Które zimówki lepsze
-
A czy miał ktoś
może styczność z oponami Uniroyal MS PLUS 66 ?? Jak się sprawują ?Ja mam je w Audi A4 bez zadnych kontroli trakcji itp, rozmiar 195/65 r15, nowiutkie, zalozone tydzien temu. Na mokrym kapitalne (jak to Uniroyal) wiec cala pluche jezdzisz na najlepszej zimowce "deszczowej", na sniegu jest po prostu ok, nie martwisz sie ze nie ruszysz o ile nie ma lodu, ale troche im sie pokreci w miejscu zanim porzadnie zlapia trakcje na chlapo-sniegu, rewelacyjne hamowanie, abs nie wlacza sie za czesto. Ja je polecam, co prawda wydaje mi sie ze SS GTi na dunlopach winter cos tam 8mm bieznik lepiej ruszal i przyspieszal, ale z hamowaniem uni zdecydowanie lepsze. Troche glosnawe na suchym, ale wiadomo, to zimowka, wiec nie co oczekiwac ciszy.
-
Zwracam się do was
z pytaniem czy lepiej kupić Frigo 2 Dębicy 88T czy Barum Polaris 2 84T , i czy
kupilibyście na zime opony 5 letnie z bieżnikiem 7mm ?Wszystko zależy od daty produkcji.
ja bym wybrał te nowsze.
Moim zdaniem opony klasy średniej są zbliżone w jakości. Dotyczy to wszystkich producentów. Nawet koreańskich. mam dwie koreańskie całoroczne Hankook i sobie chwalę. Jeżdżę na nich i w zimie i w lecie i jest OK! -
No to napadało śniegu.
Narzekałem na dębice frigo2 zaraz po zamontowaniu. Na przedniej osi frigo na tylnej ceat(6,5mm).
W zeszłym roku były ceat na obu osiach. Wrażenia z jazdy po suchym i mokrym zdecydowanie na korzyść ceata... Dębica po prostu nie istnieje. Na śniegu 100% różnicy. Dębica "wgryza" się w śnieg. Koła założyłem oczywiście wbrew logice, czyli na przód nowe, stare na tył. Muszę przyznać, że w zakrętach na śniegu i lodzie tył żyje własnym życiem. Na szczęście w tym momencie daje to tylko dodatkową frajdę :-).Poprawiam ocenę dębicy frigo2 w rozmiarze 185
sucha nawierzchnia - głośna, zostawia ślady jak by się z samej sadzy składała
mokra nawierzchnia - przypomina jazdę na takiej specjalnej nawierzchni do poślizgów. Ani przyspieszyć ani się zatrzymać (w porównaniu do opon letnich).
błoto pośniegowe - bomba - taka sama przyczepność jak przy zwykłej wodzie, a warunki o ile gorsze, w końcu byłem zadowolony w opony.
śnieg ubity - w porównaniu z innymi oponami (ceat) jest super, jeździ się jak po szutrze - z minimalnym uślizgiem.
śnieg świeży - przepychałem na drodze osiedlowej świeży śnieg - bo nikt nie odśnieżał. Napadało około 30cm, czyli by wejść do auta trzeba było trochę odgarnąć, z bólem ale do przodu przejechałem. Sąsiedzi nie mieli tyle szczęścia - musieli sięgnąć po łopaty by się wykopać.Ogólna ocena - opona dobra do autek miejskich, poruszających się z niedużymi prędkościami (na pewno poniżej 160 km/h)
super na śnieg, słaba na suchą drogę, beznadziejna na mokrą nawierzchnię. Jak będę do autka miejskiego kupował opony zdecyduję się na dębicę, do focusa więcej jej nie wezmę (70% trasa 30% miasto przebieg 40-50kkm rocznie) -
Przecież nawet w "Motorze" był test i pokazali całą prawdę o Frigo2. Na śniegu była lepsza nawet od opony klasy premium czyli drogiego continentala. Ale już na suchym asfalcie i na mokrym była już najgorsza nawet od jednej z najgorszych zimówek czyli Kormorana. Po prostu miękka guma sprawuje się wyśmienicie na śniegu ale na asfalcie już źle.Ludzie zakładają zimówki a potem śmigają na nich na czystym asfalcie a potem mówią, żę po 2 latach na śmieci bo się szybko starła.
