Tico mocno nagrzewa się po wymianie termostatu.


  • Użytkownik archiwalny

    Witam serdecznie, na początku zaznaczę, że jestem po 3godzinnej lekturze podobnych wątków i używałem szukajki. Jednak chciałbym zadać jeszcze jedno pytanie.

    Najpierw retrospekcja: stary termostat (od nowości) w pewnym momencie wygiął się na popychaczu i zablokował w pozycji otwartej. Z racji tego, że na dniach szykowała się dłuższa trasa kopiłem pierwszy lepszy zamiennik (chyba JP) w firmie JADAR w Chorzowie.
    Wszystko niby było dobrze wymieniłem, przy nagrzewaniu układu najpierw ciepły robił się dolny waż potem przy nagrzaniu i otwarciu dużego układu nagrzewał się również górny więc obieg szedł w porządku. Ta sytacja działa się na przeciągu 2 tygodni (temp otoczenia -5-15st celciusza.

    Teraz stan obecny: Temperatura na dworze zrobiła się plusowa i silnik zaczął się mocno nagrzewać, w korku wskazówka stawała do pionu ale załączał się wentylator i spadała poniżej i przy normalnej jeździe jest troche odchylona w lewo od pionu. gdzieś ok 5-10st.
    Niby taki stan chyba nie jest jakiś niepokojący, ale w pewnym momencie zatrzymałem się otwarłem maskę i łapa na węże... górny gorący... dolny zimny ( nie letni). W domu na garażu na spokojnie test... grzeje i to samo góra gorący, dół zimny, potem dopiero zaczyna się nagrzewać dolny waż ale cały czas jest zimniejszy niż góra... przy sprawnym termostacie powinno być na odwrót czyż nie ??

    Możliwe usterki według mnie:

    • zatkana chłodnica - odrzucam, bo kiedy naciskam da dolny czuć to na górnym i na odwrót.
    • niesprawny korek chłodnicy - nie mam 100% pewności ale wygląda że pracuje dobrze z należytym oporem.
    • uszczelka pod głowicą? - raczej nie bo węże nie puchną, na biało nie kopci nie ma oleju w płynie ani masła w oleju, poziom płynu jak i oleju bez zmian.
    • niesprawny termostat - najpewniej, jednak tu się nasuwa moje pytanie...

    Czy jeśli termostat made in chińskie ręce zablokował by się w pozycji zamkniętej nie powinien najpierw grzać się wąż dolny ??

    p.s. 1 z racji tego iż boje się tego zamiennika chińskiego, zamówiłem dziś polecany na forum temorstat Vernet 88st.
    p.s. 2 Uprzedzając pytanie nie sprawdzałem obecnego termostatu w garnku, liczę na to że do 2 dni dotrze Vernet i nie chcę 2 razy otwierać układu chłodzenia.

    Całkiem zgłupiałem z góry dziękuje za pomoc.

    pozdrawiam Kuba


  • Użytkownik archiwalny

    Jak nie dochodzi do czerwonego pola i włącza się wentylator to nie ma co się przejmować.
    Aha i daruj sobie części JP


  • Użytkownik archiwalny

    Ja też połakomiłem się na taniość i kupiłem to badziewie JC firmy. Po miesiącu zablokował się i nie domykał.Szajs jakich mało a vernet działa do tej pory a droższy był tylko ze 10zł. Więcej już nie kupuje jakiś tam zamienników typu oryginał allegrowski.


  • Użytkownik archiwalny

    Dzięki za błyskawiczne odpowiedzi, sam już się naciąłem na te badziewie JP, JC czy jak to się tam nazywa mniejsza z tym, ale musiałem kupić coś na szybko przed wyjazdem stąd ta decyzja.

    Tylko dziwi mnie ta sytuacja, że górny wąż jest o wiele cieplejszy niż dolny... powinno być na odwrót czyż nie ??

    Teraz mnie jeszcze oświeciło ... czy takie zachowanie nie wskazuje czasem na zepsutą pompę wodną? (nie ma obiegu wymuszonego z tąd te anomalia?) a wąż dolny zagrzewa się w końcu tylko i wyłącznie dlatego że reszta płynu jest już b. gorąca ?? Jak ją sprawdzić?

    pzdr Kuba


  • Użytkownik archiwalny

    Normalnie zawsze jest że górny wąż jest gorący a dolny mniej. Ale może termostat się blokuje lub za mało otwiera i płyn jest gorący bardzo wtedy i dolny jest gorący. Raczej pompa wodna to nie jest skomplikowana rzecz i jeśli by się popsuła to koniec jazdy bo ona jest mechaniczna a nie elektryczna.


