Piekarnik elektryczny vs. piekarnik gazowy



  • W poprzednim mieszkaniu miałem starą kuchnię z piekarnikiem gazowym. Ciasto w nim rosło dobrze, inne pieczone rzeczy również. I najważniejsze - w przepisie było "piec 50 minut" to po 50 minutach można było "w ciemno" wyjmować jedzenie, bo wiadomo było, że dobrze zostało upieczone.

    Następnie zachciało mi się nowoczesności Zakupiłem płytę gazową oraz piekarnik firmy Mastercook (najtańszy zestaw płyta + piekarnik jaki był na rynku). I tu zaczął się problem - jeśli miałem napisane w instrukcji "piec 50 minut" to dopiero po ok. 70 minutach potrawa była gotowa. No ale pomyślałem - sprzęt najtańszy to może i kiepsko piecze...

    W nowym mieszkaniu postanowiłem nie powielać błędu i kupić droższy sprzęt niby to lepszej marki - Bosch.
    I tu problem jest jeszcze większy. Jeszcze dłużej muszę piec w porównaniu do zalecanego czasu żeby potrawa była gotowa. Nawet przygotowanie odgrzewanej bagietki powinno zajmować 10-12 minut wg. instrukcji natomiast ja już wiem, że dopiero po 20 minutach można sprawdzać czy została upieczona.

    Używam właściwych do danych potraw programów, rozgrzewam piekarnik wg. instrukcji przed włożeniem potraw do niego...

    Czy te elektryczne piekarniki tak mają? Czy ja coś robię nie tak?



  • Czy te elektryczne
    piekarniki tak mają? Czy ja coś robię nie tak?

    Tak, mają, niestety. Badziew, jakich mało. Piekarnik gazowy nagrzewa się szybciej. Stoję właśnie przed zakupem nowej kuchenki. Wchodzę do sklepu i na 25 kuchenek tylko 2 są z piekarnikiem gazowym Do tego najtańsze i najuboższe modele. Może producenci stwierdzili, że gaz w kuchence to przeżytek? Nie wiem czym spowodowany jest ten głupi trend w handlu. Nie liczyłem, ale sądzę, że piekarnik gazowy może być tańszy w eksploatacji niż elektryczny. Jeśli się mylę, niech mnie ktoś poprawi



  • Tak, mają,
    niestety. Badziew, jakich mało. Piekarnik gazowy nagrzewa się szybciej. (...)

    Ja niestety nie mam wyboru, u mnie w mieszkaniu nie ma w ogóle gazu



  • Czy te elektryczne
    piekarniki tak mają? Czy ja coś robię nie tak?

    U mnie jest zwykły elektryczny piekarnik z termostatem i wszystko jest ok.

    Sprawdź jaka jest moc Twojego piekarnika i jeśli możesz to zmierz napięcie w gniazdku podczas grzania piekarnika.

    I podaj model tego Boscha bo jestem ciekaw co to za ustrojstwo


  • Użytkownik archiwalny

    Tak, mają,
    niestety. Badziew, jakich mało. Piekarnik gazowy nagrzewa się szybciej.

    Jakieś przykłady? Mój nagrzewa się błyskawicznie.
    Żadnych problemów z pieczeniem czegokolwiek. Żonka stwierdziła - nigdy więcej gazu - czy to płyta czy piekarnik.



  • Jakieś przykłady?
    Mój nagrzewa się błyskawicznie.
    Żadnych problemów z
    pieczeniem czegokolwiek. Żonka stwierdziła - nigdy więcej gazu - czy to płyta czy
    piekarnik.

    To ja poproszę przykłady dobrych modeli elektrycznych

    Zastanawia mnie nadal ta dziwna tendencja w sprzedaży oraz koszty eksploatacji piekarnika el. i gazowego



  • To ja poproszę
    przykłady dobrych modeli elektrycznych

    Elektrolux?
    Mam (Płyta indukcyjna)i piekarnik elektryczny

    Zastanawia mnie
    nadal ta dziwna tendencja w sprzedaży oraz koszty eksploatacji piekarnika el. i
    gazowego

    Szczególnie, jak nie ma się gazu



  • koszty eksploatacji piekarnika el. i
    gazowego

    1. Luksus kosztuje. A piekarniki elektryczne jednak są luksusem - lepiej trzymają temperaturę i mają więcej bajerów niż gazowe

    Koszty energii w gazie i elektryczności

    Może i prąd jest 3x droższy, ale ja widzę ciągle oczami wyobraźni pieniądze uciekające razem z płomieniem i ciepłem uciekającym na boki (co da się dość mocno wyeliminować przy płycie indukcyjnej).

    Ja np. wolę czajnik elektryczny niż gazowy



  • Elektrolux?
    Mam (Płyta
    indukcyjna)i piekarnik elektryczny

    To bardzo ogólnie napisane Model, nie producent

    Szczególnie, jak
    nie ma się gazu



  • To bardzo ogólnie
    napisane Model, nie producent

    Mogę jutro? Dziś jestem w pracy ale...


