Niedziałająca dmuchawa
-
Szybkie pytanie, nie działa mi czasami dmuchawa, raz umarła całkiem, ożywiła się po miesiącu.
Nie działała na każdej prędkości, pomagało czasami stukanie w obudowę dmuchawy. Na najniższych obrotach powoduje od czasu do czasu zakłócenia w radiu - szumy.
Objaw też jest taki, że raz minimalnie kręci się wolniej, raz szybciej.Co jest powodem? Pada silnik dmuchawy? Szczotki się zużyły?
Najlepiej wymienić cały silnik dmuchawy czy rozebrać i próbować wyczyścić szczotki? -
Proponowałbym zajrzeć do rezystora dmuchawy i przewodów do niego podłączonych, mogły zaśniedzieć stykilub poluzować się wtyczka (skoro "stukanie" w obudowę pomaga), jakiś śmieć mógł uszkodzić rezystor w najgorszym wypadku.
Prędkością dmuchawy steruje "zestaw" rezystorów (kawałki drutu oporowego). -
Taka przypadłość przytrafia się niektórym. Koledze pomagała jazda po wertepach.
Podobno właśnie to sprawa rezystora. Ja uważam, że brakuje gdzieś styku... No niestety, bez wyjęcia się nie obędzie. -
Taka przypadłość
przytrafia się niektórym. Koledze pomagała jazda po wertepach.
Podobno właśnie to
sprawa rezystora. Ja uważam, że brakuje gdzieś styku... No niestety, bez wyjęcia się
nie obędzie.Oczywiście wyjęcia rezystora nie całej dmuchawy
-
Wg mnie masz przerwę na uzwojeniu silnika dmuchawy.
Dmuchawa raz się załącza a raz nie, bo załącza się się tylko wtedy gdy wirnik silnika jest odpowiedniej pozycji kątowej względem stojana. Jadąc samochodem wiatr wdmuchiwany do nawiewu obraca łopatki dmuchawy i wtedy dmuchawa zaskakuje. Podobne zjawisko masz przez uderzanie w obudowę dmuchawy.Do wymiany silnik.
Jak chcesz to chyba na garażu mam całą dmuchawę. -
Hmm o przerwie na uzwojeniu wirnika bym nie pomyślał, no może do Puki bym nie rozebrał
Znalazłem cOś [>>>>TUTAJ -
Mi tez wydaje się że to silnik, a nie rezystor. Od rezystora chyba nie miałbym szumów w radiu, o częstotliwości proporcjonalnej do obrotów dmuchawy
Na razie zajrzałem w nadziei że kable są jakoś na wierzchu i udami się styki posprawdzać, ale widzę że to jednak wszystko w trudno dostępnych miejscach. Spróbuje rozebrać jednak i zobaczę co jest nie tak.
-
Szumy w radiu to bardziej mi się kojarzą z brakiem/uszkodzeniem jakiegoś filtra.
hmmm może jakieś zwarcie/iskrzenie/brak dobrego styku