Z cyklu czy trzeba zgłaszać do WK
-
Sprzedałem
samochód, który nie był na mnie przerejestrowany. Czy ten fakt muszę teraz zgłaszać
do WK. Na pewno muszę OC wypowiedziećJak nie był przerejestrowany przez ciebie to nie musisz tego sgłaszć do WK. Tylko po umowie kupna sprzedaży musisz zapłacić podatek od wartości w US.
-
Sprzedałem
samochód, który nie był na mnie przerejestrowany.Czy nowemu nabywcy przekazałeś oprócz dowodu rejestracyjnego na poprzedniego właściciela także poprzednią umowę na której jest potwierdzenie że Ty wcześniej kupiłeś ten pojazd od kogoś innego? Bez tego nie zarejestruje auta, musi mieć ciągłość (w dowodzie wpisany właściciel 1, umowa że auto od właściciela 1 kupił właściciel 2 i druga umowa że od właściciela 2 pojazd kupił właściciel 3).
Czy ten fakt muszę teraz zgłaszać
do WK.Teoretycznie tak, mnie w takiej sytuacji jednak w urzędzie odesłali na drzewo.
Na pewno muszę OC wypowiedzieć
Nie tyle wypowiedzieć co zgłosić sprzedaż ubezpieczycielowi. Wypowiedzieć może jedynie nabywca w ciągu 30 dni, potem OC z automatu przechodzi na niego (ubezpieczyciel może dokonać rekalkulacji składki).
-
Tylko po umowie
kupna sprzedaży musisz zapłacić podatek od wartości w US.O jakim podatku mówisz? PCC (2% od wartości, jeżeli kwota umowy powyżej 1000 zł) zwyczajowo płaci kupujący. Podatek dochodowy musisz zapłacić, jeżeli miałeś auto krócej niż 6 miesięcy i sprzedałeś drożej niż kupiłeś - ten podatek płacisz od dochodu (cena sprzedaży minus cena zakupu i ew. poniesione koszty (np. remontu)). Oczywiście zakładam tu że sprzedawca nie prowadzi działalności gospodarczej polegającej na handlu używanymi pojazdami.
-
Oczywiście oddałem swoją poprzednią umowę KS. A jest przewidziana ustawowo jakaś nieprzyjemność za nie zgłoszenie faktu sprzedaży???
-
nie zarejestrowałeś= nie musisz zgłaszać sprzedaży (co innego z ubezpieczeniem, musisz zgłosić). Sprawdzane wielokrotnie i poparte prawem
-
A jest przewidziana ustawowo jakaś nieprzyjemność za nie
zgłoszenie faktu sprzedaży???Nie ma, tak samo jak nie ma za brak zgłoszenia kupna i przerejestrowania.
-
Nie ma, tak samo
jak nie ma za brak zgłoszenia kupna i przerejestrowania.W WK może nie ma ale jak nie zgłosisz kupna (powyżej 1k pln) w Urzędzie Skarbowym (14 dni od kupna) to Cię ścigną i jeszcze walną grzywnę.
-
Jest obowiązek ustawowy zgłaszania zmian w ewidencji pojazdu. W ten zakres wchodzi również fakt zbycia pojazdu. Ale jak to w Polsce. Obowiązek jest, sankcji za nie dopełnienie obowiązku nie ma.
Sankcja może natomiast pojawić się sama. Sprzedajesz gościowi auto, nie zgłaszasz do WK, gościu nie przerejestrowuje i jeździ na Twoje konto. -
No tutaj będzie jeździł na konto poprzedniego właściciela.
Parę lat temu miałem taką sytuację, że sprzedałem samochód( wtedy akurat był przerejstrowany na mnie), zgłosiłiłem sprzedaż do WK i po kilku miesiącach ścigała mnie policja za wypadek(poprzedni włałściciela nie przerejestrował) . -
Dlatego umowy KS pojazdu należy trzymać jak skarb przez przynajmniej parę lat.