[moje auto] Suzuki Swift 1.3 mk4 5d - Suzi (cz.2)
-
[...] czystosc dzwieku a nie decybele
Otóż to
-
przecież to P3 25cm a nie żaden ogromny kolos , także robi czysty i SZYBKI bas ze względu na średnicę. A mocy przy okazji posiada dużo.
-
przecież to P3 25cm
a nie żaden ogromny kolos , także robi czysty i SZYBKI bas ze względu na średnicę. A
mocy przy okazji posiada dużo.każdy widzi to, co chce widzieć
A ja natomiast mam nieco inne wymagania niż 'budżetowo', czy też "pompka" lub "walenie" -
Zdecydowałem się na zrobienie skrzyni bassreflex, pojawił się jednak problem, a nawet dwa:
Jeżeli rozumiem dobrze instrukcję, to wynika z niej, że rura bassreflex ma miec długość równą głębokości skrzyni, czyli co, ma się stykać z dnem? Czy będzie oddalona od dna o długość montażową(to co wystaje ponad skrzynię), tzn 1-2cm?
Druga sprawa, gdzie kupić tak wymierzoną rurę bassreflex o wymiarach 4x14'? -
Cytat:
"the port shown can be placed on any face of the enclosure as long as the port ends are not obstructed"
gdzie chcesz może być, byle by nie był zasłonięty
-
Cytat:
"the port
shown can be placed on any face of the enclosure as long as the port ends are not
obstructed"gdzie chcesz może
być, byle by nie był zasłoniętyAle tam będzie góra 2cm od ściany, tak może być?
-
moze użyj czyjejś konstrukcji ? http://www.ecoustics.com/electronics/forum/car-audio/696802.html
-
Cytat:
"the port
shown can be placed on any face of the enclosure as long as the port ends are not
obstructed"gdzie chcesz może
być, byle by nie był zasłoniętyW profesjonalnym sklepie car audio dowiedziałem się jak ma to wyglądać i tak:
-gdybym zamontował bassreflex tak, jak to jest pokazane w instrukcji, zasłoniłbym dziure ścianą, co zupelnie nie ma sensu
-bassreflex powinien być oddalony od ściany najlepiej max o 50% jego długości oraz sensownie od głośnika, może być umieszczony z boku skrzyni, podobno nawet może to dać ciekawszy efekt.
-w sprzedaży nie ma bassreflexów o długości powyżej 260cm, zatem kupiłem najdłuższy jaki był i samemu go wydłużę do 35,5cmMa ktoś jeszcze jakieś uwagi?
-
-w sprzedaży nie ma
bassreflexów o długości powyżej 260cm, zatem kupiłem najdłuższy jaki był i samemu go
wydłużę do 35,5cm
Ma ktoś jeszcze
jakieś uwagi?Czyli jednak pompka
Rura pcv z Casto ... masz każdą długość.
Br - nie wybaczy Ci błędów w konstrukcji tak jak Cl. Zawsze możesz sobie wyliczyć inną skrzynkę lub poszukać sprawdzonego gotowca. -
Czyli jednak pompka
Rura pcv z Casto
... masz każdą długość.
Br - nie wybaczy Ci
błędów w konstrukcji tak jak Cl. Zawsze możesz sobie wyliczyć inną skrzynkę lub
poszukać sprawdzonego gotowca.Wcale nie pompka, fakt, że będzie lepiej grać nie znaczy, że pompka, a mam warunki do zrobienia skrzyni 40, defakto 50l, to czemu miałbym tego nie wykorzystać?
To muszę się wybrać do sklepu po tą rurę i coś wyrzeźbić na wymiar, póki co za bass reflex z trzech części zapłaciłem 40zł + płyty mdf 3/4 40zł.
