Nakrętki do kół z matiza
-
Witam.
Ostatnio zakupiłem felgi z matiza i chciałem je założyć do tico.
Okazało się, że oryginalna nakrętka z tico dość nie pewnie mocuje koło.
Po prostu nakrętki posiadają zbyt mały stożek.
Na allegro znalazłem nakrętki z większym stożkiem ale są bardzo drogie.Czy ktoś przerabiał ten temat? Ma jakiś pomysł na zminimalizowanie kosztów?
-
wulkanizacja - może będą coś mieli, szrot i z jakiegoś auta z tym samym gwintem a większym stożkiem?
-
Z tego co wiem to mogą pasować z Tavri, ale jest tego bardzo mało na złomach
Jeszcze jakieś inne propozycje? -
Z tego co wiem to
mogą pasować z Tavri, ale jest tego bardzo mało na złomach
Jeszcze jakieś inne
propozycje?Ja brałem po 3,50 czy jakoś tak z jakiejś firmy - te z powiększonym stożkiem. Nie widziałem innej opcji, a zrobili mi rabat Jak znajdę paragon, dam info
EDIT: Znalazłem paragon PHU Juwipol Jerzy Piekarski, Równoległa 63, Częstochowa, nr tel. 34 366-29-66.
-
Ja też kupowałem felgi alu od matiza AEZ i dostałem fajny komplet śrub plus zabezpieczenia no i musiałem to sprzedać za grosze bo do tico nie pasowały.
Śruby kupiłem nówki na allegro a kosztowały sporo bo ko 110zł z wysyłką ale może teraz taniej jest. Śruby były powiększone na klucz 19 chromowane. Trzeba szukać używek bo na złomie się nie dostanie raczej bo teraz większość samochodów ma szpilki i takie łatwo dostać nawet nowe za małą kaskę. -
No ja z kolei zakupiłem na allegro nakrętki z większym stożkiem do kół alu klucz 17 i chromowane bodajże 5 zł za sztukę i wyszło mnie to z przesyłką coś 90 zł. A do stalowych z matiza dałem dorobić nakrętki na klucz 19 u tokarza. I to mnie kosztowało koło 40 zł.
-
Już mam nakrętki do kół z matiza.
Z racji tego, że nie mogłem takich nakrętek nigdzie znaleźć, jedynie w jednym ze sklepów internetowych znalazłem za 5 zł/sztuka cały czas kombinowałem co tu wymyśleć.
I wpadłem na pomysł na zrobieniu nakrętek ze szpilek do przykręcania kół do malucha.
Miałem 16 sztuk takich szpilek w garażu.
W pracy udało mi się wywiercić w tych nakrętkach centrycznie otwór 8,8, następnie odciąć nagwintowaną część szpilki (od razu za stożkiem) i w końcu nagwintowałem nakrętki M10x1,25.Koszt to czteropak dla tokarza
Nakrętki są idealne, mają duży stożek i są na klucz 19.Jak ktoś ma takie możliwości jak ja to można wiele zaoszczędzić