  • Użytkownik archiwalny

    Nie sądzę abyś trafił 2 wadliwe piekarniki...

    Przyczyna może tkwić w tym, że w przypadku piekarnika gazowego
    dokładność wskazań tempetatury nie jest zbyt dobra (termometr mechaniczny)
    i w sumie mogłeś piec w wyższej temperaturze - co skraca czas (i akurat wychodziło zgodnie z przepisem).
    Druga sprawa to sam przepis - trzeba dokładnie wiedzieć jakiego rodzaju pieczenia dotyczy - np. może być
    wymagany termoobieg, co pozwala na obniżenie temperatury lub skrócenie czasu. Nie korzystając z termoobiegu
    trzeba podnieść tempearaturę i/lub wydłużyć czas wzgledem tego z przepisu. Tak samo
    z grzaniem konwencjonalnym - tylko dolna grzalka czy obie?
    Trzecia sprawa - sposób działania pierarnika elektrycznego jest inny niż piekarnika
    gazowego. W gazowym dostarczasz energię cały czas (regulując tylko moc), natomiast w elektrycznym,
    po osiągnieciu temperatury, moc jest dostarczana cyklicznie przez termostat.
    W osatecznosci trzeba by porównać temperatury mierzone podczas grzania jednym i drugim rodzajem pierkarnika,
    a w przypadku elektrycznego zmierzyć najniższą w czasie przerwy w grzaniu.



  • To bardzo ogólnie
    napisane Model, nie producent

    No przykro mi ale ani na płycie indukcyjnej ani na piekarniku nie ma żadnych symboli. Karta gwarancyjna jest ogólna na produkty firmy Electrolux.
    Zestaw ma już ze dwa lata i podobnego raczej już w sprzedaży nie będzie.



  • Czy te elektryczne piekarniki tak mają? Czy ja coś robię nie tak?

    Nie spotkałem się z takim problemem. Mój piecze fajnie - szybko i bez problemów. Mam Electroluxa EOB 64100X (dość wysoki model sprzed 2 lat). Moc przyłączeniowa 3,5kW.



  • No przykro mi ale ani na płycie indukcyjnej ani na piekarniku nie ma żadnych symboli. Karta gwarancyjna jest ogólna na produkty firmy Electrolux.
    Zestaw ma już ze dwa lata i podobnego raczej już w sprzedaży nie będzie.

    Naklejka powinna być przy drzwiczkach piekarnika - na słupku poza uszczelką (tzn. w części, która się nie grzeje w czasie pieczenia).



  • Naklejka powinna
    być przy drzwiczkach piekarnika - na słupku poza uszczelką (tzn. w części, która się
    nie grzeje w czasie pieczenia).

    EOB 63102X a płyta


  • Użytkownik archiwalny

    To ja poproszę
    przykłady dobrych modeli elektrycznych

    Płyta - Teka ir641.
    Piekarnik Bosch HBA42R450E (chyba)

    nadal ta dziwna tendencja w sprzedaży oraz koszty eksploatacji piekarnika el. i
    gazowego

    Ta "dziwna" tendencja wynika z tego, że coraz rzadziej można spotkać gaz w obecnie budowanych blokach - coraz ostrzejsze wymogi.



  • Ta "dziwna"
    tendencja wynika z tego, że coraz rzadziej można spotkać gaz w obecnie budowanych
    blokach - coraz ostrzejsze wymogi.

    U mnie w budynku np. gazu w mieszkaniu nie posiadam - więc gotowanie tylko elektryczne. Jednak w budynku jest kotłownia, dzięki której mamy ciepłą wodę i ogrzewanie - na gaz

    Znajomy właśnie szuka mieszkania. Był w kilku interesujących go blokach i w podstawowej opcji nie ma w mieszkaniu doprowadzonego gazu - ale na klatce schodowej jest. Na życzenie podłączają gaz do mieszkania za nie wielką opłatą.



  • Płyta - Teka
    ir641.
    Piekarnik Bosch
    HBA42R450E (chyba)

    Dzięki

    Ta "dziwna"
    tendencja wynika z tego, że coraz rzadziej można spotkać gaz w obecnie budowanych
    blokach - coraz ostrzejsze wymogi.

    To trendy kreowane są dla mieszkańców bloków?


  • Użytkownik archiwalny

    To trendy kreowane
    są dla mieszkańców bloków?

    Tego to nie wiem, ale jest mnóstwo wymogów, które instalacja musi spełnić np. - rury gazowe na wierzchu.



  • Tego to nie wiem,
    ale jest mnóstwo wymogów, które instalacja musi spełnić np. - rury gazowe na
    wierzchu.

    No stety czy nie takie są wymogi, zresztą nie są one bezpodstawne i nie do spełnienia A rury na wierzchu wcale nie przeszkadzają.

    Najgorzej jest przy wyborze w sklepie, kiedy to nie ma żadnego wyboru


Zaloguj się, aby odpowiedzieć