Czy stabilizator się zużywa?
-
Oglądałem ostatnio jak wygląda mój stabilizator - nowy to on nie jest, ale wydaje się być prosty.
Zaciekawiło mnie czy ulega on zużyciu? Jeżeli stabilizator jest jeden od nowości, to po 15 latach materiał z którego jest wykonany nie ma takich samych parametrów jak w chwili gdy był nowy.
Stabilizator powinien ograniczać przechyły na zakrętach. Jeżeli jest już zbyt miękki, to auto będzie mocniej niż powinno przechylać się na zakrętach, mimo że zawieszenie będzie w stanie idealnym.
Wymieniał ktoś z Was stabilizator i poczuł jakąś różnice? Pomijając kwestę wymiany stabilizatora z powodu jego skrzywienia -
Według mnie zużywają się tylko gumy stabilizatora. Właśnie jestem na etapie ich wymiany, wahacza i robienia zbieżności:P
-
Według mnie
zużywają się tylko gumy stabilizatora. Właśnie jestem na etapie ich wymiany, wahacza
i robienia zbieżności:PTo ja akurat wiem, ale chodzi mi o sam stabilizator - pręt metalowy
-
To ja akurat wiem,
ale chodzi mi o sam stabilizator - pręt metalowyZużywa się najbardziej w okolicach gum przy wahaczach. Po zdemontowaniu gum sam stwierdzisz, że są dość nieregularne wżery w materiale. Ale dopóki nie ma luzu w tym miejscu, pomimo zastosowania nowych gum, to stabilizator jest OK
-
Stabilizatora w tico nie wymieniałem bo było zawieszenie dobre. Ale brat w seacie ibizie go wymieniał bo ten zrobił się bardzo miękki zamiast ladnie sprężynować. Po zmianie na drugi ale używany od razu lepiej było.
-
Stabilizatora w
tico nie wymieniałem bo było zawieszenie dobre. Ale brat w seacie ibizie go
wymieniał bo ten zrobił się bardzo miękki zamiast ladnie sprężynować. Po zmianie na
drugi ale używany od razu lepiej było.Podejrzewam, że i ten w tico z czasem staje się "miękki"
Pół tikacza wymienione na nowe, ale o stabilizatorze nie pomyślałem
-
Podejrzewam, że i
ten w tico z czasem staje się "miękki"
Pół tikacza
wymienione na nowe, ale o stabilizatorze nie pomyślałemOsobiście myślę właśnie o małym remoncie przedniego zawieszenia i zaciekawiła mnie kwestia samego stabilizatora. Wydaje mi się właśnie że po pewnym czasie stabilizator miękkie, tak jak sprężyny i trzeba go co jakiś czas zmieniać Co jakiś czas rozumie tak co 15 lat
-
Osobiście myślę
właśnie o małym remoncie przedniego zawieszenia i zaciekawiła mnie kwestia samego
stabilizatora. Wydaje mi się właśnie że po pewnym czasie stabilizator miękkie, tak
jak sprężyny i trzeba go co jakiś czas zmieniać Co jakiś czas rozumie tak co 15
latA nowy stab do Tico jest w ogóle dostępny?
-
Bez problemu