Wyjęcie kratki nawiewu.
-
Czy ktoś demontował może kratkę nawiewu? W jednej ze środkowych (lewa) podczas wyjmowania zapachu złamała się żaluzja myślę aby to jakoś skleić aby działała.
-
Też kilka dni temu rozleciała mi się ta kratka. Jutro spróbuję ją naprawić. Trzeba chyba zdemontować deskę
-
Też kilka dni temu
rozleciała mi się ta kratka. Jutro spróbuję ją naprawić. Trzeba chyba zdemontować
deskęNie trzeba. Przy odrobinie sprytu i zręczności można wyjąć, choć nie jest to łatwe.
Niestety, nie pamiętam szczegółów, ale kiedyś wyjmowałem.
Ogólnie jest tak, że cała uchylna kratka zamocowana jest w desce w dwóch miejscach. Z deski, po lewej i prawej stronie otworu na kratkę, wystają dwa trzpienie plastikowe (jeden odlew z deską). W kratce, po bokach, są otwory na te trzpienie - otwarte z jednej strony. Żeby kratkę wyciągnąć, trzeba chyba (o ile dobrze pamiętam)... wcisnąć kratkę nieco do środka, z lewej i prawej strony. Nie jest to łatwe. I potem tak nią wymanewrować, żeby wyszła.
Inny sposób to podważenie z jednej strony kratki (odchylenie od deski), tak, żeby otwór w boku kratki opuścił trzpień. Potem kratkę delikatnie do siebie i wyjdzie z drugiego trzpienia. Ale to jest nieco ryzykowny sposób - trzeba uważać, żeby kratka nie pękła.
Tyle, co pamiętam. Proponuję wziąć latarkę, poświecić po bokach kratki i popatrzeć z bliska - może uda się Wam zobaczyć, jak to jest mocowane. -
Nowa to koszt około 5zł
-
Na forum DW znalazłem informację że środkowe kratki wyciąga się tak.
Lewą odchylamy po prawej stronie i ciągniemy do lewej. Tak próbowałem i wyszła. Gorzej jest z jej wsadzeniem. Moja kratka ma pękniecie na mocowaniu kierunkowaniu tym dzyndzlem. Złożyłem aby tylko było w całości i zostawiłem ustawione na wprost. Tego nie da sie skleić.
-
Nowa to koszt około
5złGdzie tak można kupić?
-
Gdzie tak można
kupić?Ostatnia pozycja ---> KLIK Oczywiście proponuję sprawdzić, bo nie wiem czy wszystkie kratki są tożsame.
-
Ostatnia pozycja
---> KLIK
Oczywiście proponuję sprawdzić, bo nie wiem czy wszystkie kratki są tożsame.Mnie się wydaje że są jednakowe tyle że odwrotnie wkładane.