Kontrolka paliwa i reszta.
-
Witam mam pytanie co do kontrolek.
Obawiam się, że albo jest coś nie tak albo albo.
Jaka jest rezerwa w Tikcaczu? Jeżdzimy jeżdzimy dosyć długo kiedy wskazówka jest na "E" a lampka informująca o paliwie nie zapala się.Tak samo przy włączeniu zapłonu pali sie kontrolka tylko od aku. Zaś jak włączymy światła to mamy tylko podświetloną tablice lecz nie pali się żadna lampka.
CZy to jest normalne??? -
tico nie posiada kontrolki rezerwy
-
Witam mam pytanie co do
kontrolek.Zawsze na początku sprawdź "szkajką" czy takiego tematu już nie było.
Jeśli nie znajdziesz tematu to wtedy wal śmiało wtedy z pytaniami.Jaka jest rezerwa w Tikcaczu?
Jeżdzimy jeżdzimy dosyć długo kiedy wskazówka jest na "E" a lampka informująca o paliwie nie
zapala się.Instalacja do rezerwy jest.
Brakuje jedynie lampki(kontrolki) i czujnika poziomu paliwa z rezerwą.
Można dorobić jeśli się chce...Na forum jak poszukasz to znajdziesz opis co i jak.Tak samo przy włączeniu
zapłonu pali sie kontrolka tylko od aku.Tylko od aku?
A od ciśnienia oleju i sygnalizacji nie zapiętych pasów nie pali się?Zaś jak włączymy światła to mamy tylko podświetloną
tablice lecz nie pali się żadna lampka.Nie ma lampki sygnalizującej włączone światła.
Jak wyżej można zawsze dorobić.CZy to jest normalne???
Tak
-
Witam mam pytanie co do
kontrolek.
Obawiam się, że albo jest coś
nie tak albo albo.
Jaka jest rezerwa w Tikcaczu?
Jeżdzimy jeżdzimy dosyć długo kiedy wskazówka jest na "E" a lampka informująca o paliwie nie
zapala się.
Tak samo przy włączeniu
zapłonu pali sie kontrolka tylko od aku. Zaś jak włączymy światła to mamy tylko podświetloną
tablice lecz nie pali się żadna lampka.
CZy to jest normalne???Oj widzę kolego, że niedawno Tikacza nabyłeś, że takie pytania zadajesz
Ja też byłam mocno zdziwiona, jak okazało się, że nie ma kontrolki rezerwy , mało brakowała, żebym wtedy auto pchała, bo miałam jeszcze jakiś litr benzyny w baku jak do stacji dojechałam. Z mojego doświadczenia podpowiem Ci od razu, że jak masz wskazówkę na E to masz ok 5 ltr paliwka jeszcze...Co do pozostałych kontrolek to jest tak jak kolega Slavo napisał - przy odpalaniu powinna Ci się zapalić kontrolka aku i ciśnienia oleju. Jak włączysz światła to w standardzie powinna Ci się podświetlać tablica, oświetlenie regulacji nawiewu, światełko w popielniczce, podświetlenie regulacji świateł i przycisk ogrzewania tylnej szyby. Co do kontrolek na tablicy jeszcze - ja dopiero tydzień temu się zorientowałam, że mam kontrolkę od zapięcia pasów tylko żarówkę miałam spaloną - teraz jak nie zapnę pasów, to daje mi czerwonym światłem po oczach
Jeśli chcesz mieć więcej oświetlenia niż to, które opisałam, to użyj opcji szukaj - było kilka jak nie kilkanaście wątków, gdzie szanowni forumowicze opisywali, jak w prosty sposób dorobić czy kontrolkę rezerwy czy podświetlenie innych przycisków -
No siema Ritka.
No odniedawna i jak zawsze każdego auta trza się nauczyć. Niestety kontrolka od ciśnienia oleju się nie pali, zacznę od żaróweczki i zobaczymy.W zasadzie to baaardzo dużą rezerwe ma, jak na E ma 5 litrow??...
Pzdr
-
W zasadzie to baaardzo dużą
rezerwe ma, jak na E ma 5 litrow??...
