Co dziś dłubałem w Tico
-
Planuję wymianę tłumika środkowego ale zastanawiam się czy nie pospawać starego. Dziura powstała gdyż urwało się mocowanie na środku.
Na zdjęciu zaznaczyłem gdzie.
Co radzicie? Spawać czy wymieniać. Ten co jest dość dobrze się trzyma nawet bez tego zaczepu. Jedynie w miejscu dziury widać rdzę. Nie wiem czy jeśli będzie się spawać nie wyspawa się jeszcze większej dziury niż jest.
Nowy rzemieślniczy kosztuje 86żł w sklepie w którym pytałem.
Może na czas zimy jakąś taśmą okręcić?
-
Jak masz dostęp do migomatu to powinno dać radę zaspawać. Elektrodową możesz się przepalić i zrobić jeszcze większą dziurę.
-
kiedyś kupiłem taśmę do naprawy tłumików i to wcale nie działa - wydałem 1/4 ceny nowego tłumika na marne, a i tak musiałem tłumik kupić...
Jak sam będziesz spawał migomatem to spróbuj - nic Cię to nie będzie kosztowało.
Ale jak pojedziesz do spawacza to też ze 30 zł weźmie - to 1/3 tłumika
-
Jak masz dostęp do
migomatu to powinno dać radę zaspawać. Elektrodową możesz się przepalić i zrobić
jeszcze większą dziurę.No niestety nie mam migomatu i tylko u jakiegoś mechanika mógłbym to pospawać.
-
Nowy bak. Zakonserwowany 2x podkład i 3x chlorokauczuk. Na piękny niebieski kolor hehe Jeszcze ktoś pomyśli, że wodę w nim wożę
-
No niestety nie mam
migomatu i tylko u jakiegoś mechanika mógłbym to pospawać.Trudno doradzić, musisz popytać ile spawacz weźmie, ale i tak na wiosnę tłumik nowy będzie potrzebny
-
I bardzo dobrze Ja na to od spodu dodatkowo dawałem matę z włókna szklanego z żywicą i bitgum Jak od środka nie zgnije, to będzie wieczny
-
Trudno doradzić,
musisz popytać ile spawacz weźmie, ale i tak na wiosnę tłumik nowy będzie potrzebnyUmówiłem się dziś koło 16 na spawanie. Koleś powiedział że nie ma takiej rzeczy jakiej nie pospawa i za nie duże pieniądze. 20- 30 zł będzie mnie to kosztować.
-
Regulacja sprzęgła, wymiana osłony kolektora wraz z przewodem ciepłego powietrza - przygotowanie do zimy
-
Były problemy z odkręceniem śrub
-
Manual będzie, bo jak się okazuje wszystko ma swoją kolejność
-
30zł i oto efekt:
-
Dzisiaj byłem na przeglądzie samochodu. Wszystko parametry w normie a skuteczność amortyzatorów przednich 65%, tylnych 55%.
W nagrodę, że Tico zdało pomyślnie egzamin wykorzystałem resztki środka do konserwacji i pistoletem w niektórych miejscach, zwłaszcza na łączeniu blach zakonserwowałem podwozie przed zimą. -
30zł i oto efekt:
Do wiosny posiedzi...
Akumulator chociaż spawacz odłączył?
-
30zł i oto efekt:
Tęgo przyheftane
-
Tęgo przyheftane
A jaka cisza nastała pod samochodem.
-
"Żabę" masz z firmy Geko może?
-
-
Spora
Widać, że Tico gniją w tym samym miejscu co Swifty... Wszak kiedyś Tico nazywało się Suzuki Alto
-
Dziś znów byłem w
warsztacie i została mi zaspawana i zakonserwowana dziura którą ruda zrobiła.
Tak dziadostwo się
zamaskowało że właśnie zostało odkryte przy spawaniu tłumika.Spora ta dziura. Ja miałem w tych okolicach dziurę wielkości monety 2zł, którą mechannior zaspawał, zapłaciłem coś koło 150
BTW - przydała by Ci się konserwacja, ruda już mocno atakuje