Mocowanie fabrycznego lusterka do szyby - gdzie kupić?
-
Jak pisałem w wątku powitalnym ostatnio tymczasowo stałem się posiadaczem drugiego Tico. Dzięki temu pojeździłem trochę innym egzemplarzem i dostrzegłem parę drobnych mankamentów w poprzednim. Miedzy innymi zauważyłem, że fabrycznie wewnętrzne lusterko do szyby mocowane jest taką małą przyssawką. Drobiazg, ale ile ja się nakląłem na trzęsące lusterko wsteczne Skąd wziąć taki detal? Jak pytałem w sklepie to powiedzieli, że mają tylko kompletne lusterka. Wiem, mogę przed sprzedażą przełożyć z drugiego Tico do swojego, ale nie chcę nabywcy psuć samochodu Może ktoś zna sklep internetowy gdzie to można kupić, albo ma patent czym to zastąpić?
-
Może ktoś zna sklep internetowy
gdzie to można kupić, albo ma patent czym to zastąpić?Moze warto na szrocie poszukac?
-
Nie przyglądałem się mocowaniu lusterka,ale ono w lampce powinno mieć śrubkę którą się dokręca.U mnie też drży,ale to po wymianie szyby jest(majster gdzieś ręką pewnie zawadził i wzruszył).Ta czarna guma to nie jest żadna przyssawka.To jest tylko drugi punkt podparcia ramienia lusterka do szyby.
Tutaj masz instruktaż jak się dobrać do śrub lusterka wstecznego:
Cytat:
Pytanie, jak sie do niej dobrac?
Witam,
Oto skrocona insrukcja:
1. Zdejmij klosz lampki.
2. Zobaczysz czarna plastikowa oslonke na mocowaniu lusterka, podwaz ja od przodu plaskim srubokretem i energicznie pocignij tak aby spadla w dol. Moze stawiac pewne opory ale bez obaw, jest zamontowana na wcisk.
3. Po zdjeciu oslonki zobaczysz dwie sruby macujace lusterko do karoserii, nalezy je odkrecic i zdjac lusterko.
4. Trzymajac lusterko w dloni, na czesci ktora przylegala karoserii, zobaczysz jedna srube na srubokret krzyzakowy, u mnie to ona sie luzuje, a jej dokrecenie zawsze pomaga.Powodzenia
-
A ja wiem o co Ci chodzi
Sam tego szukałem....Aż w końcu dorobiłem to z gumowego przewodu (kup choćby 10 cm gumowego przewodu o średnicy zewnętrznej 10mm i średnicy wewnętrznej 4mm). Pasuje i wygląda jak oryginał.
A co ważne sprawdza się, lusterko nie drżyJa to dorobiłem z kawałka przewodu co jest przy gaźniku
PS: to nie jest przyssawka, to tylko trzyma dystans między lusterkiem a szybą.
-
Dzięki za radę odnośnie śruby - po dokręceniu jest lepiej, ale dalej nie idealnie. Będę musiał się za kawałkiem takiej rurki gumowej rozejrzeć.
Edit:
Problem rozwiązany - idealnie pasuje zaślepka od kolektora z Lanosa.