Co dziś dłubałem w Tico
-
Wymiana lewego tylnego zapieczonego cylinderka.
-
Wymieniłem też pękniętą osłonę przegubu lewego
Może coś z montażem nie halo? Nie są zbyt mocno naciągnięte albo przekręcone po zmontowaniu?
W Matriksie nie pamiętam o takich rzeczach, jak przeguby - 3 z 4 mam jeszcze fabryczne, wymieniane były dwukrotnie osłony - ale nie wiem nawet, czy wszystkich - ale prawo miały mimo wszystko być zużyte - bo kilka lat jeździły na aucie a warunki pod spodem najlepsze nie są...
-
Może coś z montażem
nie halo? Nie są zbyt mocno naciągnięte albo przekręcone po zmontowaniu?
W Matriksie nie
pamiętam o takich rzeczach, jak przeguby - 3 z 4 mam jeszcze fabryczne, wymieniane
były dwukrotnie osłony - ale nie wiem nawet, czy wszystkich - ale prawo miały mimo
wszystko być zużyte - bo kilka lat jeździły na aucie a warunki pod spodem najlepsze
nie są...Nie mam zielonego pojęcia. Montaż staram się zawsze wykonywać starannie. Osłony nie są zbyt mocno naciągnięte, choć to mocno naciągane wyrażenie Jedne są dłuższe, inne krótsze, więc się bardziej naciągają. Ciężko kupić dobrą osłonę. Opaski montuję tak, żeby nie zsuwały się samoczynnie i nie uszkadzały gumy.
-
Wczoraj: wymiana łożyska koła (prawe) oraz 2 piast kół. Nastała cisza
-
Wczoraj: wymiana
łożyska koła (prawe) oraz 2 piast kół. Nastała ciszaUżywki?
-
Używki?
Nowe W IC za 2 szt dałem 153 zł, szpilki kpl. 15 zł. Łożyska kupowałem gdzie indziej - 60zł/kpl - japońskie jakieś, nie pamiętam teraz nazwy, jakościowo porównywalne z SKF.
-
Wymiana lewego
tylnego zapieczonego cylinderka.Ja pare dni temu wymieniałem prawy zapieczony cylinderek.
-
Ja pare dni temu
wymieniałem prawy zapieczony cylinderek.Prawy też wymieniałem, kilka dni temu, był nieszczelny
-
Wymiana oleju i filtrów (oleju,powietrza)
-
Wymiana tłumika końcowego. Od starego odpadła rura końcowa i trzeba było działać.
Zamalowanie rdzy na baku i tylnej części podwozia Hammerite'm. -
Oklejenie maski folią ploterową.
Oto efekt -
ja bym proponował słupki drzwi z przodu okleić na czarno
-
ja bym proponował
słupki drzwi z przodu okleić na czarnoA w jakim celu to oklejanie?
-
Przy trzecim podejściu wymieniłem lewą przednią postojówkę (swoja drogą, trzeba mieć zdolności ginekologa...)
Po dzisiejszych jazdach zauważyłem też, że mi się wentylator chłodnicy nie załącza. Silnik sprawdziłem, później dobrałem się do wtyczki czujnika żeby sprawdzić przekaźnik. I na niego padło. Słychać było, że klika, ale nie zwierał styków. Ale, że grzebałem już po zamknięciu sklepów, postanowiłem rozebrać go i sprawdzić. Przeczyściłem styki, złożyłem i jeszcze raz na krótko zwarłem wtyczkę z czujnika. SUKCES. Wentylator zadziałał. Później małe grzanie silnika i wentylator dmucha aż miło wtedy kiedy trzeba.
Pozostało mi na teraz jeszcze wymienić termostat, bo w czasie jazdy silnik się sam wychładza i długo się też nagrzewa. Zablokował się w pozycji Otwarty.
I jeszcze zapomniałem się pochwalić wymianą baku. Poprzedniemu ugniła rurka powrotu i TICO zaczął palić (gubić) 12l/100km. Znalazłem używkę w dobrym stanie, odczyściłem zabezpieczyłem minią i BOLLem w spraju do konserwacji.
Jedynie wymieniając wsuwkę od czujnika (też zgniła) zapomniałem zabezpieczyć. Zwiera mi do nadwozia i wskaźnik pokazuje że mam FULL paliwaW planach mam jeszcze sprawdzenie, dlaczego nie działa przeciwmgielne (przeciwmgłowe) z tyłu (żarówka sprawdzona, dobra jest)
a i kupiłem sobie nakładkę na kierownicę. Likwidują u nas sklep moto i wyprzedają cały asortyment. Za 8zł mam kolorową grubą kierownicę.
-
Jedynie wymieniając
wsuwkę od czujnika (też zgniła) zapomniałem zabezpieczyć. Zwiera mi do nadwozia i
wskaźnik pokazuje że mam FULL paliwaHmm dobry patent, nie trzeba tankować
-
fajnie się wsiada do autka na full zatankowanego.
Niestety za kolorowo nie jest. Rezerwa, jeździ w bagażniku, z lejkiem... -
dzięki pamięci kolegi Mieszka mam w samochodzie zegarek
-
Dzisiaj wymieniłem przełącznik zespolony (szrotowy, ale w lepszym stanie), wykładzinę bagażnika (j.w.), gratisowo dostałem (wygrzebałem sobie) wykładzinę wnętrza (o wiele lepszy stan niż moja), którą odkurzyłem i muszę jakoś wyprać. Pralka automatyczna odpada (poprzednią wykładzinę już prałem i gąbka się rozpadła). Muszę kupić jakiś środek/szampon i ją wyprać odkurzaczem Po wymianie podłogi będzie jak znalazł do tikacza
-
A ja dziś sobie ustawiałem zawory a za niedługo tzn w przyszłym będę wymieniał pompkę oleju i będzie manual.
-
Jakiś czas temu wyprałem fotele przednie pianką STP za 23zł. Niestety tylko na te 2 fotele wystarczyła i to z biedą. Mimo to efekt zadowalający