Przesunięcie się tarczy.
-
Z jednej strony dziwne, ale z drugiej przy rynku zalanym podróbkami części robionymi w "garażu" to nie ma się czasem co dziwić
Ja np. kupiłem nową koreańską przekładnie kierownicy z drążkami kierowniczymi w komplecie do tico. Po czym przy próbie montażu końcówek drążków okazało się że jest inny skok gwintu na drążkachi żadne końcówki dedykowane do tico się nie wkręcą. -
Dziwię się tylko
skąd te różnice średnic gwintu po obu stronach. Nie wiem ale pierwszy raz z czymś
takim się spotkałem. Nawet jak wymieniałem osłonę przegubu z prawej strony nie
przyszło mi do głowy że średnica gwintu może być większa od lewej strony.W większości przypadków producent nowego przegubu dostarcza w zestawie nakrętkę.
-
Dziś byłem u mechaników i rozebraliśmy zwrotnicę. Okazuje się że mechanior który mi to robił nie włożył pierścienia dystansowego i dlatego się przesunęło.
-
przyznał się? przeprosił? jak sprawa się zakończyła?
-
Dziś byłem u
mechaników i rozebraliśmy zwrotnicę. Okazuje się że mechanior który mi to robił nie
włożył pierścienia dystansowego i dlatego się przesunęło.Czyli jednak mieliśmy rację
-
przyznał się?
przeprosił? jak sprawa się zakończyła?Nic nie przepraszał , wręcz mówił że rozłożył i tego nie było i złożył.
Sugerował że łożysko tam się rozsypało bo tego pierścienia nie było.
Powiedziałem mu że owszem rozsypało się łożysko ale nie z braku tego pierścienia tylko swoje już przeszło. Tłumaczyłem mu że jeździłem prawie 4 lata i nic się nie działo a tu po niespełna pół roku tarcza się przesunęła po wsadzeniu jego łapek. Przecież sam robiłem lewą stronę i dobrze zrobiłem a tu ... Szkoda słów .Chłopak uparł się że tu tego nie było bo jakby było to by widział.
Na nic tłumaczenia że skoro rozbierał lewą stronę a później prawą to chyba można było by się zastanowić czy czegoś tam nie brakuje przy składaniu.
Powiedziałem mu że nigdy nawet na zmianę opon tu nie przyjadę.
Mechanicy u których byłem aby to rozłożyć, mieli wielki problem aby to wybić bo brak tego pierścienia powodowało że łożysko szło razem z piastą. W ostateczności postanowiłem że odkręcą tarczę i prasą wycisną piastę razem z łożyskami. Oczywiście udało się i tarcza cała.
Niestety musiałem zostawić auto z braku tego pierścienia i dopiero jutro mi to złożą.
Pierścień za 12zł http://www.auto-truck.pl/product_info.ph...AEWOO-TICO.html
Na razie nic się nie dzieje z lewą stroną ale skąd mam pewność że tam też to jest?
-
Czyli jednak
mieliśmy racjęPisałeś o tulei a nie o pierścieniu
-
Auto zrobione. Koszt 100zł za robociznę plus 25zł za łożyska Optimal
Nawet mi szpilkę nagwintowali z lewej strony i mogłem nakręcić już nakrętkę którą kupiłem.
-
Pisałeś o tulei a
nie o pierścieniudrugi post w tym wątku nawet obrazek z manuala wrzuciłem, pierścień jak go nazywasz pozycja 5 (ta o której pisałem) , tuleja pozycja 7
-
Tuleja a pierścień to dwie różne rzeczy. Jak widzisz u mnie brakowało właśnie pierścienia
-
Dobra nieważne, tak czy siak to element zaznaczony na rysunku jako 5 tak jak opisałem między piastą a łożyskiem, zasugerowałem się nazwą angielską tych elementów. Ważne że usterka zlokalizowana i usunięta
-
Dokładnie