Mój troszke rajdowy SS
-
W GTi skrzynia jest
za długa, a konkretnie główne. Ale rozpiętości pomiędzy poszczególnymi biegami są
ok.
Co do tego wykresu;
był on robiony na kółkach rozrządu z regulacją? Bo nie widać żeby się moment
przesunął w którąkolwiek stronę i jest niemalże odwzorowaniem krzywej poniżej, stąd
też wnioskuję że faz rozrządu nie ruszałeś podczas pomiaru.
Z wykresu widać że
elastyczność momentowa raczej przeciętna bo koło 1.02, ale za to w bardzo szerokim
zakresie. Więc tym bardziej nie widzę sensu montowania regulowanych kółek rozrządu.
Obroty po każdej zmianie biegu musiałyby spadać poniżej 350 1/s ale to chyba gdyby
jeździć na 17" kołach.to jest wykres przed strojeniem i po strojeniu a co do kolek to:
Prosze bardzo, wykres przedstawia walki w pozycji 0 i potem pokrecone aby wyrownac moment w calym zakresie
-
Największym utrapieniem w GTi jest właśnie zestopniowanie biegów, a nie przełożenie główne. Temat przerabiałem osobiście w te i we wte. Spadki obrotów między 1, 2 i 3 biegiem są dużo za duże. Dopiero po wrzuceniu pełnej krótkiej skrzyni, to auto zaczyna zadupcać.
-
No z tego wykresu już coś widać. Z poprzedniego nic nie było za tym że kółka wprowadzają jakieś zmiany. Ale do sportu efekt raczej marny, bo kręcąc się koło maksymalnej mocy po zmianie biegu i tak trafiamy w obszar gdzie praktycznie krzywe momentu się pokrywają.
Powiedz mi jeszcze, hamowałeś go na jakich wałkach? Jeśli seria to dziwi, że fabryka nie ustawiała podobnie.
Który wałek spóźniałeś/wyprzedzałeś? Można wiedzieć o ile st? -
Hmm w sumie to dziwne bo chyba wszystkie auta mają już stopniowanie podwójnym ciągiem geometrycznym. Ale w sumie gdyby się zastanowić to masz rację, 1 i 2 są za długie a z kolei pomiędzy 4 i 5 a nawet już 3 i 4 po zmianie biegu obroty spadają (przynajmniej w justy) może o 300-400 na minutę kiedy mogłyby przecież o więcej bo auto już rozpędzone.
-
Spadki w skrzyni biegów z GTi po zmianie biegu na seryjnych przełożeniach:
z 1 na 2 - 3341 obr/min (po zmianie przy odcięciu jest 4159 obr/min)
z 2 na 3 - 2057 obr/min (po zmianie przy odcięciu jest 5443 obr/min)
z 3 na 4 - 1880 obr/min (po zmianie przy odcięciu jest 5620 obr/min)
z 4 na 5 - 1160 obr/min (po zmianie przy odcięciu jest 6340 obr/min)
i na pierwszych trzech biegach to jest tragedia jeśli chodzi o ściganie się. -
A biegi zmieniasz bez puszczania gazu?
-
Seryjna skrzynia całkiem nieźle znosi takie rzeczy, ale jak wrzucisz krótkie przełożenia to już nie bardzo daje radę. Ja zmieniałem biegi z gazem w podłodze, aż na Karkonoskim 2008 mimo wygrania prawie wszystkich oesów w klasie (prócz jednego przegranego o 1,5 sekundy), na ostatnim oesie - superoesie po Jeleniej Górze, zmieliło przełożenie główne i zostaliśmy na trasie. Teraz zmieniam biegi jak taksówkarz.
-
na ostatnim oesie - superoesie po Jeleniej Górze, zmieliło przełożenie
główne i zostaliśmy na trasie.O f..k
Teraz zmieniam biegi jak taksówkarz.
-
Damian sobie teraz sprawił fajne ustrojstwo, dzięki któremu można zmieniać biegi bez użycia sprzęgła z gazem w podłodze, ale to tylko w kłowych skrzynkach. Zmiana biegu na wyższy wiąże się z odcięciem na moment zapłonu, redukcja z kolei wymaga zastosowania miedzygazu, co jest realizowane przez siłownik zasilany podciśnieniem zamontowany na cięgnie przepustnic.
