Jaki olej do skrzyni ??
-
Ja mam Hipol-a z Orlenu
(75W-85) i nie narzekamZimą też nie narzekałeś ?
-
Zimą też nie narzekałeś ?
Ja mam takiego samegoc Hipola w skrzyni.
Nie narzekam i w zimie na niego.
Jak jest duży mróz, to biegi przez minutę ciężko chodzą, pozniej jest OK.
Przyzwyczaiłem się. -
To u mnie nie wiem co jest za olej bo przez dłuższą chwilkę jadę i biegi ciężko się włączają. Najgorsze jest to, że musiałem na kilka razy próbować puszczać sprzęgło, bo inaczej auto się zadusiło .
Cóż jak na razie koniec zimy więc zobaczymy.
Denerwująca jest ta dwójka która czasem chrupnie gdy silnik jest zimny, ale podejrzewam że to pewnie jest wina synchronizatora. -
Ja mam Hipol-a z Orlenu
(75W-85) i nie narzekamJesteś pewny, że ten hipol ma parametry 75W85 ?? Bo ja takiego nie widziałem. Przed chwilą sprawdzałem w google i oleju hipol o takich parametrach chyba nie ma.
-
Też będzie
Oczywiście, że ATF220 też się nada. Kiedy jeszcze istniały autoryzowane serwisy Daewoo to nawet sami wlewali właśnie ten olej (przynajmniej w mieście Łodzi).
-
Ja jeżdżę na oleju elf 75W80, w zimę nie miałem żadnych problemów ze zmianą biegów, więc go polecam.
-
To u mnie nie wiem co jest
za olej bo przez dłuższą chwilkę jadę i biegi ciężko się włączają. Najgorsze jest to, że
musiałem na kilka razy próbować puszczać sprzęgło, bo inaczej auto się zadusiło .Moze po prostu masz za malo oleju w skrzyni. Sprawdz masz do wymiany uszczelniacze polosi lub uszczelniacz walka zmiany biegow. Olej ucieka powoli, ale jak nigdy nie byl wymieniany (a wycieki sa od dawna), to nalezalo by go wymienic.
-
To u mnie nie wiem co jest
za olej bo przez dłuższą chwilkę jadę i biegi ciężko się włączają. Najgorsze jest to, że
musiałem na kilka razy próbować puszczać sprzęgło, bo inaczej auto się zadusiło .To są typowe objawy zbyt gęstego oleju w skrzyni.
Po paru km zaczyna się podnosić temperatura oleju, który robi się wtedy rzadszy i nie ma problemu z lekkim wrzucaniem biegów i gaśnięciem silnika po puszczeniu pedału sprzęgła. -
Też czeka mnie wymiana oleju w skrzyni. Jeśli chodzi o ilości ? To ile wlewać ? I gdzie ? Łatwo samemu czy lepiej na warsztat ?
Te ATF 320 i 220 do skrzyń automatycznych mówicie ze dobrze sie sprawują w ticowskich skrzyniach ?:>
-
Też czeka mnie wymiana oleju
w skrzyni. Jeśli chodzi o ilości ? To ile wlewać ? I gdzie ? Łatwo samemu czy lepiej na
warsztat ?- afair to 2,3l
- do skrzyni ofc
- ja wymieniałem przy okazji zmiany oleju silnikowego ale już nie pamiętam za ile
Te ATF 320 i 220 do skrzyń
automatycznych mówicie ze dobrze sie sprawują w ticowskich skrzyniach ?:Ja po przestudiowaniu wpisów na zlosnikiu zdecydowałem się na ATF220 i sobie chwalę
-
Też czeka mnie wymiana oleju
w skrzyni. Jeśli chodzi o ilości ? To ile wlewać ?2L wlejesz i będzie
I gdzie ? Łatwo samemu czy lepiej na
warsztat ?Z prawej strony skrzyni biegów (od stroni kierowcy) jest duuuuża nakrętka - odkręcasz ją, wkładasz tam wąż, a z jego drugiej strony podłączasz lejek i wlewasz.
Poszukaj na forum, było już o tym wielokrotnie.
Dodatkowo jakbyś miał problem z odkręceniem korka spustowego, to polecam Ci mój sposób
-
Ok Kupiłem dziś Mobil ATF 220 2 litry i ma wystarczy tak ? Pewnie będe także robił to sposobem Chris'a
-
Ok Kupiłem dziś Mobil ATF
220 2 litry i ma wystarczy tak ?Wystarczy
Pewnie będe także robił to sposobem Chris'a
Na początek proponuję Ci spróbować odkręcić korek spustowy.
Jak nie dasz rady, to śmiało próbuj moją metodą