Co dziś dłubałem w Tico
-
są przecież
malowana jest tylko ta część ruchomaTak się właśnie zastanawiałem czy malujesz całość czy tylko samą część ruchomą
A tak się to
prezentuje na samochodzie:Nawet ładnie to wyszło
-
I dalszy ciąg, aż do końca (lakier bezbarwny będzie jeszcze polerowany papierem 2500 na mokro):
-
I dalszy ciąg, aż do końca ...
Bardzo ładnie to wyszło
Możesz napisać, jak zrobiłeś, że nie widać miejsca łączenia nowej farby ze starą -
Bardzo ładnie to
wyszło
Możesz napisać, jak
zrobiłeś, że nie widać miejsca łączenia nowej farby ze starąMiejsce, w którym był podkład szlifowałem na mokro papierem 800 (pod bazę), przy czym szlif obejmował również miejsca już polakierowane (pasek 3-4 cm). Dzięki temu można było polakierować bazą większy obszar, łącząc w ten sposób nowy i stary lakier. Ważne jest, aby kłaść bazę tak, aby malować "chmurą", czyli cienką warstwą, ale kilka razy. Dużo daje również lakier bezbarwny. Najlepiej kłaść więcej warstw, byle były cienkie i w odpowiednich odstępach czasowych.
Niedawno wyczyściłem wstępnie lakierowaną powierzchnię papierem 2500 na mokro. Czeka mnie jeszcze polerka na mokro pastą Farecla G3 (gąbka na wiertarce)
-
Wymiana progów - blacharz (3-8.10.2011)
Wymiana wykładziny wnętrza - używka, wcześniej odkurzona i wyprana.
-
Ja płaciłem u Nygi w Katowicach 80 zł za kompletną geometrię- mają stare urządzenie polskiej firmy VIS, pomimo, że bez komputera jest doskonałe, słyszałem, że w Norauto koło auchan można zrobić do końca października za 29zł. Twój wybór.
pozdr -
Ja płaciłem u Nygi
w Katowicach 80 zł za kompletną geometrię- mają stare urządzenie polskiej firmy VIS,
pomimo, że bez komputera jest doskonałe, słyszałem, że w Norauto koło auchan można
zrobić do końca października za 29zł. Twój wybór.
pozdrA gdzie jest ten zakład w Katowicach? Chodzi o ten warsztat? Wymieniałem w Santku amortyzatory a w środę przyjadą nowe opony, więc wolałbym nie ryzykować zniszczenia 2100 złotych przez nieprawidłową geometrię i szukam kogoś, kto po ludzku sprawdzi i ewentualnie skoryguje nastawy.
Co do Norauto - nie wiem, czy jest taka cena, jak piszesz, ale kolega jeździł tam na poprawki 4 czy 5 razy - a to auto uciekało w lewo (panie - komputer pokazał, że wszystko OK), a to w prawo (j.w.), a to jechało prosto, ale kierownica była przekręcona - raz w jedną, raz w drugą stronę. Ostatecznie okazało się, że zbieżność ustawili nie w centralnym położeniu przekładni kierowniczej i trzeba było wszystko od nowa robić... Porażka - ale to niestety niemalże typowe dla "szybkich", sieciowych warsztatów.
-
Wymiana osłony przegubu(Hart) i oleju w skrzyni na Mobil Mobilube 1 shc 75w-90(syntetyk)
Czternastoletni olej ze skrzyni -
hmm kawa???
-
hmm kawa???
Jak tak stoi w pojemniku to taka kawa,jak weźmie się na palec to wygląda lepiej(bursztynowy).Widocznie ma dużo drobnych zanieczyszczeń i stąd ta kawa w pojemniku.
-
Mam ten sam olej od kilku lat i nie zauważyłem różnic między nim a oryginałem;)
-
Zobacz, czy ten olej spełnia wymagania normy jakościowej GL-4. Jeżeli jest tylko GL-5, to możesz mieć kłopot ze skrzynią - bo te dwie klasy nie są ze sobą kompatybilne (GL-5 nie jest wstecznie zgodna z GL-4).
-
Zobacz, czy ten
olej spełnia wymagania normy jakościowej GL-4. Jeżeli jest tylko GL-5, to możesz
mieć kłopot ze skrzynią - bo te dwie klasy nie są ze sobą kompatybilne (GL-5 nie
jest wstecznie zgodna z GL-4).Ze strony producenta :
Mobilube 1 SHC 75W-90 meets or exceeds the requirements of the API Service MT-1/GL-4/GL-5 gear oil service classifications. -
Właśnie zakończyłem remont hamulców tylnych
Wymieniłem cylinderek na nowy firmy LPR oraz tarczę kotwiczną na wersję ulepszoną.