-
No z tego wykresu
już coś widać. Z poprzedniego nic nie było za tym że kółka wprowadzają jakieś
zmiany. Ale do sportu efekt raczej marny, bo kręcąc się koło maksymalnej mocy po
zmianie biegu i tak trafiamy w obszar gdzie praktycznie krzywe momentu się
pokrywają.ale tamtem wykres byl o tym ze mozna cos wyciagnac z silnika, a nie o kreceniu kolkami
Powiedz mi jeszcze,
hamowałeś go na jakich wałkach? Jeśli seria to dziwi, że fabryka nie ustawiała
podobnie.
Który wałek
spóźniałeś/wyprzedzałeś? Można wiedzieć o ile st?seryjne dodaja 2niuty, obnizaja 3konie i moment jest o jakies 700rpm nizej dostepny, prawie jak diesel
sportowe wałki jak na wykresie krecone: in4+ ex2+
-
Damian sobie teraz
sprawił fajne ustrojstwo, dzięki któremu można zmieniać biegi bez użycia sprzęgła z
gazem w podłodze, ale to tylko w kłowych skrzynkach. Zmiana biegu na wyższy wiąże
się z odcięciem na moment zapłonu, redukcja z kolei wymaga zastosowania miedzygazu,
co jest realizowane przez siłownik zasilany podciśnieniem zamontowany na cięgnie
przepustnic.W kłówce nie musisz mieć flatshifta, tam biegi można po prostu zmieniać bez sprzęgła. Ewentualny flatshift lub międzygaz pozwoli wydłużyć żywot skrzyni. Natomiast co do zmiany biegów bez ściągania nogi z gazu to wystarczy mieć motor wystrojony na ecumasterze, wsadzić pod pedał sprzęgła wyłącznik krańcowy i odpalić w ecumasterze funkcję flatshift. Działa w każdej skrzyni, nie tylko kłowej. Kwestia tylko czy to komuś koniecznie potrzebne... zawsze to jednak mocniej obciąża skrzynię, bo przy szybkiej zmianie biegów obroty spadną tylko troszkę.
-
a powiedz mi ty się nie orientujesz jak wyglądają przełożenia w gti a 4wd. Ty masz swoim przełożenie główne krótkie tak
-
Mam całą krótką skrzynię z Bacci Romano (przełożenia 14/43, 18/41, 21/37, 28/39, 31/36) + przełożenie główne 72/17. Vmax przy 7500 obr na 5ce - 165 km/h.
Jeśli chodzi o przełożenia w 4wd to z tego co wisi na www.swiftklub.pl, najkrótszą skrzynię miał 4wd mk2 - jedynka jak gti, kolejne biegi minimalnie dłuższe, a przełożenie główne 4,437. -
to koszt tej skrzyni pewnie kosmiczny ja myślałem nad krótkim głównym pytałem nawet w takiej firmie co dorabiają takie rzeczy to mi krzyknęli 6 koła i się poddałem
-
Skrzynia kosztuje 2500 euro netto. Natomiast krótkie przełożenie główne do seryjnej skrzyni do gti 5,45 lub 4,56 (tylko to drugie jest w homologacji, ale pierwsze jest super do kjsów) kosztuje 620 euro netto + przesyłka. Do tego przełożenie jest sprawdzone, bo sam jeździłem na nim (4,56) cały sezon 2008, a potem jeździł na nim Grzesiek Gaś i w dalszym ciągu wszystko działa. Ważne, żeby dyferencjał był z gti mk1 (4 satelity) lub zmieniony na szperę, bo seryjny klęka. Tyle, że to wszystko jest do gti, więc w 4wd Ci nie podejdzie. Natomiast 6000 zł za przełożenie to trochę przegięcie.
-
no właśnie do 4wd pewnie nie dostanie żadnego krótkiego przełożenia jedynie dorobić gdzieś gdzie się tym zajmują nie wiesz gdzie by mogli mi to zrobić
-
Co do przełożeń to może jeszcze DawideGP coś powie, bo on trochę w temacie siedzi.
Ja policzyłem jakie prędkości na poszczególnych biegach ma 4wd mk2 z silnikiem GTi (czyli najprawdopodobniej taka konfiguracja jak twój), na oponach Toyo R888 185/60/14 (lub innych o takim wymiarze):
bieg 1 - vmax 51,8 (58,1)
bieg 2 - vmax 96,9 (104,7)
bieg 3 - vmax 140,1 (144,3)
bieg 4 - vmax 189,4 (192,6)
bieg 5 - vmax 225,2 (227,8)
(w nawiasie vmax seryjnego swifta gti na takich samych kołach).Jak widać 4wd jest trochę szybszy, tzn vmax ma mniejszy, ale lepiej przyspiesza, szczególnie na 3 pierwszych biegach.
