Czy warto inwestować 1400zł w instalację gazową?
-
Tak jak w temacie:
miesięcznie swoim Tico robię ok. 500-600km, więc koszt instalacji zwróci się po ok. 2 latach. Czy warto wkładać 1400zł w instalację (orientacyjny koszt, pytałem w kilku punktach) + późniejsze droższe przeglądy i ew. części, czy lepiej nie kombinować i jeździć na benzynie?
Tico ma 10 lat, 167 tysięcy przebiegu. Spalanie mam w granicach 5.5-6l w cyklu mieszanym. -
Wszystko zależy też od tego, ile zamierzasz jeszcze trzymać Tico. Jeśli do końca (lub min 2 lata), to się opłaci. Jeśli zamierzasz go sprzedać, to wiadomo, że za instalację nikt Ci nie zapłaci dodatkowo, może z 200 zl więcej byś wydarł.
Różnica w cenie paliwa jest wciąż prawie dwukrotna. Jakby nie patrzeć, czy jeżdzisz bardzo dużo, czy trochę mniej, to stanie w korkach też powoduje spalanie paliwa - a tego na kilometrach nie zobaczysz.Instalacja 1400 to bardzo dużo jak do Tico. Może popytaj jeszcze, wiem że do niego nową instalkę można nabyć już za 900 zł. Ale to może zależy od regionu.
-
Instalacje lpg albo zakłada się szybko albo wcale.Ja założyłem zaraz po kupnie samochodu. W 2006 dałem za nią 1150 wiec 1400 to stanowczo za drogo bo za tyle to zakładają już 2 generacje.Tez straszyli ze gaz zdrożeje i się nie opłaci. Przez te lata tyle oszczędziłem ze zwróciła się pare razy.Teraz pewnie jak dużo się jeździ to po roku się zwróci.
-
Hmm, czyli same plusy widzę
Poszukam jeszcze taniej "starszą" wersję. Tico mam zamiar jeździć aż zajeżdżę albo aż się nie zepsuje tak, że tylko szrot zostanie.
Jak z awaryjnością LPG? Czytałem trochę tematów, ale widzę, że wielkich problemów nie ma - głównie filtry itd. a to koszt kilkunastu/dziesięciu zł.Spróbuję jeszcze coś znaleźć w innym regionie, może z racji miasta (Warszawa) tyle sobie życzą... w sumie już raz mi krzyknęli 900zł za wymianę przewodów hamulcowych (nowe na allegro 70zł + płyn z 10-15zł).
-
taniej "starszą" wersję. Tico mam zamiar jeździć aż zajeżdżę albo aż się nie zepsuje
tak, że tylko szrot zostanie.
Jak z awaryjnością
LPG? Czytałem trochę tematów, ale widzę, że wielkich problemów nie ma - głównie
filtry itd. a to koszt kilkunastu/dziesięciu zł.Skoro tak to zakładaj gaz do tico. A problemów nie ma żadnych, jak ktoś się lepiej orientuje to samemu mozna wykonać regulacje i wymiane filtra gazu
-
Ja od jakiś 3 lat odpalam tylko na lpg i jest ok. Od 2006 tylko 2 raz wymieniłem filierek a koszt ok 6 zeta. Nie jeżdżę na ustawienia bo szkoda kaski.Biorą najmniej 20 a jak pokręca to jeszcze więcej pali niż wcześniej tacy fachowcy teraz. W mniejszym mieście powinno być taniej.
Niestety ceny gazu teraz sa kosmiczne ale paliwko nie tanieje. -
wkładać 1400zł w instalację (orientacyjny koszt, pytałem w kilku punktach)
Może popytaj gdzieś kilkadziesiąt km od Wawy - oczywiście telefonicznie.
Tylko podlicz, czy podróż się zwróci -
Średnio raz w miesiącu jadę do Lublina, więc sprawdzam tam i punkty po drodze
Z tego co zauważyłem to serwisy instalują tylko II generacji i w górę, czy to oznacza, że I już nie ma, czy nigdy nie było, czy po prostu o tak starych nie warto pisać, bo nikt już tego nie chce?
Ja osobiście wolałbym zainstalować instalację I generacji, jeśli ma działać podobnie i być tańsza -
Jak to ni ma. Pierwsza z brzegu aukcja zakładu nie tak daleko
http://allegro.pl/instalacja-gazowa-montaz-od-1100-zl-opony-klima-i1406625933.html -
O widzisz :chaja: a ja przez google tylko szukałem i to w pierwszych kilku wynikach... no nic, muszę dokładniej poszukać! Dzięki wielkie!
-
Jest tylko jedno "ale". Możliwe że niektóre zakłady nie będą chciały montować 1 gen tak jak my to kiedyś mieliśmy, ponieważ zmieniły się przepisy. Teraz nie można stosować przy montażu "regulatora ręcznego" czyli na śrubie. Przez to może być troszkę drożej.
W razie kontroli, lub przy badaniach technicznych (gdy będzie śruba)- jak się ktoś uczepi - to może za to oberwać zakład montujący instalację. -
Tu chodzi ze nie wolno w generacji drugiej wyrzucić krokowca i wstawić właśnie taka śrubę.Wiele osób jednak tak robi bo samochód pali mniej niz jak jest normalnie.Jedynie na przegląd trzeba założyć i tyle. Gdzie do tico z gaźnikiem zakładać 2 generalkę i czy da sie bo to nie matiz.
-
Ja bym bardziej się bał,aby monterów nie przerosło Tico przy montażu instalacji.
-
Założyłem w czerwcu 2009, za 1000, w Wawce. Nawet teraz ciesze się że na stacji nie placę 140 tylko 63. Trzeba pilnować luzu zaworowego co 10-12tys i przeglądy troche droższe. Tico lata 140 licznikowe i pali 6,3l zimowego gazu tak do 110.
-
No to mnie przekonaliście wiosną biorę się za instalację, wtedy trochę więcej $ powinienem mieć.
Jeszcze tylko jedno pytanie - jaką pojemność ma zbiornik w kole zapasowym? Dzygit, a w lecie ? -
Założyłem w czerwcu
2009, za 1000, w Wawce.A jakie wrażenie robili? No i adres podaj
-
Jeszcze tylko jedno
pytanie - jaką pojemność ma zbiornik w kole zapasowym? Dzygit, a w lecie ?34 litry(wykładzina trochę podniesiona w bagażniku) co daje około 28 litrów LPG przy zatankowaniu do pełna
-
34 litry(wykładzina
trochę podniesiona w bagażniku) co daje około 28 litrów LPG przy zatankowaniu do
pełnaCzy orientujesz sie moze, czy sa nieco nizsze zbiorniki Ja sie tez przymierzam do instalki.
-
Czy orientujesz sie
moze, czy sa nieco nizsze zbiorniki Ja sie tez przymierzam do instalki.Szymciakowi zmieniali na niższy, ale to w hyundaiu. Nie wiem czy do Tico też są
-
Też mam instalacje gazową za którą dałem 1400 , wydałem tak dużo z względu na warsztat który był pewny że zrobią porządnie instalacje . Na LPG już jeżdżę 2 lata ( przejechane na gazie ok 65 tys) i zero problemów. W mieście spala 7 litrów gazu ( jeżdżę w pizzerii jako dostawca ) w trasie 5 z groszem . zamykam licznik na gazie ( 160 km/h ), chciałem jeszcze dodać że aktualny przebieg mojego tico to ok 195 tyś. i z każdym dniem się powiększa . Instalacja zwróciła mi się już kilkakrotnie . Montaż instalacji okazał się bardzo dobrym pomysłem.