[moje auto] Suzuki Swift GLX 1.3 mk4 5d - Suzi
-
Kilka osób się pytało o naklejki na lusterka Suzuki, trzeba się zaczaić tutaj jeśli ktoś by chciał
-
Taki mały problemik, wam też hałasuje kanapa z tyłu jak ktoś na niej siedzi, a konkretnie się opiera, dźwiękiem: metal o metal?
Konkretnie w miejscu, gdzie mocowane jest oparcie na metalowy hak, przy amortyzatorze.
Hałas jest znośny, ale lubie takie coś niwelować jak tylko się da -
Dzisiaj zostal wymieniony stary zajezdzony bardziej niz to bylo mozliwe przegub, na nowy marki GMB za 70zł z iparts.com.
Uszczelke pokrywy zaworow tez zakupilem, ale okazalo sie, że nie pasuje, choc byla pod ten model dokladnie (tak samo jak guma od przegubu, tez nie pasowala), ale mechanik stwierdzil, ze stara jest ok, jeszcze podkleil silikonem, a wyciek mam tylko z odmy, reszte oleju przepala silnik.Dodatkowo dowiedzialem się, ze skrzynia od litrówki jest dużo słabsza od 1,3 głownie na wyższych biegach, mam tam mnóstwo opiłków, wymiana oleju pogorszyłaby sprawę, oczywiście problem z nią jest taki, że gwiżdze na wysokich biegach, zaczelo sie od 5-tki, pozniej zeszlo na 4, a teraz juz na 3 sie zdarza. Naprawa jest bezsensowna, bo może wynieść drozej niż nowa - uzywana skrzynia, najlepiej seryjna 1.3 albo od baleno 1,5.
No i jakby ktoś miał sprężynę sztuk jeden od 1,3 - nie gti - to chętnie kupie
A i oponki mam za niskie, dlatego bardziej czuje dziury, choc nie mam luzów.
Ponadto dowiedzialem sie jak wazne są pierscienie centrujace koła na piaście, jutro rano zamierzam zmierzyć i czym prędzej zakupić, bo odczuwam efekt bicia przy prędkości 120~km/h i to nie jest pożądany efekt. -
Od Baleno skrzynia nie pasuje Niezależnie od wersji silnika.
-
Dodatkowo
dowiedzialem się, ze skrzynia od litrówki jest dużo słabsza od 1,3 głownie na
wyższych biegach, mam tam mnóstwo opiłków, wymiana oleju pogorszyłaby sprawę,
oczywiście problem z nią jest taki, że gwiżdze na wysokich biegach, zaczelo sie od
5-tki, pozniej zeszlo na 4, a teraz juz na 3 sie zdarza.Dupa tam! Zarżnąłeś skrzynię i tyle...
Ponadto
dowiedzialem sie jak wazne są pierscienie centrujace koła na piaście, jutro rano
zamierzam zmierzyć i czym prędzej zakupić, bo odczuwam efekt bicia przy prędkości
120~km/h i to nie jest pożądany efekt.A nie mówiłem...
-
Dupa tam! Zarżnąłeś
skrzynię i tyle...nieprawda
Od Baleno skrzynia nie pasuje oczko Niezależnie od wersji silnika.
on mowi ze sam taką wsadzal do swifta ; d -
felgi nie bija tylko mogly poodklejac sie odwazniki od nich bo mechanior ktore je zakladal slabo je oczyscil i wiem ze ciezarki ledwo sie trzymaly..
-
A taka ładna była ta skrzynia, tak pięknie biegi zmieniała
-
cały czas pięknie zmienia
Tylko gwiżdże, narazie w miare cicho - sam słyszales, ale podejrzewam, że 2 miesiące i będe musial szukać nowej -
felgi nie bija
tylko mogly poodklejac sie odwazniki od nich bo mechanior ktore je zakladal slabo je
oczyscil i wiem ze ciezarki ledwo sie trzymaly..nie nie, to jest bardzo latwo źle przykrecic, mi tlumaczyl, ze pomimo stożkowych śrub - nie masz szans przykręcic centralnie po środku tego koła, dlatego zaraz pojde, zdejme i zmierze to jest tania sprawa na allegro
przy okazji, moze ktoś zna średnice piasty? bede mial jeden wymiar z glowy
-
Kurde z tym gwizdaniem to mi tylko łożysko do głowy przychodzi, ale wtedy by wyło a nie gwizdało.
Hm, chyba Tobie chodzi o rozmiar otworu centrującego na pieście, 60,1 mm z tego co pamiętam. W FAQach itd to bylo napisane chyba.
-
tak, wlasnie zabierma sie do sprawdzania, mechanik powiedzial ze to lozyska wlasnie, ale trzeba by bylo sporo wymieniac i koszt tych nowych czesci przekroczylby 400zl, synchronizatory itp
-
mechanik powiedzial ze to lozyska wlasnie, ale trzeba
by bylo sporo wymieniac i koszt tych nowych czesci przekroczylby 400zl,
synchronizatory itpTylko teraz można powiedzieć, że masz "pewną" skrzynię w której wystarczy wymienić jeden element. Kupując nową-używaną możesz trafić na padakę i tylko władujesz się w koszty, bo będziesz musiał kupić następną, a może i jeszcze jedną...
-
mógłbyś? : P
pogadam o tym z mechanikiem -
mógłbyś? : P
A co niby miałbym móc?
-
A co niby miałbym
móc?mi nie naliczać kosztów
za bardzo demotywujesz -
za bardzo
demotywujeszJa tylko stwierdzam fakty!
-
Pewnie zauwazyliscie, ze lubie zmiany co do wyglądu auta, co myslicie o tym zebym na bialo sobie pomalowal stalowki 13'? Albo jakis iny kolor, ja nie mam zdania, wstępnie czarny myslalem
-
Jeśli na zimę to czarny
(będzie kontrast)
Ewentualnie coś jaskrawego -
Jeśli na zimę to
czarny
(będzie kontrast)
Ewentualnie coś
jaskrawegono ale co by pasowało i czemu odrzuciłeś biały?
Czarny to kaaażdy ma