Prośba o pomoc w diagnozie
-
U mnie na luzie
mogę sobie kręcić kołami do woli i nic się nie blokuje - chyba od lat mam coś
popsuteTa sprawa mnie coraz bardziej zadziwia....z ciekawości na dniach podniosę przód auta i zobaczę czy będzie możliwe kręcenie prawym kołem na luzie do tyłu.
Do przodu to nie chciałem się z kołem siłować by czegoś nie uszkodzić w skrzyni....:) -
Ręką, to ty raczej w skrzyni niczego nie uszkodzisz...
Ale siłować się oczywiście nie warto.
Mat
-
Ale my tu mówimy o
luzieAle zauważ, że "na luzie" przekładnia główna i mechanizm różnicowy działają cały czas. Jedynie skrzynia biegów nie przekazuje napędu na koła a w zasadzie na przekładnię główną. Ten zespół, który powszechnie nazywany jest dyfrem jest na stale zazębiony.
U mnie na luzie
mogę sobie kręcić kołami do woli i nic się nie blokuje - chyba od lat mam coś
popsuteNigdy nie sprawdzałem jak to jest w przypadku przedniego napędu ale przy RWD na uniesionym tyle, jeżeli kręci się jednym kołem to drugie samo kręci się w przeciwną. Jednakowoż opory nie występują. A może tam w tym dyfrze jest szpera? I stąd ten opór?
-
Nigdy nie
sprawdzałem jak to jest w przypadku przedniego napędu...A wiesz, że ja też - jakoś nigdy nie miałem potrzeby kręcić dwoma kołami na raz przy uniesionym aucie - ale kręcąc poszczególnymi kołami zawsze było łatwo i przyjemnie
-
Ale my tu mówimy o
luzieLuz nie ma nic do rzeczy...
-
Nigdy nie
sprawdzałem jak to jest w przypadku przedniego napędu ale przy RWD na uniesionym
tyle, jeżeli kręci się jednym kołem to drugie samo kręci się w przeciwną. Jednakowoż
opory nie występują. A może tam w tym dyfrze jest szpera? I stąd ten opór?Mi się wydaje, że dzieje się tak dlatego, iż jest inna budowa mechanizmu, w końcu tylna oś nie jest skrętna
-
Przekładnia główna wraz z mechanizmem różnicowym mają dokładnie taką samą konstrukcję w FWD i RWD i ma takie samo zadanie. Przenieść napęd na półosie i zróżnicować prędkość obrotową kół na zakrętach. W przypadku FWD skręcanie kół umożliwiają przeguby.
-
Się koledzy rozkręcili
Najprościej będzie jak pytający dostarczy więcej informacji - np. filmik gdzieś powiesi - wtedy będzie dopiero można dyskutować.
Teraz to wróżenie z fusów.
Mat
-
Nie wiem jak jest w rwd, wiem że w Ticu, i lagunie tak mam i tak ma być
-
....rwa! Nie moge odkrecic srub od zacisku, juz jeden klucz zlamalem. Ja p...e! Znacie jakis patent. WD40 nic nie daje.
Sebastian
-
Najprawdopodobniej i tak nie jeździsz. Spróbuj napsikać jakimś penetratorem na noc a rano (lu później) odkręcac. Przed odkręcaniem jeżeli masz dostęp postaraj się walnąć w śrubę młotkiem.
A jakie masz wyposażenie warsztatowe? -
Zaopatrz się w porządny klucz oczkowy i spryskaj śrubę na noc.
A jak już będziesz składał to daj trochę smaru na te śruby by ponownie nie było takich niespodzianek;) -
Zrobię pół obrotu
kołem i koniec.A czy przypadkiem nie masz problemów jak autor wątku z niesprawnym hamulcem? Często bywa, że tarcza jest krzywa i klocek blokuje koło w pewnym miejscu. Ręką możesz nie uciągnąć, a jak samochód stoi na kołach to tego już tak nie czuć.
-
Witam,
mam problem z odkreceniem nakretek do demontazu zacisku od 2 dni. Probuje , pukam, polewam ale dzisiej zdalem sobie sprawe ze moze to nie te nakretki. Czy mam odkrecac te mniejsze na klucz 14 czy te duze nieco ponizej i do boku?Sebastian
-
Masz odkręcać te śruby, które wchodzą w coś z gumową harmonijką...
Ale jeśli nie wiesz, za jakie śruby się zabrać, to może lepiej daj ty sobie spokój z hamulcami... Nie chcę cię mieć na sumieniu...
Mat
-
Czyli dobrze myslalem, wlasnie te sa zapieczone jak cholera. Sprobuje jeszcze metody cieplo zimno. Jak nie rusza to jade do zakladu.
Sebastian
-
Dzisiaj z ciekawości podniosłem przód samochodu i chciałem sprawdzić czy prawy przód da się chociaż kręcić w tył. Jakie było moje zdziwienie gdy mogłem kręcić w obie strony kołem
Nie wiem co mu nagle się stało...od kiedy pamiętam zawsze był problem i nie można było kręcić na luzie a lewym szło swobodnie. Moje Tico ma chyba dusze nicponia:)
-
Dzisiaj z
ciekawości podniosłem przód samochodu i chciałem sprawdzić czy prawy przód da się
chociaż kręcić w tył. Jakie było moje zdziwienie gdy mogłem kręcić w obie strony
kołem
Nie wiem co mu
nagle się stało...od kiedy pamiętam zawsze był problem i nie można było kręcić na
luzie a lewym szło swobodnie. Moje Tico ma chyba dusze nicponia:)Sprawdzałeś to na podniesionych obu kołach czy tylko jednym?
-
Podniosłem przód, oba były w powietrzu, lewym i prawym mogłem kręcić do przodu i do tyłu.
Przedtem się nie dało...teraz się da. Doznałem lekkiego szoku -
Podniosłem przód,
oba były w powietrzu, lewym i prawym mogłem kręcić do przodu i do tyłu.
Przedtem się nie
dało...teraz się da. Doznałem lekkiego szokuHmmm no nie powiem, dziwne zjawisko