[moje auto] Swift GL 1.0 Mk IV '98r. by BPX33
-
Skoro zakładasz że
łożyska kół są ok, to ja bym z czystej ciekawości sprawdził łożysko podpory prawej
półosi.
Być może, to ono
sobie hałasujeTego jeszcze nikt mi nie proponował, aby sprawdzić. Da się w jakiś łatwy sposób ustalić czy to ono?
-
litrówka nie ma podpory półosi
-
Specjalnie to
bardzo dawno temu, ale gościu na badaniu technicznym zawsze mi to sprawdza i nie
zauważył nic ostatnio.Na badaniu technicznym patrzą tylko na określone punkty, nie pamiętam już jakie ale rok temu zadałem mu pytanie chyba o łączniki stabilizatora i powiedział, że nie patrzył na nie bo nie musi. Inne podejście mają jak podjedziesz i powiesz co i jak, dasz mu 20 zł a sprawdzi to porządnie pod kątem tych objawów. 20 zł to nie majątek, spróbować zawsze możesz, a nóż widelec wypatrzy coś
-
Kurde czyli to nie to, ale dźwiękiem przypomina właśnie jakieś łożysko...
Jakie inne łożysko może wyć związane z przeniesieniem napędu?
-
Na badaniu
technicznym patrzą tylko na określone punkty, nie pamiętam już jakie ale rok temu
zadałem mu pytanie chyba o łączniki stabilizatora i powiedział, że nie patrzył na
nie bo nie musi. Inne podejście mają jak podjedziesz i powiesz co i jak, dasz mu 20
zł a sprawdzi to porządnie pod kątem tych objawów. 20 zł to nie majątek, spróbować
zawsze możesz, a nóż widelec wypatrzy cośU mnie chyba robią dokładnie, bo koleś ze 3 lata temu powiedział mi dokładnie w którym kole muszę wymienić cylinderek hamulcowy, bo nie działa.
-
a to ci dopiero nie wiedziałem
-
W dniu wczorajszym przy pomocy kolegi likaona wjechał wreszcie nowy błotnik w miejsce mojego starego już nieco pordzewiałego.
Teraz po myciu auta wreszcie prawa strona jakoś wygląda, bo schrzanione przeze mnie malowanie + ruda na krawędziach ostro dawały po oczach. Jak był brudny było spoko, bo nie było widać.
Jak trochę się ogarnę z czasem zrobię foty nowego błotnika na aucie i starego "luzem". -
Taka moja dobra, wiosenna rada do Was.
Zajrzyjcie sobie w zakamarki jak tam się mają Wasze Swifty. Mój jak widać standardowo:Wiedziałem "jedynie" o zdjęciach nr 1 i 4. Cała reszta wyszła jak zwykle "przy okazji"...
-
Taka moja dobra,
wiosenna rada do Was.
Zajrzyjcie sobie w
zakamarki jak tam się mają Wasze Swifty. Mój jak widać standardowo:Taka moja dobra rada: pogódź sie z tym, ze tego auta nie uratujesz i je zmień na jakieś z "grubszą" blachą
-
Taka moja dobra,
wiosenna rada do Was.
Zajrzyjcie sobie w
zakamarki jak tam się mają Wasze Swifty. Mój jak widać standardowo:
"jedynie" o zdjęciach nr 1 i 4. Cała reszta wyszła jak zwykle "przy okazji"...jak Ci 5 lat temu mówiłem ze nie ma sensu i że i tak zgnije to sie spierałeś ze mu nie dasz
:ee:
-
wszystko do ogarnięcia jest, ale ....
... nie matą szklaną z żywicą
-
jak Ci 5 lat
temu mówiłem ze nie ma sensu i że i tak zgnije to sie spierałeś ze mu
nie dasz
:ee:jak porobi to kolejne 5 przejedzie
-
jak Ci 5 lat
temu mówiłem ze nie ma sensu i że i tak zgnije to sie spierałeś ze mu
nie dasz
:ee:Póki nie gniją elementy nośne i odpowiadające za moje bezpieczeństwo jest ok. A zobaczysz, że pojeżdżę nim kolejne 5 lat.
-
wszystko do
ogarnięcia jest, ale ....
... nie matą
szklaną z żywicąOgarniam czym umiem Karolu.
Gdybym miał migomat, umiał go obsługiwać i gdzie porobić to chętnie robił bym to "jak trzeba".
A co do mojej roboty to dotychczas wszystko co zrobiłem trzyma się jak trzeba (czyt. nie gnije bardziej!). -
Póki nie gniją
elementy nośne i odpowiadające za moje bezpieczeństwo jest ok. A zobaczysz, że
pojeżdżę nim kolejne 5 lat.wytłuszczyłem - otóż uważaj GNIJĄ
spytaj dajmosa czy widział korozje na mocowaniach wachaczy i czy ja zobaczył jak mu sie auto rozlazło
-
Ja zauważyłem pewną prawidłowość:
Mocowania wahaczy są piękne(z wyglądu) do pierwszego ostrego hamowania
Tam wytłuszczone powinno być "nie zgniją", bo gnić to gniją zawsze
Matą szklaną to sobie można, niestety ale tylko pozalepiać dziurki aby woda się nie lała, no i zbudować łódź, bądź amfibię
-
Matą szklaną to
sobie można, niestety ale tylko pozalepiać dziurki aby woda się nie lała, no i
zbudować łódź, bądź amfibięZedrzyj całą konserwację, szczególnie przy mocowaniach wahaczy.
Na 100% zobaczysz coś co Cię przerazi
Matą czy nie.. ale zakonserwuj to od wewnątrz porządnie, ja wszystkie profile wewnętrzne w swifcie najpierw zakonserwowałem podkładem reaktywnym,
a po dłuższym czasie jak przesechł dałem środek do profili wewnętrznych. -
Póki nie gniją
elementy nośne i odpowiadające za moje bezpieczeństwo jest ok. A zobaczysz, że
pojeżdżę nim kolejne 5 lat.Generalnie przy nadwoziu samonosnym to 80% jest odpowiedzialne za bezpieczenstwo I jak to nie jest naprawde wierzchnie poszycie to sie krucho moze kiedys zrobic.
-
No to latamy przez następny rok na legalu.
Swift przeszedł dziś bez żadnych problemów badanie techniczne. Jedynie w przyszłości powinienem myśleć o zmianie opon (spękania) i tarcz (ponoć cienkie już są), ale to w przyszłym roku dopiero, bo ten mogę bez problemu latać na tym co jest (tak powiedział pan diagnosta).Za to na temat buczenia podrzucił kolejny pomysł i tu pytanie do Was czy jest on w ogóle realny? Stwierdził, że buczenie może dochodzić z mechanizmu różnicowego. Realne to?
-
No przecież skrzynię wymieniałeś, w tej też byłby tak samo wyjący układ różnicowy ?
Mówiłem Tobie, że to hamulce, w okolicach zacisku było wyraźnie słychać buczenie.
A potęgować to mogą leciwe opony.