[moje auto] Dżizasowe biało-żółte GTi
-
Ktoś coś słyszał
może o firmie Motrex, chodzi głownie o tłoki, jakieś opinie?To dokładnie to samo co ARCO. Tylko karton inny
ARCO u mnie, Toydolsa i MKV się sprawdzają więc możesz śmiało brać. Bierz te co dostaniesz taniej bo na 110% są identyczne i z jednej fabryki. -
A właśnie może Erde
ma pompę - wszak już kilka silników miałMusiałbym zobaczyć w czeluściach piwnicy ale jeśli nawet to jakaś stara używka tylko.
Ja swoją dokładnie obejrzałem, przemierzyłem zgodnie z manualem i była ok więc nie kupowałem nowej. Ciśnienie mam teraz książkowe więc jest wporzo -
Musiałbym zobaczyć
w czeluściach piwnicy ale jeśli nawet to jakaś stara używka tylko.
Ja swoją dokładnie
obejrzałem, przemierzyłem zgodnie z manualem i była ok więc nie kupowałem nowej.
Ciśnienie mam teraz książkowe więc jest wporzoCzasem stara oryginalna będzie lepsza niż nowy zamiennik
-
To dokładnie to
samo co ARCO. Tylko karton inny
ARCO u mnie,
Toydolsa i MKV się sprawdzają więc możesz śmiało brać. Bierz te co dostaniesz taniej
bo na 110% są identyczne i z jednej fabryki.No to super bo dostane je z 40% upustem
W sumie jak trochę to gdzieś w 3 świecie jeżdżą na nich i właśnie ktoś napisał, że są w katalogach ARCO i zamiennie stosowane w różnych regionach świata.A co do pompy
Ta z plastkowego silnika jest zatarta i jeden gwint ma zerwany (swoją drogą była pod nią metalowa uszczelka to standard? Bo w zamiennikach to same papierowe widzę), więc jednak się psują, Może ta z mojego się do czegoś nadaje, aczkolwiek też jakiegoś powodu się zatarł, a potrzebna wydajność 100%, zwłaszcza pod turbo
Jest niby jeszcze serwis ale tam to by mnie uraczyli czterocyfrową kwotą pewnie
-
Ta z plastkowego
silnika jest zatarta i jeden gwint ma zerwany (swoją drogą była pod nią metalowa
uszczelka to standard? Bo w zamiennikach to same papierowe widzę), więc jednak się
psują, Może ta z mojego się do czegoś nadaje, aczkolwiek też jakiegoś powodu się
zatarł, a potrzebna wydajność 100%, zwłaszcza pod turbo
Jest niby jeszcze
serwis ale tam to by mnie uraczyli czterocyfrową kwotą pewnieA ile zamiennik nowy panie?
-
Pińcet
-
Pińcet
-
Ja na serwisie kupowałem nową uszczlke pod pompe oleju i właśnie była metalowa ale nie była to jakaś straszna cena.
-
Nominalne
Reszta gratów jutro bo w Cer-motorze się pomylili i nie te pierścienie przywieźli
A pompy oleju jak nie ma tak nie ma Najwyżej niech mi ściągają i wymienię jak będę turbo zakładał i tak miska oleju wtedy do zwalenia to tylko jeszcze rozrząd rozpiąć
Tylko nie wiadomo czy te moje się do czegoś nadają -
bo w Cer-motorze się pomylili i nie te pierścienie przywieźli
Cene dali ci odpowiednią tak jak mówiłem??
-
No w Cer-motorze zniżka zacna jest, ale w Hipolu też sobie utargowałem sporo
-
Nominalne
Na tych samych panewkach teraz składałem Też ACL-ki i NPR Europe
-
No w Cer-motorze
zniżka zacna jest, ale w Hipolu też sobie utargowałem sporoNo i super :-)
-
No w Cer-motorze
zniżka zacna jest, ale w Hipolu też sobie utargowałem sporodo którego hipola chodzisz?
Ja ostatnio tylko w hipolu kupuje i zawsze jakąś zniżke dostaje, konsultanci/sprzedawcy mogą tam sobie dowolnie ustalić cenę (zapewne w jakichś tam granicach)
-
A ile jest Hipoli? No w tym na Staniewickiej byłem
Uszczelki może nie powalają marką, ale i tak najważniejsza jest głowicy, podobno Eristic to to samo co Takoma... Się okaże i tak na tą uszczelkę ma iść jeszcze jakiś specjalny Loctite, zresztą na razie stopień sprężania i tak będzie w porywach wynosił 7.5:1, a jak później się jednak wysra to trzeba będzie pomyśleć nad jakąś metalową, piramidkami itp itd
-
A możesz zrobić zdjęcie i porównać tłoki vitary i GTi? i co to za otwór pośrodku tłoka?
-
Niestety wszystko u Mjecia leży, ale może Erde wrzuci zdjęcie on tam trochę ich ma
W sumie to cholera wie po co ten otwór
-
Niestety wszystko u
Mjecia leży, ale może Erde wrzuci zdjęcie on tam trochę ich ma
W sumie to cholera
wie po co ten otwórTzn tłoków z vitary nie mam... A fotki zwykłych Gti wrzucałem ostatnio
Otwór pewnie jakiś technologiczny na potrzeby produkcji -
POstaraj sie tloka przy otworze lekko sfazowac bo ostre krawedzie to zawsze problemy. Moje tloki z vitary nie mialy czegos takiego duzego.
Co do stopnia sprezania 7,5:1 to od razu mowie zebys sobie to wybil mocno z glowy - jezeli nie celujesz w wiecej niz 300KM to spokojnie 9:1 wystarczy przy dobrym IC i strojeniu.
Jak zrobisz 7,5 to sie okaze ze ze 100 fabrycznych koni zostanie 75 i 85Nm, do tego zeby zrobic 200KM trzeba bedzie kolo 1,5bar ladowac - totalny bezsens.
Kiedys przez przypadek sobie jeden klient zrobil (policzyl czesci do zamowienia sam bez pytania) motor 1.5 16v na stopien sprezania kolo 6:1 i sie okazalo ze motor krecacy sie 9700obr na 1.2bar z gt28rs mial ledwo 120KMDodatkowo jak myslisz powaznie nad turbo to pomysl o zakupie metalowej uszczelki oryginalu z vitary 1.6.
-
uszczelka z Vitary i swifta jest identyczna. Ja polecam uszczelkę KP z metalowymi pierścieniami i miedzianymi pod kanał olejowy. Z tym tylko że ja dokręcam je trochę mocniej
pierwsze trzy dokręcania robisz wg manuala a pożniej jeszcze dwa o 10-Nm i o kolejne 5-Nm.
Mam to wypraktykowane i w Gti i Vitarze, ale zrób jak uważasz.