-
Jak widać 4wd jest
trochę szybszy, tzn vmax ma mniejszy, ale lepiej przyspiesza, szczególnie na 3
pierwszych biegach.Z tym vmaxem to nie bylbym taki pewien, pewne jest ze oba nie poleca nawet 200km/h gpsowych, a moze sie okazac, ze krotsza piatka w 4wd pozwoli sie dokrecic kilka km/h wyzej, chyba ze wiskoza wcina troche mocy.
-
Z tym vmaxem to nie
bylbym taki pewien, pewne jest ze oba nie poleca nawet 200km/h gpsowych, a moze sie
okazac, ze krotsza piatka w 4wd pozwoli sie dokrecic kilka km/h wyzej, chyba ze
wiskoza wcina troche mocy.Pisząc to powyżej chciałem pokazać zestawienie przełożeń, a nie ile i co pojedzie.
Chodziło o wartości przełożeń i prędkości obliczeniowe.Ale jak już podjąłeś temat to się ustosunkuję . Na prostej wisko nie wcina. Mamy tylko jakiś mały opór od tego, że kręci się skrzynka rozdzielcza, wał i napęd z tyłu. Jednak przy tej prędkości te opory raczej są pomijalne. Myślę, że dobry gti spokojnie 200 gpsowe poleci. Np. mój jak był jeszcze całkiem seryjnym urządzeniem do przemieszczania się, przy odcięciu na 4ce pokazywał 195 km/h, wyliczona vmax jest prawie identyczna (192,6), a potem na 5ce dalej potrafił się rozpędzić. Z racji trochę krótszych przełożeń, dobry 4wd gti powinien zrobić to samo.
Pisząc dobry, nie chodzi mi tylko o silnik (choć przede wszystkim), ale w sporej mierze także o stan prowadnic zacisków hamulcowych, łożysk kół i geometrii zawieszenia - jeśli tutaj jest coś nie halo, to potrafi naprawdę dużo prędkości zabrać. -
Chodziło o wartości
przełożeń i prędkości obliczeniowe.Chyba, ze tak
Ale jak już
podjąłeś temat to się ustosunkuję . Na prostej wisko nie wcina. Mamy tylko jakiś
mały opór od tego, że kręci się skrzynka rozdzielcza, wał i napęd z tyłu. Jednak
przy tej prędkości te opory raczej są pomijalne.O tym nie wiedzialem, wiem tylko, ze stale 4wd w Subarakach potrafi hapnac z mocy 30-40hp na napedach, wiec bylem ciekawy jak z wiskoza wyglada sprawa.
Myślę, że dobry gti spokojnie 200
gpsowe poleci. Np. mój jak był jeszcze całkiem seryjnym urządzeniem do
przemieszczania się, przy odcięciu na 4ce pokazywał 195 km/h, wyliczona vmax jest
prawie identyczna (192,6), a potem na 5ce dalej potrafił się rozpędzić. Z racji
trochę krótszych przełożeń, dobry 4wd gti powinien zrobić to samo.Z tego co mierzylem GTi to przeklamanie licznika mial juz sporawe, przy 150km/h na liczniku pokazywal 142km/h w rzeczywistosci, natomiast przy 180km/h bylo to juz "tylko" 169km/h. Wiec podejrzewam, ze producent sporo sie nie pomylil deklarujac nawet nie 190 W kazdym razie moj na piatce chodzil licznikowe 200, ale watpie zeby to bylo >190 gps
Pisząc dobry, nie
chodzi mi tylko o silnik (choć przede wszystkim), ale w sporej mierze także o stan
prowadnic zacisków hamulcowych, łożysk kół i geometrii zawieszenia - jeśli tutaj
jest coś nie halo, to potrafi naprawdę dużo prędkości zabrać.Wiadomo. Odnosnie skrzyni biegow i jej zestopniowania to ja skracajac sobie przelozenia o 12% stracilem okolo 10km/h vmaxa (ze 175 na 165), tylko ze przyspieszenie do tych 165 zajmuje kilkanascie sekund mniej, co akurat sie nie bardzo przydaje w kjs, ale w przypadku malych pojemnosci chyba kluczowy jest fakt nieredukowania do jedynki na nawrotach (to o czym Erde u siebie pisal). Pokonywanie ciasnych szykan bez walki z wbiciem jedynki przynioslo u mnie okolo 1.5s zysku na szykanie. No i utrzymanie >4000rpm jest duuuzo latwiejsze, a u mnie to kluczowe obroty gdzie w gazniku jest jakies czary mary i mam cos ala vtec.