-
Przecież nawet w
"Motorze" był test i pokazali całą prawdę o Frigo2. Na śniegu była lepsza nawet od
opony klasy premium czyli drogiego continentala. Ale już na suchym asfalcie i na
mokrym była już najgorsza nawet od jednej z najgorszych zimówek czyli Kormorana. Po
prostu miękka guma sprawuje się wyśmienicie na śniegu ale na asfalcie już źle.Ludzie
zakładają zimówki a potem śmigają na nich na czystym asfalcie a potem mówią, żę po 2
latach na śmieci bo się szybko starła.ja mam frigo directional i za Chiny ludowe nie chcą się zużyć już bagatela 9 sezon ( bo ostatnio sprawdziłem specjalnie rok produkcji ) Opona jest o dziwo nadal miękka i dobrze się sprawuje, nie mniej jednak to już chyba ostatni jej sezon ( mimo że ostatni miał być rok temu ... )
-
ja mam frigo
directional i za Chiny ludowe nie chcą się zużyć już bagatela 9 sezon ( bo ostatnio
sprawdziłem specjalnie rok produkcji ) Opona jest o dziwo nadal miękka i dobrze się
sprawuje, nie mniej jednak to już chyba ostatni jej sezon ( mimo że ostatni miał być
rok temu ... )W Swifcie takie miałem a wcześniej w Polonezie. Tak jak wcześniej pisał kolega, na śniegu rewelacja poza tym średnie. Oczywiście bez porównania lepsze niż letnie. W Polonezie sprawowały się troszkę lepiej niż w FWD.
Teraz mam Dunlop SP Wintersport 3D -
Koła założyłem oczywiście wbrew logice, czyli na przód nowe, stare na tył.
Muszę przyznać, że w zakrętach na śniegu i lodzie tył żyje własnym życiem. Na
szczęście w tym momencie daje to tylko dodatkową frajdę :-).Czemu wbrew logice? To przodem hamujesz, przyspieszasz i skrecasz, wiec dobrze zrobiles. Jak tyl ucieka to zakladasz kontre i jedziesz dalej, gorzej jak nie mozesz ruszyc pod gorke, zatrzymac sie przed swiatlami lub wylatujesz podsterownie z zakretu - wtedy juz nic nie zrobisz jedynie plujesz sobie w brode ze zalozyles slabsze kapcie na przod kosztem tego ze tyl nie ucieka. Imho dla mnie to hit numer jeden w motoryzacyjnych czasopismach, hitem numer dwa jest elastycznosc silnika poprzez mierzenie przyspieszenia z niskich predkosci na wysokich biegach
-
W istocie, lepsze laczki na przód
Z racji pogody porządnie przetestowałem Frigo1 i jestem zadowolony, ani razu sie nie zakopałem, auto jedzie jak czołg, wszystkie zaspy wyśmiewam, kiwam sąsiadom i odjeżdżam
-
W istocie, lepsze
laczki na przód
Z racji pogody
porządnie przetestowałem Frigo1 i jestem zadowolony, ani razu sie nie zakopałem,
auto jedzie jak czołg, wszystkie zaspy wyśmiewam, kiwam sąsiadom i odjeżdżamW ogóle Dębica jest OK!
-
Dobra,odgrzewam
kotleta Jednak stwierdziłem,że warto zmienić już w tym roku wysłużone Goodeyarki
Ultra Grip 6 na coś nowszego,biorę pod uwagę następujące opony,czy ktoś miał z nimi
do czynienia? Opony będą w rozmiarze 175/70 R13- Dunlop SP Winter
Response - Yokohama Winter T
F601 - Vredestein
Snowtrac 3 - Nokian WR G2
- Goodyear Ultra
Grip 7+
Osobiście skłaniam
się do Nokianów albo Goodyeara
only nokian wacpan
sam smigam w zuzi na wr (bez plusa) i nie ma bata zebym nie ruszyl inna sprawa ze robie za plog na moim osiedlu
- Dunlop SP Winter