Problem z montażem głośników przednich TICO
-
Witam! Mam na imię Ania, jestem tu nowa. Od miesiąca jestem szczęśliwą posiadaczką Tico. Wraz z moim kolegą próbowaliśmy wczoraj zamontować nowe głośniki na przód w miejsach fabrycznych do mojego auta. Niestety jest tam straszny dostęp...nie mogliśmy sobie poradzić ze zdjęciem całej tej plastkiwej obudowy (deski rozdzielczej)... Odkręciłam wszystkie śrubki ale nadal nie dało się zdjąć tej plastikowej obudowy coś ją nadal trzyma...Jakimś cudem udało nam się przykręcić nowe głośniki ale po złożeniu wszystkiego nawiewy źle mi działają i przyciski do sterowania nawiewów też nie działają tak jak potrzeba.
Podpowiedzcie jak mogę zdjąć całą tą plastikową obudowę żeby wszysto dobrze poskładać.
Z góry dziękuję za pomoc.
Pozdriwonka:) -
Witam! Mam na imię Ania, jestem tu nowa.
Witam i zapraszam do wątku dla Nowych TUTAJ
Podpowiedzcie jak mogę zdjąć całą tą plastikową obudowę żeby wszysto dobrze poskładać.
A czy 2 śruby pod szybą zaślepione plastikami zostały odkręcone?
Z góry dziękuję za pomoc.
Pozdriwonka:)Pzdr
-
poza odkręceniem śrób, trzeba także zdemontować kierownice, wymontować zegary, zdjąć linke otwierania maski, poodpinać cięgna nawiewów, 2 śróby ukryte są w schowku jeśli o nich zapomnieliście, jedna z takich mniej widocznych na pierwszy rzut oka jest pod popielniczką.
Troche zabawy z tym demontażem deski niestety jest.
-
OOO, serdeczne dzieki...racja jest zabawy, szkoda ze glosniki nie sa w drzwiach...wszystko odkrecone bylo ale kierownicy nie demontowalam i pozostalych rzeczy opisanych przez Ciebie tez. Dzieki bede musiala jeszcze raz sie pobawic.
-
poza odkręceniem śrób, trzeba także zdemontować kierownice, wymontować zegary, zdjąć linke otwierania maski, poodpinać cięgna nawiewów, 2 śróby ukryte są w schowku jeśli o nich zapomnieliście, jedna z takich mniej widocznych na pierwszy
rzut oka jest pod popielniczką.
Troche zabawy z tym demontażem deski niestety jest.Nie ma koniecznosci demontazu kierownicy, linki otwierania maski
-
Nom masz racje, ale jeśli chodzi o całkowity demontaż deski to trzeba a nakwygodniej głośniki przykręcić będzie jak będzie ona luzem
Sam kiedyś montowałem głośniki bez ruszania deski i udało mi się to tylko od strony pasażera -
Nie trzeba demontować całej deski a tylko ją trochę odsunąć dzieki odkręceniu tych śrubek. Wystarczy mały śrubokręt, są takie w sprzedaży.Może lekko nie będzie, bo odkręcić łatwo ale zakręcić nowe to już ciężej. Mi się udało więc jednak się da.
-
Nam też się to udało tylko, że dostęp był nijaki...:/
Problem polega na tym, że po złożeniu nawiew nie wieje w te mijsca co trzeba, mimo ze jak twierdzi mój kolega wszystko jest spasowane jak trzeba, poza tym jest problem z przyciskami... -
Prościej by było rozebrać regulację nawiewu, dodatkowym atutem jest wymontowanie radia wraz z kieszonką, co powoduje lepszy wgląd i sprawdzenie dlaczego się blokuje ( Moje obstawienie jest takie albo coś się ułamało podczas składania, albo jakiś przewód spadł i blokuje).
