[moje auto] Subaru Justy mk2
-
Hehe tylko że w moim przypadku sam bym się bał z sobą wsiąść do auta na prawy
Dzisiaj rano jak jechałem do budy i się trochę spieszyłem to przy 70km/h zaczęło wypieprzać z drogi- się mi ciepło zrobiło ale skończyło się na lekkim strachu i bananie na twarzy przez całą drogę bo tak długiego boka jeszcze nie położyłem trochę pobocza przybrały tylne koła w lusterkach się biało zrobiło
Czekam aż więcej śniegu spadnie żeby się bandy zrobiły i było nieco 'bezpieczniej'. Wtedy można będzie przegibek pogonić i Salmopol. -
Widzialem jak dzisiaj Legac idzie z miejsca wywalajac fontanny sniegu spod kol, miodzio Zazdroszcze 4wd, oski moga ssac palke nawet na nowych zimowkach czterolapom a najgorzej z rwd, dzisiaj widzialem 3 w przeciagu minuty rwd ktore z parkingu nie mogly sie wygrzebac, nawet seria 1 by bmw ze sprzera albo jej imitacja nie mogla wyjechac mimo ze dwa kola rowno sie krecily Ale co do spokoju prowadzenia zapnij boka w duzym aucie, a zobaczyc dopiero ze wszystko dzieje sie 2x wolniej, tylko ze jak 1.5 tony juz zarzuci dupa to ja wyciagnac nie jest prosto jak w SS. Ja tesknie za Swiftem, bo tam sie bawilem, a w audi sie troche mecze, bo cos slabo z trakcja mimo nowych zimowek. Dobrze ze abs nie jest glupi i na koncu juz nie puszcza kol i blokuje je na amen
-
a
najgorzej z rwd, dzisiaj widzialem 3 w przeciagu minuty rwd ktore z parkingu nie
mogly sie wygrzebac, nawet seria 1 by bmw ze sprzera albo jej imitacja nie mogla
wyjechac mimo ze dwa kola rowno sie krecilyja tu widze TBWPKiK
tym bardziej jesli chodzi o ta 1
bo bmw od bardzo dawna (a 1 to chyba dopiero od 2003r sie produkuje)
pakuje rozne 3literowe systemy do swoich autek,
no ale faktycznie co z tego ze auto gwizda jak kierownik pi.... -
Hehe tylko że w
moim przypadku sam bym się bał z sobą wsiąść do auta na prawy
Dzisiaj rano jak
jechałem do budy i się trochę spieszyłem to przy 70km/h zaczęło wypieprzać z drogi-
się mi ciepło zrobiło ale skończyło się na lekkim strachu i bananie na twarzy
przez całą drogę bo tak długiego boka jeszcze nie położyłem trochę pobocza
przybrały tylne koła w lusterkach się biało zrobiło
Czekam aż więcej
śniegu spadnie żeby się bandy zrobiły i było nieco 'bezpieczniej'. Wtedy można
będzie przegibek pogonić i Salmopol.Sorki za OT ale dzisiaj rano miałem podobną sytuację, na szczęście nic się nie stało. Jechałem do pracy i skusiło mnie trochę poświrować na bocznej drodze, chciałem trochę boczkiem wejść w zakręt i trochę za szybko to zrobiłem, rzuciło mnie i przodem wylądowałem w rowie dokładnie jedno koło miałem w powietrzu, na szczęście jechały 2 samochody i w trójkę trochę go nad rzuciliśmy i 4 kółka się wygrzebały z rowu. także trzeba uważać
-
fakt rwd naciezej na zime, ale daje owiele lepsza frajde z pokonania zakretu niz na fwd z recznym. AWD pewnie idize po sznurku ajnie, moze do nastepne zimy sie przeonam:D.
Ale racja tez ze oska zima moze ssac paleczke awd, pamietam jak rok temu bialy z wolsztyna(ten co byl na allegro za okolo 4k), opierdzielil mnie bo wogole ruszyc nie moglem, co prawda poskakal po kraweznikach troche ale na 4 laki to jednak drze snieg. -
a najgorzej z rwd, dzisiaj widzialem 3 w przeciagu minuty rwd ktore z parkingu nie
mogly sie wygrzebac,Na tego typu sytuacje też jest sposób. Znajomy w takich warunkach dociąża w autku (RWD) tylną oś pakując do bagażnika 2-3 płytki chodnikowe. Z dociążonym tyłem nie ma takich problemów.
Natomiast jeżeli chodzi o 4wd taki napęd całkiem fajnie się sprawdza w takich warunkach pogodowych
P.S. Też dziś pobawiłem się trochę na śliskim. W końcu trzeba sobie odświeżać umiejętności.
-
Zmieniam opinie o Justy hehehe, dwaj kierowcy w Justy (zmieniali sie) wlozyli mi dzisiaj na zawodach po 1-2s na przejezdzie (1:06 moje vs 1:04-1:05 ich), wedlug mnie niewiele jak na lzejsze 4wd vs ciezsze fwd Calosc skasowal Matiz hahaha. Na sniegu to sa jajca normalnie
Ja mam pytanie odnosnie ostatniego tlumika, moglby mi ktos zmierzyc srednice puchy tak pi razy drzwi?
