Duze spalanie, wysokie obroty
-
Szukałem już jakiś czas temu, znalazłem regulację gaźnika tylko, że jak pisałem w 1 poście, gaźnik reguluje ładnie chodzi, a mniej więcej co 2 tyg coś się znowu pierniczy. Dodam, że na ssaniu dobrze chodzi, a jak się ssanie wyłączy to wyje...
edit
przed chwila patrzyłem, samochód pochodził kilka min zaczął wyć i pogazowałem nim troche i o dziwo przestał wyć :| -
Witam, ponownie
wracam z problemem wysokich obrotów...Jak to "wracasz", skoro dziś się dopiero zarejestrowałeś?
Znamy się? Bo ja nic nie wiem o Twoim poprzednim problemie, o którym piszesz, że ponownie wracasz. -
A linka gazu Ci się przypadkiem nie blokuje?
-
a może ślizgające się sprzęgło? co prawda regulacja gaźnika ma się nijak do tego, ale skoro w trasie spalił 8.5 litra kiedy auto praktycznie w ogóle nie jedzie na biegu jałowym to nie może być wina podwyższonych obrotów
-
Ze sprzęgłem wszystko w porządku i z linka od gazu, więc niestety to nie to.
-
Proponuję zacząć od sprawdzenia ustawień silnika :
- ustawić luzy zaworowe
- ustawienie zapłonu
-regulacja składu mieszanki
Dopiero po prawidłowych ustawieniach będzie można poszukać innych przyczyn.
-
Cytat:
Proponuję zacząć od sprawdzenia ustawień silnika :
- ustawić luzy zaworowe
- ustawienie zapłonu
-regulacja składu mieszanki
Dopiero po prawidłowych ustawieniach będzie można poszukać innych przyczyn.
Kurcze jakos ostatnio nie mialem czasu zeby to zrobic...
Ale zauwazylem, ze przepustnica caly czas jest do polowy otwarta, przy cieplym i zimnym silniku. A powinna byc chyba na cieplym silniku otwarta calkowicie. Chodzi mi o ta przepustnice pod filtrem powietrza.
Pozdrawiam
-
Ale zauwazylem, ze
przepustnica caly czas jest do polowy otwarta, przy cieplym i zimnym silniku. A
powinna byc chyba na cieplym silniku otwarta calkowicie. Chodzi mi o ta przepustnice
pod filtrem powietrza.
PozdrawiamWygląda na to, że albo masz źle wyregulowany mechanizm urządzenia rozruchowego, albo uszkodzony termoelement i silnik pracuje cały czas na ssaniu. Warto byłoby się temy przyjrzeć.
Jak powinny być ustawione zębatki i krzywki w mechaniźmie ssania, było wielokrotnie opisywane i poparte odpowiednimi zdjęciami. Poszperaj w archiwum, a znajdziesz interesujące cię opisy. -
przepustnica caly czas jest do polowy otwarta, przy cieplym i zimnym silniku. A
powinna byc chyba na cieplym silniku otwarta calkowicie. Chodzi mi o ta przepustnice
pod filtrem powietrza.Masz rację,jest jakiś błąd,nie wiem jednak co robiłeś przy gaźniku(na czym polegała robiona przez Ciebie regulacja.
-
Masz rację,jest
jakiś błąd,nie wiem jednak co robiłeś przy gaźniku(na czym polegała robiona przez
Ciebie regulacja.Tykałem się tylko śrubek od regulacji ssania i biegu jałowego i na słuch robiłem to
-
Tykałem się tylko
śrubek od regulacji ssania i biegu jałowego i na słuch robiłem toRegulacje "na słuch ",lub "na oko" mijają się z celem. Najgorsze jest jednak to, że w ten sposób rozregulowałeś gaźnik i bez lampy stroboskopowej oraz analizatora spalin (w warsztacie)poprawnej regulacji nie wykonasz.
Czy sprawdzałeś położenie przepustnicy na zimnym i rozgrzanym silniku? Czy porusza się ona bez zacięć w całym swoim zakresie. -
Regulacje "na słuch
",lub "na oko" mijają się z celem. Najgorsze jest jednak to, że w ten sposób
rozregulowałeś gaźnik i bez lampy stroboskopowej oraz analizatora spalin (w
warsztacie)poprawnej regulacji nie wykonasz.
Czy sprawdzałeś
położenie przepustnicy na zimnym i rozgrzanym silniku? Czy porusza się ona bez
zacięć w całym swoim zakresie.Od razu po odpaleniu jest do połowy otwarta i się nie zmienia, a porusza się właśnie dobrze...
-
Od razu po
odpaleniu jest do połowy otwarta i się nie zmienia, a porusza się właśnie dobrze...Warto sprawdzić czy działa termoelement woskowy.Jeżeli możesz to podłącz do prądu jakąś suszarkę do włosów i podgrzewaj kapsułę termoelementu woskowego, obserwując jednocześnie, czy porusza się to plastikowe kółko zębate, współpracujące z metalową zębatką.Jeżeli tak,to powinno zmieniać się też położenie przepustnicy.
Jednak niepokoi mnie sprawa położenia przepustnicy (otwarcie do połowy rano,przy zimnym silniku).Przepustnica powinna być zamknięta do oporu. -
Warto sprawdzić czy
działa termoelement woskowy.Jeżeli możesz to podłącz do prądu jakąś suszarkę do
włosów i podgrzewaj kapsułę termoelementu woskowego, obserwując jednocześnie, czy
porusza się to plastikowe kółko zębate, współpracujące z metalową zębatką.Jeżeli
tak,to powinno zmieniać się też położenie przepustnicy.
Jednak niepokoi
mnie sprawa położenia przepustnicy (otwarcie do połowy rano,przy zimnym
silniku).Przepustnica powinna być zamknięta do oporu.Ogrzewałem suszarką na początku otworzyła się do połowy a po kilku minutach o dziwo cała otworzyła sie :|
-
Ogrzewałem suszarką
na początku otworzyła się do połowy a po kilku minutach o dziwo cała otworzyła sie
:|Jaki masz stan płynu chłodniczego?
Nie masz czasem zapowietrzonego układu chłodzenia? -
Jaki masz stan
płynu chłodniczego?
Nie masz czasem
zapowietrzonego układu chłodzenia?Wydaje mi się, że wszystko ok, bo chłodnica włącza się czasami.
-
Wydaje mi się, że
wszystko ok, bo chłodnica włącza się czasami.chyba wentylator a nie chłodnica
-
chyba wentylator a
nie chłodnicaoj tak
-
Wydaje mi się, że
wszystko ok, bo chłodnica włącza się czasami.Chodzi mi o stan płynu chłodniczego
Jego poziom -
Chodzi mi o stan
płynu chłodniczego
Jego poziomtak z 2cm pod FULL