Suzuki Swift GTi - przywracamy go do nowości
-
Ostatnio mnie to
spotkało - zalałem pod korek i paliwo mi spod zderzaka zaczęło wypływać
Pojechałem do
Mariego i 3 rury do wyboru miałemja to u siebie przerabialem w obu swiftach, z zewnatrz ledwo widac rude ale wewnatrz pod tą farba ostro pordzewiale, nie dosc ze bena podczas tankowania i jazdy ucieka to jeszcze podczas cieplych dni uciekala.
-
samochodzik zawieszony na suficie za hak na łańcuchach. Dziś go obniżyłem lekko , wyczyściłem kazdy element nadwozia , każda śruba poczyszczona , połowa wymieniona na nowe.
Na fotakch widać tylko poczyszczony stabilizator + skrócona sprężyna i odnowiona. Prysne to potem na kolor czerwony
w drodze 30kg częsci do tego autka. W tym tyg zacznę go składać
-
Dziś nowa porcja fotek! Jak widać elementy zawiasu wszystkie odmalowane. Sprężyny i stabilzator czekają na kolor czerwony , reszta sypnięta w czerń.
12 godzin czyszczenia na dziś + dwa dni wcześniej dłubanie młotkiem + śubokręt żeby zeskrobać z grubsza rdzę. ( skonczylem przed chwila ) i jakoś to już wygląda. Wszystko do gołej blachy , na zdjęciach wszystko wydaje się zóltę jakby bylo pokryte rdzą ale to efekt halogenu 500watt.
Podsumowując to czyściłem 1\3 samochodu ( sam tył ) w 4 dni , wiec chyba lipy nie będzie. Dziś pod bardzo wysokim ciśniemiem powietrza wydmuchalem ostatnie opiłki syfu i rdzy , zerwałem cały spód z wcześniejszych środków do konserwy. Świstak obecnie ma gruba warstwę pyłu , ale może niedługo stanie na koła o własnych siłach bez pomocy drewnianej kobyłki
Straty? Spalona wiertarka , 4 kamienie do czyszczenia na szlifierkę , dwie szczotki druciane ręczne , dwa śubokręty i młotek
-
-
Szacun za pracę Ja to chyba bym wynajął garaż z kanałem bo od takiego leżenia pod autem źle mi się robi
Pod seryjna warstwą którą zrywałeś było dużo rdzy?
-
Nie ma prawie
żadnej róznicy jak dla mnie między 205/40R16 a 185/55R14. Tak samo jakoś bardzo nie
zamula z tego powodu.
Dlatego zachęcam do
16''Ja też zachęcam Szukaj lekkiej felgi, a gumę daj 195/40 R16 i zamuły w ogóle nie odczujesz Komfort trzeba sobie odpuścić, lans się liczy
wzór piekny ale
czuje z daleka słabą jakośc wykonania. 1100 to jednak troche sporo bo jeszcze opony
do tego kompletu i uzbiera się ladna sumka.
Coś do 1000zł ale z
oponkami.Widziałem te felgi na żywo, znam sprzedającego osobiście. Felgi pochodzą z tej samej fabryki co Drag Wheels
-
Ja też zachęcam
jak tam Twoje kuku, kiedy na hamownię ?
-
Jak tak patrze na to podwozie to mam wrazenie, ze trzeba by bylo to wypiaskowac w cholere i zrobic bude od podstaw...
-
Dobrze, że są jeszcze jacyś porządni ludzie co jak robią z autem to robią to dokładnie. Niestety większość tylko zapapra terem i jest zadowolona, że rdzy nie widać. Później: O, o mocowanie wahacza się złamało..;/
-
Później: O, o mocowanie wahacza się złamało..;/
I potem robisz to porządnie z pomiarami na ramie prostowniczej a niektórzy wyśmiewają Cie potem za przepłacanie
-
Każdy ma gdzie indziej położoną własną granice absurdu
-
Każdy ma gdzie indziej położoną własną granice absurdu
Którą w tym przypadku można nazwać granicą rozsądku i bezpieczeństwa
-
Spód już w czerni. Zawias złozony. simerblok udało się wybić na prasie . Kupiłem wg pana "prawie oryginał" wiec powinno być ok. Całość złożona. Czekam na tarcze i klocki. Potem w końcu zabiorę się za dokładne mierzenie przewodów hamuclowych , paliwowe wymieniłem w pewnych miejscach na gumowe czarne zbrojone .
Zaciski pomalowane specjalną farbą MOTIP'a . W realu są czerwone Stabilizacja też poszła w czerwień. Spód wygląda pięknie. Nie mam fotek z warstwy korizonem , tylko te już z umazaniem na czarno. Wszystko doczyszczone co do każdego cala , lekko wzmocnione , odłuszczone i dopiero zabezpieczane , w każdą szparkę został zaadoptowany środek chroniący Fluidol. Tydzień cieżkiej pracy a zrobiony został tylko tył więc myśle ze robota została wykonana odpowiednio. Prowadnice hamulców poczyszczone , nasmarowane , gumki zmienione , wszystko pięknie lekko chodzi.
w realu wygląda to jeszcze lepiej. Flash w aparacie lekko przekłamuje.
Teraz kolejne pytanie. Czy poduszki silnika od 1.3 8v pasuja? Widze dwie na allegro w ładnym stanie.
-
Jeśli jesteśmy już przy temacie poduszek, to polecam zalać je klejem do szyb
-
Zaciski pomalowane
specjalną farbą MOTIP'a . W realu są czerwonepomarańczowe za krótko na forum jesteś
-
-
http://allegro.pl/akumulator-centra-futura-53ah-540a-nowy-i1504861531.html ktoś użytkował futurę 54aH w swifcie GTI? On ma chyba większy altek niż 1.3 8v i myślalem nad nad 65aH tylko ten 53 jest w fajnej cenie.
ogólnie znam dużo zwolenników jak i wrogów centry futury. Im chodzi ładnie , drugim pada po 2 miesiącach. Warto zarezykować i kupić tą future z aukcji?
-
aku chyba lepiej kupic na miesjcu, wtedy w razie roblemow powinn byc wymiana 1 do 1, czy chocby dostaniesz jakis zastepny, z aukcji moze byc problem od transportu po ewentualna awarie i problem z zalatwieneim sprawy reklamacji
-
użytkował futurę 54aH w swifcie GTI? On ma chyba większy altek niż 1.3 8v i myślalem
nad nad 65aH tylko ten 53 jest w fajnej cenie.chyba to je ryba, masz taki sam jak większość swiftów nowszych - czyli 50A
Wpakujesz taki aku, to szybko pójdzie do piachu.ogólnie znam dużo
zwolenników jak i wrogów centry futury. Im chodzi ładnie , drugim pada po 2
miesiącach. Warto zarezykować i kupić tą future z aukcji?rób jak uważasz.
-
45 Ah ci starczy
sam jezdze na takim i nie ma problemow z ladowaniem go
mialem centre teraz energizera i jest ok wszystko