Co dziś "dłubałem" w Tico edycja 3
-
Naprawa złączki rurki spryskiwacza tył (przerwało przy kolumnie kierowniczej) i cały dywan zalany. Dodatkowo wymiana przewodu podciśnienia serwa oraz odpowietrzanie hamulców (pedał troszkę wyżej ale dalej leci w dół =/ oraz znaleziony zardzewiały dość mocno przewód hamulcowy sztywny w komorze silnika, trzeba będzie podjechać do serwisu na wymianę
-
A ja wreście dzisiaj umyłem swojego gada, bo po miesiącu codziennej jazdy wyglądał tragicznie . Oraz przygotowałem do kolejnej pracy w sumie takiej samej jak miałem czyli dostawca pizzy. Mianowicie pochowałem sobie kable bo już miałem dość ich dyndania po całym aucie i przeszkadzały podczas jazdy:
-ładowarki od navi,
-ładowarki od telefonu,
-oraz puściłem dodatkowy kabel (jack) od radia do navi żeby dźwięk jak oglądam film szedł przez głośniki w aucie.
Oraz zamontowałem sobie subwoofer od mojego lanosa, na tylnej kanapie bo w bagażniku mam butle z gazem, co prawda wygląda jak wieś tuning ale narazie nie mam kasy żeby kupić nowe głośniki do wszystkich drzwi i podłączyć do wzmacniacza.
A to fotki i się nie naśmiewajcie: -
Ja się nie naśmiewam bo sam rozwożę pizze i "porządek" w autku podobny Chociaż ostatnio sprzątnąłem i się świeci wszystko pięknie
-
A ja dzisiaj walczyłem z hamulcami w tylnym, lewym bębnie.
Ostatnio ubywało mi płyny hamulcowego, tydzień wcześniej byłem na przeglądzie i tylne lewe koło słabiej hamowało. Więc postanowiłem zdjąć bęben i zobaczyć co się w nim czai...
okazało się, że cały środek bębna jest strasznie mokry a część tarczy kotwicznej na której znajdują się prowadnice szczęk odpadła od reszty tarczy kotwicznym, tym samym tarcza stała się dziurawa na wylot... poza tym cylinderek był strasznie podejrzany (ale nie mogłem stwierdzić, że cieknie, bo cały środek był strasznie mokry).
Dziś wymieniłem tarczę kotwiczną (kupiłem z tym dodatkowym rantem, 50zł) oraz cylinderek (22zł). Na szczęście odkręcenie przewodu hamulcowego przebiegło bez jego ukręceniaAuto znowu hamuje, ale i tak nie jestem zadowolony z hamulców... moje tiko ma od dłuższego czasu z tym problem a nie mogę sobie z tym poradzić (pedał bierze bardzo nisko). Mam zamiar na dniach kupić zestaw naprawczy pompy hamulcowej i ją zregenerować.
-
No przynajmniej wiesz jak to jest jak się robi po 12 i nie ma czasu na sprzątanie papierków i butelek. Auto się staje 2 domem dla człowieka i czasami trzeba trochę zadbać. A audio jest po to żeby trochę ten czas pracy umilić. W moim przypadku musi być bas bo same wysokie tony mnie doprowadzają do szału.
-
W moim Tico też pedał leci w podłogę i z rana miałem tak że trzeba było przed ruszeniem pompować hamulce ale kupiłem wężyk od podciśnienia serwa z zaworkiem (29zł) i jedno z głowy. I nie wiem czy sam nie kupię zestawu naprawczego pompy oraz przewodu hamulcowego sztywnego (tego w komorze silnika co wchodzi w lewe nadkole jak patrzymy od przodu bo jest zardzewiały).
-
Wiem co to znaczy hamulce. Jak kupiłem swoją gadzine to praktycznie wogóle nie miała. Na dzień dobry wymieniłem klocki z przodu i jest w miarę dobrze, ale gorzej z tyłem bo poprzedni właściciel mówił ze z jednej strony się okleina odkeleiła to wymienił, ale po jakimś czasie mi się z drugiej strony i jeździłem nadal. Także teraz po 3000 tyś km bęben będzie od środka wyglądał jak fale dunaju. A po za tym nie równo bierze tył (ściąga trochę). Kupiłem już prawie wszystko bębny, łożyska, zestaw naprawczy czyli te sprężynki, szczęki. Brakuje mi tylko szpilek bo te co mam za ciekawie nie wyglądają. Bym się za to już zabrał do roboty ale mi się nie chce i jest nieco za zimno w garażu. Kiedyś napewno zrobię ale kiedy kto to wie hehe.