  • Użytkownik archiwalny

    Dzięki za
    błyskawiczne odpowiedzi, sam już się naciąłem na te badziewie JP, JC czy jak to się
    tam nazywa mniejsza z tym, ale musiałem kupić coś na szybko przed wyjazdem stąd ta
    decyzja.

    Tylko dziwi mnie ta
    sytuacja, że górny wąż jest o wiele cieplejszy niż dolny... powinno być na
    odwrót czyż nie ??

    Przecież chłodnica ma za zadanie odprowadzanie ciepła z układu więc normalne że dolny wąż jest chłodniejszy
    Po otwarciu termostatu płyn przepływa przez termostat---górny wąż chłodnicy--->chłodnica--->dolny wąż--->pompa wody i dalej...

    Teraz mnie jeszcze
    oświeciło ... czy takie zachowanie nie wskazuje czasem na zepsutą pompę wodną? (nie
    ma obiegu wymuszonego z tąd te anomalia?) a wąż dolny zagrzewa się w końcu tylko i
    wyłącznie dlatego że reszta płynu jest już b. gorąca ?? Jak ją sprawdzić?
    pzdr Kuba

    Zepsuta pompa wody:
    -cieknie
    -zaciera się (rwie pasek rozrządu)
    -łamią się łopatki--->blokuje pompę i rwie rozrząd

    IMO wszystko jest


  • Użytkownik archiwalny

    Racja w sumie jedyne co się z nią może dziać to, albo może się rozszczelnić albo ew. zablokować, ale to powinno zablokować/zerwać cały pasek...

    Czyli raczej nie ma się co bać, dopóki wskaźnik nie przekracza pionu można jeździć w oczekiwaniu na verneta ? Jak myślicie? Ehhh... chińczyki

    pozdrawiam Kuba

    EDIT:
    Wyprzedziłeś mnie z tą pompą, a odnośnie węży macie rację, przestawiło mi się coś we łbie bo wydawało mi się że powinno lecieć chłodnica> górny> wąż> termostat> blok , ale to by było raczej bez sensu ze względu na rozchodzenie się ciepła

    Nic więc trzeba czekać na Verneta

    Dzięki za pomoc trochę mnie uspokoiliście (w stresie to potem człowiek w głowie zmienia kierunek obiegu płynu ;P)

    Zdam relacje po wymianie na nowy termostat.

    pozdrawiam Kuba


  • Użytkownik archiwalny

    Czyli raczej nie ma
    się co bać, dopóki wskaźnik nie przekracza pionu można jeździć w oczekiwaniu na
    verneta ? Jak myślicie? Ehhh... chińczyki

    Jak nie dochodzi do czerwonego pola to można jeździć


  • Użytkownik archiwalny

    Jeszcze zależy jak ustawiłeś obieg powietrza. Jeżeli jest na winter to wskazówka non-stop w pionie to normalna sytuacja, nawet w czasie mrozu. Wystarczy trochę w korku postać i już wskazówka dochodzi do pionu.
    Jak masz na summer to coś nie tak(moim zdaniem przynajmniej). Ja całą zimę jeżdżę na summer(samochód trochę żwawszy jest)ale za to przysłaniam chłodnicę(w tej chwili cała przysłonięta) i jest ok.


  • Użytkownik archiwalny

    Obieg miałem na winter, także sytuacja nie była jakaś strasznie niepokojąca, jednak nie mniej dobrze że narazie nie jest za ciepło na dworze:) Bo mogę bez stresu przerzucić "wajchę" na summer i śmigać w oczekiwaniu na nowy termostat
    Dam znać jak sytuacja po wymianie:)
    pzdr Kuba


  • Użytkownik archiwalny

    No i termostat wymieniony, przy montażu w celu łatwiejszego dostępu, ściągnąłem aparat zapłonowy a zakładając go wyregulowałem wyprzedzenie zapłonu metodą organoleptyczną. Teraz autko szybciej się nagrzewa(zasługa regulacji zapłonu), kulturalniej pracuje i odpowiednio trzyma temperaturę... wreszcie mam nadzieje że na jakiś czas spokój z ticusiem

    A odnośnie termostatów:
    -stary sprawdziłem w garnku z wodą... nawet gdy się gotował ani drgnął... cudo chińskiej techniki..