A co do samej skrzyni, wszystko sobie rozpiszę, powyliczam, przedstawie tutaj, żeby wyeliminować ewentualne błędy, mam sporo czasu, więc powinno być dobrze -
Wcale nie pompka,
fakt, że będzie lepiej grać nie znaczy, że pompka,jakie lepiej ? Br zazwyczaj = pompka
a mam warunki do zrobienia
skrzyni 40, defakto 50l, to czemu miałbym tego nie wykorzystać?dla mnie możesz mieć i 70l ze strojeniem na 28 Hz jak się uda
A co do samej
skrzyni, wszystko sobie rozpiszę, powyliczam, przedstawie tutaj, żeby wyeliminować
ewentualne błędy, mam sporo czasu, więc powinno być dobrzecała zima przed Tobą
-
Twoje auto już wróciło od Plastkka?
-
jakie lepiej ?
Br zazwyczaj = pompkaNie zgadzam się z Tobą ;p
To, że może grać głośniej dzięki temu, to poprawia tylko i wyłącznie jego możliwości, sam sobie ustawie w radyjku jak głośno ma graćdla mnie możesz
mieć i 70l ze strojeniem na 28 Hz jak się udaNie będę kombinował, pierwszy raz spróbuje wg instrukcji, jak będzie coś nie tak to zmienie na zamkniętą
cała zima przed
TobąBardziej miałem na myśli 2 tygodnie, bo tyle co najmniej auto będzie stać u Plastka
-
Nie zgadzam się z
Tobą ;p
To, że może grać
głośniej dzięki temu, to poprawia tylko i wyłącznie jego możliwości, sam sobie
ustawie w radyjku jak głośno ma graćmi tam nic nie musisz tłumaczyć, trochę dłużej od Ciebie w tym siedzę
Nie będę
kombinował, pierwszy raz spróbuje wg instrukcji, jak będzie coś nie tak to zmienie
na zamkniętąjak tam chcesz
Bardziej miałem na
myśli 2 tygodnie, bo tyle co najmniej auto będzie stać u Plastkaco tam znów zepsuliście
-
co tam znów
zepsuliścieCzego my nie zepsuliśmy ;>
Wjechała Suzi, wyjedzie potwór : D
mi tam nic nie
musisz tłumaczyć, trochę dłużej od Ciebie w tym siedzęNo pewnie masz rację, ale nie ma to jak samemu wszystko powoli posprawdzać, wtedy najlepiej się rozeznam w tym temacie
-
Czego my nie
zepsuliśmy ;
Wjechała Suzi,
wyjedzie potwór : Dtia
-
Dzisiaj niewielki postęp, ale zawsze coś
Jutro wycinanie, rozplanowanie położenia głośnika i bassreflexu (z czym już wiem, że będzie problem) i składanie klocków do kupy
Przy okazji kupiłem głośniki do KIA na przód 5 x 7 za 90zł marki PYLE i grają bardzo ładnie, to skoro za 90zł grają dobrze, to jak będą grały te rainbowy warte 10 x więcej : >
Nie mogę się już doczekać.
Nie rozumiem jedynie dlaczego na fabrycznym wooferze jest napis 20rms/40maximum, a na tych nowych 120rms/240max, a wielkiej różnicy w głośności nie ma...? -
Pyle ładnie grają - mam 16 cm w drzwiach i 6x9" w tylnej półce
-
Pyle ładnie grają -
mam 16 cm w drzwiach i 6x9" w tylnej półceNo sprzedawca też powiedział, że nie ma sensu nic droższego kupować, bo te zagrają ładnie
Może pokuszę się o wymianę głośników z tyłu 6 x 9 (z suzuki) na nowe, chociaż już każdy się pyta co to za subwoofer w bagażniku siedzi : D -
Przy okazji kupiłem
głośniki do KIA na przód 5 x 7 za 90zł marki PYLE i grają bardzo ładnie, to skoro za
90zł grają dobrzedobrze, bardzo ładnie - dużo wymagań nie masz, skoro lubisz sopran z wysokości nóg
Nie rozumiem
jedynie dlaczego na fabrycznym wooferze jest napis 20rms/40maximum, a na tych nowych
120rms/240max, a wielkiej różnicy w głośności nie ma...?radio nie da z siebie więcej ... do tego te moce Pyle-a traktuj z przymrużeniem.