnich, mam ochotę na Uniroyal Rain Expert (niejednokrotnie polecana na zlosnikiu), jeszcze zobaczymy jak z kasą wyjdzie ale do końca roku powinienem już coś zamówić Ewentualnie Firestone Firehawk, w każdym razie rozmiar 185/60 R14 Jeśli macie jeszcze jakieś propozycje, to walić smiało, chętnie rozpatrzę :)Za mało opon zjeździłem, żeby się na tym znać
Muszę jeszcze zmienić uszczelki - tj te pierścienie elastyczne w wydechu, bo trochę się rozszczelnił przy wymianie przewodów hamulcowych Oraz końcówkę drążka staba, bo już lubi się odezwaćNiedługo kolejna wymiana oleju, za ok 2000 km (tak,u mnie to niedługo ), cały czas na 10W40 Castrol Magnatec
Zdjęcia wrzucę w grudniu po wymianach
edit:
Uniroyalki już w piwnicy czekają na wiosnę. Udało się kupić po niecałe 160 zł sztuka (nówki z kwietnia ) .
Zamówiony tez łącznik staba, na jutro ma być i będziem montować -
Dziś kupiłem filtr oleju, jutro kupię olej, chyba zmienię na mobila bo tańszy
I jutro jestem ustawiony na:- spawanie wydechu, a dokładniej łączenia tłumika, bo trochę się rozszczelnił, jak wcześniej pisałem
- przegląd
- i zmienię olej, ale to już w swoim garażu
stan licznika na dziś: 305.173 km
-
A ja kupiłem sobie stabilizator do tyłu. Seria nie ma a zamontowanie znacznie poprawi stateczność przodu na zakrętach. Jednak mam problem, za pioruna nie mogę znaleźć mocowań. Są nówki na 4turbo za ca 350 złotych Whiteline ale chyba w końcu kupię A jeszcze łączniki Nieźle wybulę za takie mody
-
Teraz się okazało, że i tylne wahacze muszę wymienić na STiaje, bo w moich nie ma mocowań do łączników
-
No i zrobiłem serwis okresowy. Wymiana oleju, filtrów, serwis klimatyzacji, regulacja zaworów i inne takie tam, jestem "szczuplejszy" o 1064PLN Ale cóż, kto nie smaruje ten nie jedzie
-
To nie jest jeszcze tak zle, ja sie dowiadywalem o dynamiczna wymiane oleju w automacie to 350 robocizna + drugie tyle olej
-
To nie jest jeszcze
tak zle, ja sie dowiadywalem o dynamiczna wymiane oleju w automacie to 350 robocizna- drugie tyle olej
No wiesz...jak wspomnę, że uszczelki pod pokrywy zaworów to ca 140,00PLN (uszczelki pokrywy x2, uszczelki świec x4 , uszczelki śrub mocujących x10) to hmmm
-
To nie jest jeszcze
tak zle, ja sie dowiadywalem o dynamiczna wymiane oleju w automacie to 350 robocizna- drugie tyle olej
Dzięki Tobie dowiedziałem się, że taka wymiana w ogóle istnieje
-
A ja się pochwale, że po 3 latach jeżdżenia pykło mi 70.000 spędzonych w carinie
Ciągle gdzieś śmigam i nie mam czasu fotek dobrych zrobić, ale postaram się po najbliższym myciu się poprawić
Olej zmieniony dwa tygodnie temu, pasuje jeszcze kable WN plus aku powoli wymienić, poza tym auto jeździ bez zająknięcia
-
Ta Carina to ten model z silnikiem z LeanBurn?
-
Ta Carina to ten
model z silnikiem z LeanBurn?właśnie nie, przez co ma lepsze kopyto To jest najmocniejsza z wersji 1.6 16V (115KM fabrycznie )
-
A mnie qrna walnął bankowóz z SOLID'u
Przyjechałem do pracy, postawiłem autko na parkingu bankowym i...o 01,10 w nocy, gościu z SOLID'u cofając przywalił mi w bagażnik. W piątek był rzeczoznawca z PiZetjU (SOLID tam ubezpiecza) i stwierdził, że oprócz pokrywy bagażnika uszkodzona jest ścianka tylna. Syn się śmieje, że pewnie oznaczą szkodę jako całkowitą Mi tam nie jest wcale do śmiechu
Ale powiedzcie, jak gościu miał nie walnąć, gdy zdarzenie było o godzinie 01,10 a gdy rano dzwoniłem do SOLID'u to już był w trasie. A mieszka w miejscowości oddalonej od Gdańska około 60 km. To kiedy on spał? Zgodnie z przepisami, powinien mieć 11 godzin odpoczynku. Świat się kończy. Chyba napiszę jakąś skargę do ITD -
Dziś przyszła wycena z PiZetjU. Przyznali mi odszkodowanie w wysokości 2639,71 PLN. Cieszyć się?