    • termostat Vernet - już nawet wzrokowo widać, że jakość wykonania w porównanie z tym tanim zamiennikiem to niebo a ziemia, co mam nadzieje przełoży się na długą i bezawaryjną eksploatację. No i silnik trzyma teraz wyższą i lepszą dla silniczka temperaturę.

    Jeszcze raz dzięki za wszystkie odpowiedzi i posty

    Pozdrawiam Kuba


  • Moderator

    No i termostat
    wymieniony, przy montażu w celu łatwiejszego dostępu, ściągnąłem aparat zapłonowy a
    zakładając go wyregulowałem wyprzedzenie zapłonu metodą organoleptyczną. Teraz autko
    szybciej się nagrzewa(zasługa regulacji zapłonu), kulturalniej pracuje i odpowiednio
    trzyma temperaturę... wreszcie mam nadzieje że na jakiś czas spokój z ticusiem

    Moze masz jakies zdolnosci nadprzyrodzone? Jeszcze nie slyszalem, zeby ktos poprawnie ustawil w ten sposob zaplon Analize spalin tez robisz we wlasnym zakresie (za pomoca wechu)?

    A odnośnie
    termostatów:
    -stary sprawdziłem
    w garnku z wodą... nawet gdy się gotował ani drgnął... cudo chińskiej techniki..

    • termostat Vernet
    • już nawet wzrokowo widać, że jakość wykonania w porównanie z tym tanim
      zamiennikiem to niebo a ziemia, co mam nadzieje przełoży się na długą i bezawaryjną
      eksploatację. No i silnik trzyma teraz wyższą i lepszą dla silniczka temperaturę.
      Jeszcze raz dzięki
      za wszystkie odpowiedzi i posty
      Pozdrawiam Kuba

    Reasumujac, niepotrzebnie ruszales aparat zaplonowy, ktory to ustawiles na oko. A jak sam stwierdziles - wymiana termostatu pomogla


  • Użytkownik archiwalny

    Moze masz jakies
    zdolnosci nadprzyrodzone? Jeszcze nie slyszalem, zeby ktos poprawnie ustawil
    w ten sposob zaplon

    Niestety nie mam, a i tak i tak i miałem do tygodnia w planach podjechać do mechanika żeby mi to ustawił dokładnie , bo to tylko rozwiązanie tymczasowe, korygujące mój niespecjalnie przemyślany pomysł. Ale o tym już nie napisałem, ale widzę że powinienem i to był mój błąd

    Analize spalin tez robisz we wlasnym zakresie (za
    pomoca wechu)?

    Tak razem z moim psem i kotem bo one mają ten zmysł lepiej rozwinięty i potem robimy burze mózgów i dochodzimy do prawidłowego ustawienia

    pozdrawiam serdecznie
    Kuba


  • Użytkownik archiwalny

    Witam wszystkich właścicieli tico.U mnie problem jest następujący:Temperatura silnika po odpaleniu podczas postoju po 5 min. skacze na czerwone pole.Płyn mam po sam korek ,w zbiorniczku połowę ,górny wąż jest gorący a dolny zimny a wiatrak się nie załącza, sprawdzałem na krótko to wentylator działa.podczas jazdy wystarczy włączyć nawiew na pierwszy stopień i temperatura spada ale wtedy są większe obroty(ssanie)co za tym idzie więcej pali.Poradżcie co mam robić?Pozdrawiam


  • Użytkownik archiwalny

    1. Przywitaj się gdzie trzeba.
    2. Pewnie masz gdzieś przebicie i Ci źle pokazuje. Zgaś np. światła na chwile i zobacz czy ci nie spada wskazówka(bywały takie przypadki jakbyś trochę poczytał forum).


  • Użytkownik archiwalny

    Zrobiłem jak radziłeś i bez zmian


  • Użytkownik archiwalny

    A sprawdzałeś czy wskaźnik temperatury pokazuje temperaturę rzeczywistą płynu ? Na 99% jest jakieś przekłamanie na czujniku, bo to jest fizycznie nie możliwe, żebyś w 5 min zagotował auto...

    pzdr


  • Użytkownik archiwalny

    Może i tak sprawdzę ale i tak jest coś nie tak z temperaturą bo jak tylko włączę nawiew na pierwszy poziom i zbiję temperaturę do połowy to zaraz wchodzą większe obroty (załącza się ssanie).Gdzie w ogóle jest ten czujnik od ssania że tak reaguje?


  • Moderator

    Gdzie w ogóle jest ten czujnik od ssania że tak reaguje?

    Element woskowy przy gaźniku.