Z śrubami trzymającymi tarczę kotwiczną, problemów nie było. Męczyłem się natomiast z wyciągnięciem starej linki. Musiałem rozciąć tuleje starej tarczy mini szlifierką i dopiero wtedy linkę udało się wyciągnąć.
Teraz dałem dużo smaru w tuleje by kiedyś tam dało się ją szybko zmienić.
Poskładałem wszystko, odtłuściłem szczęki i dokonałem wstępnej regulacji samoregulatora.
Na koniec odpowietrzyłem układ z pomocą drugiej osoby, a potem zakonserwowałem wszystko od strony zewnętrznej.
Myślę, że hamulce są ok (sprawdzając z podniesionym tyłem), ale dla pewności przejadę się na stację diagnostyczną celem sprawdzenia hamulców.Myślałem, że tylne hamulce będą bardziej skomplikowane
Na przyszły rok może zmienię drugą tarcze kotwiczną na nowy typ, puki jeszcze daje się bez problemów przewody hamulcowe odkręcić. -
Wymiana przewodów paliwowych: zasilającego i powrotnego. Usunąłem też te blachy zamontowane przez partaczy
Trochę czyściłem podwozie, bo miejscami partacze nie zabezpieczyli podłogi po "naprawie". Okazało się, że w ogóle nie wycięli miejsc pordzewiałych i nie wstawili nowej blachy. Zrobili tylko wylewkę z konserwacji i od spodu posmarowali na rdzę Nigdy więcej blacharzy
-
Miałem dość ciągłego uszczelniania jednego koła i dziś włożyłem do niego dętkę. Pomimo że uszczelnienie działało prawidłowo podczas sprawdzania w zakładzie wulkanizacyjnym to po tygodniu lub dwóch znów był ubytek powietrza w kole. Byłem z tym kołem w różnych zakładach i każdy dawał gwarancję że nie będzie schodzić. Nie wiem czy to wina felgi,czy samej opony. Przy wentylu i samym wentylem nie schodziło.
Kupiłem w sklepie dętkę za 15zł i myślę że będę miał teraz spokój.Wymieniłem też żarówki przednie które kupiłem w Biedronce. 9,99 za dwie sztuki.Super jasne podobne do tych: http://imageshack.us/photo/my-images/684/zdjcie0049h.jpg/
-
Kupiłem w sklepie dętkę za 15zł i myślę że będę miał teraz spokój.
Raczej tak Może felga była skorodowana w miejscu kontaktu ze stopką opony? Miałem kiedyś taki przypadek. Problem rozwiązała dopiero obróbka felgi szlifierką - tzn. usunięcie rdzy do gołego metalu.
Wymieniłem też żarówki przednie które kupiłem w Biedronce. 9,99 za dwie sztuki.Super jasne podobne do tych: http://imageshack.us/photo/my-images/684/zdjcie0049h.jpg/
Obawiam się, że mogą bardzo słabo świecić na mokrej nawierzchni - jak każde, które mają obciętą część pasma (czyli po ludzku - te z barwioną bańką). Niemniej jednak - za taką cenę można eksperymentować
-
Problem rozwiązała dopiero obróbka felgi szlifierką - tzn. usunięcie
rdzy do gołego metalu.
Tu też ją czyszczono ale jak widać efekt tylko tymczasowy.
Obawiam się, że
mogą bardzo słabo świecić na mokrej nawierzchni - jak każde, które mają obciętą
część pasma (czyli po ludzku - te z barwioną bańką). Niemniej jednak - za taką cenę
można eksperymentowaćMiałem podobne w poprzednim Tico i byłem bardzo zadowolony.
-
Miałem podobne w
poprzednim Tico i byłem bardzo zadowolony.Oby były to dobre lampy. Były przypadki że tanie marketowe żarówki do reflektorów mniej znanych firm, powodowały iż po pewnym czasie niszczyły się odbłyśniki.
Fajną alternatywą są żarówki Tungsram. Nie są zbyt drogie i raczej można je stosować bez obaw o żywotność reflektora.W tym tygodniu zakonserwowałem profile, maskę i progi produktem Elaskon K60
-
Wczoraj wieczorem zmieniłem koła na zimowe