PzdrJak tylko dojdzie wskazówka do czerwonego pola to znaczy że jest 5 litrów.
-
Jak tylko dojdzie wskazówka
do czerwonego pola to znaczy że jest 5 litrów.A mnie zastanawia jedna rzecz - zbiornik jesz 30L - na 1 podziałkę wychodzi 5l więc gdy dochodzi do czerwonej to powinno być 10
-
A mnie zastanawia jedna rzecz
- zbiornik jesz 30L - na 1 podziałkę wychodzi 5l więc gdy dochodzi do czerwonej to powinno być
10
Początek czerwonego = 5L
1/4 baku =7,5L
1/2 baku = 15L
3/4 baku = 22,5L
Full = 30LDlatego czasami wydaje się że wskaźnik raz szybciej opada a raz wolniej
- zbiornik jesz 30L - na 1 podziałkę wychodzi 5l więc gdy dochodzi do czerwonej to powinno być
-
A mnie zastanawia jedna rzecz
10
Wskaźnik jest czysto orientacyjny, nie można mówić o dokładnych wskazaniach. Wymienisz czujnik w baku i się możesz zdziwić. U mnie np. po takiej wymianie dość mocno "zmniejszyła" się rezerwa.
-
Instalacja do rezerwy jest.
Brakuje jedynie
lampki(kontrolki) i czujnika poziomu paliwa z rezerwą.
Można dorobić jeśli się
chce...Na forum jak poszukasz to znajdziesz opis co i jak.Dodam, że potrzebny jest jeszcze czujnik (ten w baku) z odpowiednim wyprowadzeniem na rezerwę. Było sporo tico z czujnikiem bez możliwości podłączenia kontrolki rezerwy (brak kontrolki w tablicy wskaźników, to czujnik zubożono).
O ile pamiętam, czujnik z rezerwą ma 3 kabelki, a bez rezerwy - jeden lub dwa (mogę sprawdzić w garażu, jeśli chcesz). W instalacji pod wykładziną podłogową dokładać kabli nie trzeba. -
W zasadzie to baaardzo dużą
rezerwe ma, jak na E ma 5 litrow??...Nie rozumiem tego pytania.
Gwoli pojemności rezerwy: ogólnie każdy samochód powinien przejechać na rezerwie minimum 50 km. Takie jest odgórne założenie.
-
O ile pamiętam, czujnik z
rezerwą ma 3 kabelki, a bez rezerwy - jeden lub dwa (mogę sprawdzić w garażu, jeśli chcesz).Czujnik bez rezerwy ma jeden kabelek - żółty
-
A (-) jest brany ze zbiornika, jeśli dobrze pamiętam
-
A (-) jest brany ze
zbiornika, jeśli dobrze pamiętamA co to jest ? Jakieś nowe paliwo ?
-
(-) ładunek ujemny Reszta to tylko zwykłe zdanie
-
(-) ładunek ujemny Reszta
to tylko zwykłe zdanieSzkoda, bo jeszcze tylko mieć (+)oraz silnik elektyczny i była by hybryda
-
Na pewno ktoś taki znajdzie się jeszcze na forum, poczekaj tylko
-
Panowie gdzie na internecie moge zamówić czujnik poziomu paliwa z REZERWĄ. Szukam szukam i znaleźć nie mogę. Dzwoniłem teraz do takiego sklepu i koleś mówi ze mają czujnik ale nie wie czy z rezerwą czy bez.
Pozdrawiam szanowynch kolegów
-
Panowie gdzie na internecie
moge zamówić czujnik poziomu paliwa z REZERWĄ. Szukam szukam i znaleźć nie mogę. Dzwoniłem
teraz do takiego sklepu i koleś mówi ze mają czujnik ale nie wie czy z rezerwą czy bez.
Pozdrawiam szanowynch kolegów -
Ok dzieki właśnie wcześniej wysłałem do niego zapytanie czy ten po lewej to z rezerwą nie byłem pewien. Zobaczymy co odpisze czy ma na stanie, czy fanatycy Tico juz wykupili ;-)