-
Panowie takie pytanie poza konkursem: co może być przyczyną że z okolic skrzyni słychać grzechotanie, coś wyraźnie rzęzi, na jałowym tak sporadycznie się odezwie, nieregularnie. Przy jeździ normalnej natomiast kiedy trochę się przydławi motor np na 5. biegu przy 50km/h zacznie przyspieszać- wtedy cały czas coś słychać. Z początku myślałem że to wina jakiejś drgającej blaszki, ale dziś się przysłuchałem i to ewidentnie ze skrzynki.
Druga sprawa: znika olej... Nie widać jakoś szczególnie po silniku żeby się pocił zbytnio. Natomiast co jeszcze zauważyłem, chyba stuka popychacz i nie wiem czy to nie kwestia ubytku oleju. Na bagnecie oleju jest tak w 1/4 wskaźnika. Zrobiłem od poskładania dopiero jakieś 5.5k km czyli tak trochę mało żeby wciągnąć zdążył 3/4 miarki (bo zalany był tak prawie na max).
Orientuje się ktoś co może być przyczyną? Olej jest ok bo to półsyntetyk Motula. Wymieniać na gęstszy?
-
Zmieniam opinie o
Justy hehehe, dwaj kierowcy w Justy (zmieniali sie) wlozyli mi dzisiaj na zawodach
po 1-2s na przejezdzie (1:06 moje vs 1:04-1:05 ich), wedlug mnie niewiele jak na
lzejsze 4wd vs ciezsze fwd Calosc skasowal Matiz hahaha. Na sniegu to sa jajca
normalnie
Ja mam pytanie
odnosnie ostatniego tlumika, moglby mi ktos zmierzyc srednice puchy tak pi razy
drzwi?Oj krzysiek, a poświęciłeś chwile na przeanalizowanie całości ich przejazdu? korowcy to istni nowicjusze. auto odpychało się jak na asfalcie. Natomiast sposób pokonywania zakretów w ich wykonaniu pozostawię bez koment. Tam gdzie mogli cisnąć i wrzucić auto lekko bokiem a 4x4 spokojnie by ich wyciągneło (podobnie jak robił to 205rt, kiedy juz pojechałeś) ostro hamowali, a tam gdzie powinni lekko do hamować mielili kołami.
Co to matiza, nie wiem jakie miał opony, ale ze 3 s zyskiwał na samym starcie.
-
witamy po dłuższej przerwie zaktualizuj swój wątek
-
Co to matiza, nie
wiem jakie miał opony, ale ze 3 s zyskiwał na samym starcie.No Matiz nie wiem co mial ale grubo szedl Ale jednak Swiftowy naped to najprostsze co moze byc, zwykla wiskoza, a Dawida quattro to torsen.
-
jedz na analizator spalin, niech sprawdzi tobie w spalinach czy znajduje sie slad oleju, Jesli latasz prawie ciagle pod odcinką albo po odpaleniu stosujesz nauki z szkoly subaru o niemarnowaniu ssania to bedzie chlal olej jak kazde 16v. Jak jezdzisz normalnie, to to co zniknelo to bedzie okolo 250ml oleju to duzo.
-
Hmmm o tym marnowaniu ssania nie słyszałem na czym to polega bo może robię gdzieś błąd?
W sumie to zazwyczaj czekam aż się silnik złapie temp i dopiero wtedy coś więcej mu przydepnę. -
No Matiz nie wiem
co mial ale grubo szedl Ale jednak Swiftowy naped to najprostsze co moze byc,
zwykla wiskoza, a Dawida quattro to torsen.Witaj Adamo. jak znajde troche czasu to ogarne temat
Co do "zwykłej wiskozy" jeszcze będziesz pluł sobie w brodę
-
Witam.
Dawno nic nie pisałem ale w sumie mało co się działo z autem. Poza wymianą oleju, czyszczeniem stukających popychaczy (co o dziwo pomogło), nic konkretnego. Obroty na jałowym ma jakieś takie za niskie bo koło 650-700 i nie znalazłem jeszcze przyczyny (w sumie może jakbym szukał... :P).
Jeździ się ok ale zaczęło brakować kucyków. Mam w garażu przepustnicę 50mm i noszę się z zamiarem jej montażu (wiem że to niedużo więcej niż seria ale nie chce montować większej bo auto ma jeździć na co dzień i miewać czasem wolne obroty ;d). Pytanie: na ile zrobić AFM? I jaką metodą najłatwiej?
-
Odkryłeś co to za dźwięki ze skrzyni? ja po zmianie sprzęgła mam to samo.
-
Bo to łożyska są. Łatwo sprawdzić po wysprzęgleniu na jałowych- u mnie zaraz przestaje. Któreś chyba na wałku sprzęgłowym ale pewny nie jestem. Wszystko pewno da się zobaczyć po rozebraniu skrzynki. U mnie jeszcze w grę może wchodzić synchronizator II. biegu bo zgrzyta.
-
U mnie dziwek ten jest nie zależny od wciśniętego sprzęgła. Wiec raczej to nie łożysko, a wszystko zaczęło się po założeniu nowego sprzęgła.
-
ja mam 60mm i jezdze na codzien bez zadnych problemow, nie pekach pchaj wieksza spokojnie all ustawisz.
-
Możesz opisać ten dźwięk?