Suzuki Swift GTi - przywracamy go do nowości
-
Mam pompę 1.0 w GTi
-
udało mi się zdobyć do GTi rurowy kolektor 4w1 i nie wiem czy go zakładać zamiast serii ..
Ktoś doradzi co robić? Będzie lepszy od żeliwnego 4w2w1?
-
No to zależy bo 4-1 i 4-2-1 mają różne charakterystyki:P
Swoją droga co to za ulep? -
Hm, przy seryjnej średnicy wydechu to chyba nawet zamuli
-
Nie.
-
z tego co sie orientuję przeniesie wyżej moment maks w obrotach
-
swift dziś dostał 4 nowe dywaniki z wersji "premium" na prawde super wykonane - grafitowe
dostanie kompletne wspomaganie , czyli pompa , łapa , maglownica , węże i drązek kierowniczy - wszystko mam
no i coś na co nie moglem sie zdecydować. Ale tak - będzie klima w GTi mam juz wszystko . Nowy skraplacz , osusacz , dwie pompy , 2x komplet przewodów , przekaźniki , wymiennik ciepła itp
były GTi ze wspoma albo z klima . Ale połaczenia tych dwóch rzeczy jeszcze nie widziałem Mam nadzieje że uda mi się to upchać .
edit
i jeszcze nowa chłodnica
-
były GTi ze wspoma albo z klima .
Ale połaczenia tych dwóch rzeczy jeszcze nie widziałem
Mam nadzieje że uda mi się to upchać .Był taki czarny GTi Mk3 na forum... i zdaje się, że kupił go kolejny klubowicz.
A niedługo może będzie GTi Mk2... jak ktoś mi znajdzie konsolę środkową do Mk2 z klimą. -
nie widzę zbiorniczka na olej wspomagania musisz zatem posiadać rolkę napinającą pasek wspomy/klimy płaską z zewnątrz. nie widzę także kolumny kierowniczej.
-
none7 mam wszystko do wspomy nie fotografowałem drobnostek
i części do klimy mam x2 więc myśle ze coś z tego złoże.
-
No to teraz szukaj jakiegoś silnika 2.0l, żeby miał siłę się odpychać bo z tymi gratami będzie jeździł jakby miał 80 koni Z tego co pamiętam to tak od 100km/h wzwyż to przyśpieszenie mocno cierpi z włączoną klimą, słychać jak silnik ma ciężko, a tu jeszcze wspoma
-
ja klime odpalam tylko jak jade z kims i jak musze miec zamkniete szyby. A wspoma sama z siebie? Brat ma klime i wspome w 1.3 8v i auto jest istnym szatanem , pali 5.5 PB i na prawde chodzi mega jak na 68km
-
Ponad 100km/h to się gasi już wszystko łącznie z papierosem bo to już moment startowy do odlotu. Ponad 200km/h i odrywa się od ziemi
-
No i stało się.. Dziś wziałem sie na poważnie za swap silnika bo stary miał powoli dość
tutaj zdemontowany osprzęt tak zeby było luźno i przyjemnie
Podnośnik w ruch , chwila myślenia jak tu uczepić silnik bo nie ma jakiś specjalnych miejsc by żeby mozna byłby go wyciagnac
Chwila prawdy i lezy sobie brudas ( duuuużo oleju z niego leci ) przed autem
jutro walcze z komorą i przekładaniem gratów z starego sinlika do nowego od Zaklinacza mam nadzieje że bedzie taki jak obiecywał czyli totalna igła
-
kolejna porcja fotek z przekładania osprzętu pomiędzy silnikami
made in chin.... JAPAN
4-1 kolektor
komora podkładowana i z grubsza porobiona
-
tam gdzie te ciapki są było spawane czy co ?
-
tam gdzie te ciapki są było spawane czy co ?
Zapewne była tam dobrze wszystkim znana koleżanka "ruda" , oraz jakieś obtarcia , obicia lakieru.
-
dokładnie były tam wieksze ubytki lakieru które podkładowałem tak żeby jakoś to wygladalo i sie trzymalo
dziś dalem swiftowi kilka nowych części:
palec yec
kopułka yec
świece denso
pasek mitsuboshi
napinacz GMB
pompa GMB
wspomaganie z nowym olejem
olej do silnika oryginalny! motul 6100 10w40
olej do skrzyni castrol taf-x dedykowany
uszczelka pod wydech victor reinz
zmienione sprężyny z vogtland na apex
oryginalna uszczelka suzuki geniue parts pod pokrywe zaworów
Napotkalem sporo problemów z zakladaniem wspomagania bo nie mogłem włozyć drążka kierowniczego na wieloklin i zmuszony byłem do robienia dość dużej dziury by maglownica pod dobrym kątem wchodziła w bude. Teraz pozostało mi tylko przespawać drążki z wersji bez wspomagania. Swift dostał nowe oryginalne graty , uszczelnienia , nowy rozrząd. Wszystko poskręcane jak trzeba. Jutro zalewam tylko oleje i płyny - mam nadzieje że bez problemu odpali.Do tego cała instalacja została okręcona taśma parciana oryginalna taką jak stosuje się w VAG'ach i z grubsza porządek w okablowaniu .
-
źle, źle, źle. płaska rolka napinająca jest wtedy gdy masz założoną pompę wspomagania i pompę klimy. Prywatnie o takiej opcji wlasnie rozmawialiśmy. Napinacz wtedy ciągnie w górę pasek po stronie płaskiej paska. w takim przypadku gdy masz tylko pompę wspomagania musisz mieć napinacz z rolką z rolkami.
PS: chyba że używasz paska płaskiego ?
-
olej do silnika castrol taf-x dedykowany
Jeśli to wlałeś do silnika to czekam na efekty...
A tak poważnie to popraw