Koszt wymiany tłumika srodkowego (robocizna)
-
Dzięki za
odpowiedź. Od razu dodam, że właśnie na mniej więcej taką kwotę byłem przygotowany
ale wyszło mi prawie drugie tyle. Coż wydaje mi się, że została wykorzystana moja
sytuacja.
PozdrawiamJak to mówią, każda wystuacja jest dobra żeby człowieka obedrzeć ze skóry.
Np. jak byłem pytać o wymiane paska i napinacza rozrządu + wymiana pompy wody +części to w dużym serwisie "Dakol" zawołali sobie 280zł - ździercy. Więc sam kupiłem i wymieniłem. -
Więc sam kupiłem i wymieniłem.
Zaoszczędziłeś pieniądze, ale i satysfakcji masz co niemiara z udanej, samodzielnej naprawy.
Bardzo lubię to zadowolenie po udanej naprawie. -
A ja to proszę Państwa takie rzeczy jak wydech zawsze wymieniałem w warsztatach "szybkich napraw" typu Norauto, Feuvert, dawniej Carman czy Midas. Nie dość, że wydechy w przyzwoitych cenach i jakości, to zakupione u nich części montowali bezpłatnie. Dodatkowo przy każdej robocie można być i obserwować co się dzieje.
A jeżeli jedziemy z własnymi częściami to też warto, szczególnie przy bardziej upierdliwych czynnościach, gdy np. coś się nie daje odkręcić- cena za daną usługę jest stała i z góry ustalona niezależnie czy mechanik zrobi to w 10minut czy będzie się męczył z czymś 2 godziny. -
No właśnie. Pisałem wcześniej, że nie byłem w stanie wymienić samemu i nie będę jeszcze mógł nic zrobić przez ok trzy tygodnie. Tak się nieszczęśliwie złożyło a wydech musiał być wymieniony. Tłumaczyli się, że ciężko, że coś tam się pokomplikowało ... i zdarli ze mnie osiem dyszek. Jakoś nie byłem w nastroju się dochodzić. Pozdrawiam
-
A ja to proszę
Państwa takie rzeczy jak wydech zawsze wymieniałem w warsztatach "szybkich napraw"
typu Norauto, Feuvert, dawniej Carman czy Midas. Nie dość, że wydechy w przyzwoitych
cenach i jakości, to zakupione u nich części montowali bezpłatnie.Też bym na to poszedł, jeśli cena ta sama z robocizną czy bez.
-
To najlepsi ździercy to chyba są w Wawie. Koledze padł alternator a mondeo a dokładniej wytarł się komutator do zera. No i musiał wymienić go w Warszawie u jakiegoś speca a że był wieczór już więc nie miał wyboru by kupić w sklepie taniej i zapłacić tylko za wymianę.
A tak to mechanik za alternator policzył mu 600zł plus wymiana 100. A do tego musiał zostawić stary i jeszcze pomagał w wymianie. Tak więc kolega został naciągnięty na jakieś lekko 1000zł bo w starym alternatorze wystarczy wymienić komutator i będzie jak nówka .
Tacy są fachowcy. -
A ja to proszę
Państwa takie rzeczy jak wydech zawsze wymieniałem w warsztatach "szybkich napraw"
typu Norauto, Feuvert, dawniej Carman czy Midas. Nie dość, że wydechy w przyzwoitych
cenach i jakości, to zakupione u nich części montowali bezpłatnie. Dodatkowo przy
każdej robocie można być i obserwować co się dzieje.
A jeżeli jedziemy z
własnymi częściami to też warto, szczególnie przy bardziej upierdliwych
czynnościach, gdy np. coś się nie daje odkręcić- cena za daną usługę jest stała i z
góry ustalona niezależnie czy mechanik zrobi to w 10minut czy będzie się męczył z
czymś 2 godziny.Pytałem ostatnio z ciekawości o wymianę rozrządu z pompą wody w moim swifcie w norauto. Pan powiedział 1040zł Tak tylko dodam, że dobre części w IC kosztują niecałe 300zł.
-
----ciach----
za alternator policzył mu 600zł plus wymiana 100. A do tego musiał zostawić stary i
jeszcze pomagał w wymianie. Tak więc kolega został naciągnięty na jakieś lekko
1000zł bo w starym alternatorze wystarczy wymienić komutator i będzie jak nówka .