-
Jesteśmy w podobnej sytuacji:) Ja dopiero kompletuje części. Czy ktoś wie, gdzie można dostać cylinderki hamulcowe firmy Delphi?
-
W inter carsie nie mają?
-
No pewnie że mają. Zobacz sobie na http://ekatalog.intercars.com.pl/ .
A dokładniej DAEWOO -> TICO (KLY3) -> 0.8 ->Hamulce bębnowe -> Cylinderek hamulcowy. No chyba że nie masz w mieście tej hurtowni no to lipa. -
Mam nadzieję, że są warte swojej ceny...
-
No miejmy nadzieje. Ale wiadomo nic nie jest idealne. Osobiście bym wolał trw ale koszt tego trochę przeraża.
-
Witam.
Wreście dzisiaj skończyłem tył po 3 dniach. Mianowicie wymieniłem szczęki, bębny, szpilki, łożyska, cylinderki, przewód hamulcowy i sprężynki. Została mi tylko linka od ręcznego ale to jak się zarobi to się kupi i wymieni. Teraz hamulce jak brzytwa. Wreście bezpiecznie.
Pozdro -
Wymiana żarówki lampy wstecznego (koszt 1zł) oraz naprawa tylnej lewej lampy bo cały czas był hamulec włączony. Okazało się że żarówka była źle wsadzona Teraz wszystko gra oprócz przeciwmgielnego
-
Witajcie maniacy i użytkownicy tico.
Dzisiaj sobie zamontowałem nowe audio w drzwiach mianowicie głośniki, a na desce rozdzielczej gwizdki. wszystko jest podłączone na zwrotnicach.
Oraz jest nowe kompletne oświetlenie deski rozdzielczej, w drzwiach lampki z diodami, podświetlenie rejstracji białe, i pod deską na niebiesko. -
witam
a ja dzisiaj zrobilem malutka zmiane: podswietlenie regulatora wysokosci swiatel - wymiana zarowki na diode:
- dioda 2mm, super jasna zielona, z lekko startym czubkiem
- rezystor 0,6
zmiana banalna a nieco wyrazniej swieci
jak mi sie uda jutro zrobic zdjecie jak to swieci w akcji to zamieszcze
-
witam
a ja dzisiaj
zrobilem malutka zmiane: podswietlenie regulatora wysokosci swiatel - wymiana
zarowki na diode:- dioda 2mm, super
jasna zielona, z lekko startym czubkiem - rezystor 0,6
zmiana banalna a
nieco wyrazniej swieci
jak mi sie uda
jutro zrobic zdjecie jak to swieci w akcji to zamieszcze
Przynajmniej foty masz lepsze od moich. Klik mój manual.
- dioda 2mm, super
-
fajny pomysł z tym oświetleniem drzwi , możesz mi powiedzieć jakich użyłeś oprawek z jakiego samochodu je zapożyczyłeś , oraz jak je podłączyłeś ??????
Pozdrawiam
-
Witaj.
Oprawki od opla kadetta lub lanosa a dokładniej oświetlenie z bagażnika:http://allegro.pl/lampka-oswietlenia-wnetrza-opel-kadett-c-d-e-i1428976324.html.
A podłączyłem pod lampkę główną od oświetlenia wnętrza.
Wsadziłem do niej żarówki rurkowe led takie jak tu:
http://allegro.pl/zarowki-led-rurkowe-31mm-36mm-42mm-x6-promocja-i1417656859.html
I to cała filozofia.
Zaczełem to robić bo mi krańcówki nie działały.
Zastosowałem od lanosa i pociągnełem nową instalacje do nich.
A jak miałem wszystko na wierzchu to naszła mnie wena twórcza i zaczełem to robić.
-
Wprawdzie nie dzis, tylko wczoraj, ale dlubalem
Wymiana lozysk bebnow - obie strony. Kupilem najlepsze, co bylo, SKF - komplet na obie strony - 60zl. Od razu ciszej
Regulacja zaworow i wymiana uszczelki pokrywy zaworow. Czyszczenie kopulki aparatu zaplonowego i palca.
Wymiana oleju i filtrow.
Smigamy dalej