-
Ja tez montowalem kiedys i nie odkrecalem calej dechy, bo to sporo roboty. BTW - beznadziejnie to pomyslano, zeby dobrac sie do glosnikow, trzeba pol samochodu rozebrac
-
Nam też się to udało tylko, że dostęp był nijaki...:/
Problem polega na tym, że po złożeniu nawiew nie wieje w te mijsca co trzeba, mimo ze jak twierdzi mój kolega wszystko jest spasowane jak trzeba, poza tym jest problem z przyciskami...sprawdź czy przypadkiem linka od sterowania nawiewem nie porusza się razem z pancerzem, u mnie był taki efekt że wiało tylko z kratek z przodu, pomimo że nawiew był ustawiony w inne miejsce.
po przyklejeniu pancerza linki do obudowy nawiewu wszystko zaczęło śmigać -
Ja tez montowalem kiedys i nie odkrecalem calej dechy, bo to sporo roboty. BTW - beznadziejnie to pomyslano, zeby dobrac sie do glosnikow, trzeba pol samochodu rozebrac
Nie lepiej sprawa wygląda ze zmianą świateł postojowych
-
Ja montowałem głośniki bez zdejmowania obudowy, Fakt dostęp ciężki, lecz odkręciłem plastikową "obwódkę" zegarów, wszystkie śrubki i podważyłem (uniosłem) deskę, zrobiło się ciut więcej miejsca, do tego śrubokręt magnetyczny lub kluczyk grzechotka. Praca trochę niewygodna ale jakoś mi się udało.
-
pozdrawiam wszystkich
słuchajcie mam prośbę,dzisiaj bezskutecznie spędziłem 2 godziny na demontażu tej cholernej deski aby po ludzku zamontować głośniki.Chciałbym abyśmy wspólnie napisali od początku do końca, które elementy należy odkręcić aby spokojnie wymontować "całą" deskę.Proponuję że zacznę wymieniać a wy po prostu dopiszcie co powinno się jeszcze odkręcić ,bez zbędnych komentarzy i dewagacji:- przy podszybiu są 3 śruby pod plastykowymi zaślepkami,po bokach jest po jednej śrubie,pod popielniczką kolejna śruba,w schowku po stronie pasażera dwie śruby,ramka zegara to kolejne 4 śruby,po zdjęciu ramki jest jeszcze 1 śruba która jest wkręcona od dołu ku górze a potem co dalej......
Dopiszcie proszę co kto wie bo na necie naprawdę ciężko znaleźć jak to zrobić ,więc może na tym forum uda nam się ten temat zakończyć.pzdr
- przy podszybiu są 3 śruby pod plastykowymi zaślepkami,po bokach jest po jednej śrubie,pod popielniczką kolejna śruba,w schowku po stronie pasażera dwie śruby,ramka zegara to kolejne 4 śruby,po zdjęciu ramki jest jeszcze 1 śruba która jest wkręcona od dołu ku górze a potem co dalej......
-
Wszystko fajnie, dostęp faktycznie ciężki, ale da się te głośniki wyjąć bez zdejmowania deski. Łatwe to nie jest. Jednak jest pytanie - po co ??
Można zamontować głośniki w drzwiach - są tam nawet odpowiednie otwory na nie - jedynie zrobić dziure w tapicerce dzrzwi oraz puścić nowe kable do radia i nie dość że będzie łatwiejszy dostęp to i jakoś dźwięku o niebo lepsza.
-
Jacq masz może zdjęcia i informacje jakie głośniki wchodzą w drzwi i najlepiej jakieś zdjęcie by się przydało
W moim chyba ktoś przede mną miał problem z głośnikami z przodu wiec nie wiele myśląc wycią te "kratki" i w nie zamonotował głośniki przykręcając bezpośrednio do deski (głośniki 10'). Po nim ktoś usuną te głośniki i zamontował 16' pod deską przyczepione na opaski zaciskowe przy czym zostawiając te dziury w desce odkryte. No i przyszła pora na mnie . Wywaliłem te stare 16' na opaskach i kupilem 10' głośniki boshmanna w pulpit.
-
polecam Ci zapoznanie się z tym wątkiem:
głośniki w przednie drzwi TicoSpróbuj jeszcze opcji "szukaj" a pewnie coś tam się znajdzie w temacie
-
Głośniki bez dystansów wchodzą 13cm ale z malymi magnesami typu Pioneer. Mniejszych nie warto wstawiać bo to bez sensu. Sam mam wstawione pioneerki i weszły na styk.na pewno lepiej by grały większe ale nie bawiłem się w zakupy dystansów by nie zawadzać nogami o nie.