Tacy są fachowcy.Masakra to jest dopiero zdzierstwo, albo szczyt chamstwa, lub jedno idrugie.
Pytałem też o tłumik środkowy z wymianą, w dużym serwisie "Dakol", powiedzieli 180zł za tłumik + 60zł za wymiane
sam wymieniłem koszt 0zł , tłumik środkowy 89zł w zaprzyjażnionym sklepie motoryzacyjnym. -
Zapytam
szanownych kolegów o koszt wymiany tłumika (środkowego) w tikaczach. Nie mowią o
łatwym przypadku ale takim bardziej skomplikowanym (podobno nie bardzo chciały
się powykręcać bardzo skorodowane śruby).Jedź tam, gdzie przy kupnie wymianę robią gratis. Namęczą się, nabluzgają ale to ich problem, skoro dają takie "promocje"
Ja tak zrobiłem.... Gdy odjeżdżałem, to słyszałem w oddali "nigdy więcej Ticooooo....!!"Zapytam tez o cenę
śrub do połączenia tłumika z katalizatorem. Moze to ktoś akurat z was robił ostatnio
i niekoniecznie u zaprzyjaźnionego mechanika.Jest zestaw/komplet śrub. Ceny nie pamiętam, dawno temu kupowałem....
Ps. po napisaniu postu przeczytałem, że wymieniłeś....
-
Żebyście tak nie narzekali, to wam powiem i ile w serwisie Fiata mi zaśpiewali za tłumik końcowy. Oryginał: 860 PLN, zamiennik: 520 PLN + oczywiście robocizna.
Ceny części do Tico, to są drobne w stosunku do innych samochodów. -
Żebyście tak nie
narzekali, to wam powiem i ile w serwisie Fiata mi zaśpiewali za tłumik końcowy.
Oryginał: 860 PLN, zamiennik: 520 PLN + oczywiście robocizna.
Ceny części do
Tico, to są drobne w stosunku do innych samochodów.Jeśli dobrze pamiętam jeździsz pandą... i to mają być ceny części do aut budżetowych...dziękuję...
-
do punto II tłumik końcowy i rura środkowa razem z plecionką 200PLN. oczywiście nie w aso
-
do punto II tłumik
końcowy i rura środkowa razem z plecionką 200PLN. oczywiście nie w asoTłumik końcowy do mojego mercedesa 190E 1.8 116zł + przesyłka... Oczywiście nie w ASO
Komplet wszystkich trzech tłumików + rura do kolektora ok 300zł...
-
Jeśli dobrze
pamiętam jeździsz pandą...Pamięć Cię nie zawodzi
i to mają być ceny części do aut
budżetowych...dziękuję...To tak jak ja, też im podziękowałem
O, właśnie przekroczyłem "tysiączek"
-
do punto II tłumik
końcowy i rura środkowa razem z plecionką 200PLN. oczywiście nie w asoJak dawna ta cena i skąd(sklep,allegro)? Jak podziękowałem serwisowi, popytałem w sklepach motoryzacyjnych i okazało się, że zmieszczę się w ~250 PLN za porządny tłumik końcowy(nie no name). Dodam, że na razie mnie tak mocno nie pili, przerdzewiał dopiero pierwszy płaszcz. W serwisie pytałem "na zaś", żeby mnie nieprzyjemnie nie zaskoczyli w razie potrzeby. Kto pyta, oszczędza
-
Żebyście tak nie
narzekali, to wam powiem i ile w serwisie Fiata mi zaśpiewali za tłumik końcowy.
Oryginał: 860 PLN, zamiennik: 520 PLN + oczywiście robocizna.
Ceny części do
Tico, to są drobne w stosunku do innych samochodów.Wiem , że nie są aż tak drogie jak do innych aut, ale to nie daje serwisom naliczanie sobie takich cen z kosmosu za części i robocizne.
-
Do Astry I 1.7TD cena za tłumiki aluminiowane środkowy + końcowy + robocizna w warsztacie = 240zł.
Oczywiście tłumiki były kupowane w tym zakładzie.Komplet tłumików do Tico kupiłem używane (2 miesiące) na allegro za 130zł z przesyłką i wymieniłem sam. Doszły jeszcze tylko koszty miedzianych uszczelek oraz śrub ze sprężynkami.