Philips czy Osram - pytanie odnośnie żarówek do Ticolota
-
Bo to jest tak:
0 - jedziesz sam
1 - jedna osoba z tylu
2 - dwie osoby z tylu
3 - trzy osoby z tyluNo widzisz, tak to bym nie pomyślał Więc jeśli zdałoby to test to mogę śmiało dać te 0 nie oślepiając innych kierowców
-
Zarowkowy armagedon :cool:
Powiem tak : dobrze ci
chociaz zaplaciles jakas cene za oslepianie innychTo, ze mialem takie zarowki nie znaczylo, ze oslepialem innych, swiatla mialem dobrze ustawione.
-
dlatego grzecznie się pytam czy można jakoś sobie trochę bardziej drogę oświetlić nie
'przeszkadzając' innym.Cóż... Jeśli narzekasz, warto przemyśleć:
- wyczyszczenie lub regenerację odbłyśników reflektorów (zużywają się, niestety);
- kontrolę i ustawienie reflektorów;
- wymianę żarówek na nowe (choćby stare nawet nie były przepalone, ale sporo przejeździły) - tu każdy będzie miał inne zdanie, jakie żarówki założyć. Ja jeżdżę na tanich Tungsramach +60% - trochę lepsze od standardowych, ale też szału nie ma. Pamiętam, kiedy po 7 czy 8 latach wymieniłem jeszcze fabryczne żarówki na te Tungsramy - różnica była widoczna.
Poza tym nie dasz rady poprawić widoczności podczas jazdy, gdzie można używać tylko świateł mijania. Jeśli chodzi Ci o jazdę z włączonymi drogowymi - można pomyśleć o halogenach dalekosiężnych. Napisałem Ci o tym w wątku "Sie pochwale - halogeny".
-
Cóż... Jeśli narzekasz, warto
-------ciach------Warto przemyslec tez wizyte u okulisty ( to nie ironia) niektorzy nie maja predyspozycji do nocnej jazdy , a wzrok cale zycie sie zmienia i to nie na lepsze
-
To, ze mialem takie zarowki
nie znaczylo, ze oslepialem innych, swiatla mialem dobrze ustawione.Oslepiales ,a na 100% powodowales dyskomfort kierowcy w samochodzie poprzedzajacym
Palilo w lustereczkach jak trzeba
-
Oslepiales ,a na 100%
powodowales dyskomfort kierowcy w samochodzie poprzedzajacym
Palilo w lustereczkach jak
trzebasuper
-
super
Szkoda klawiatury na dyskusje z toba , przykro mi
-
Mi jeszcze bardziej
-
Mi jeszcze bardziej
Zamiast argumentowac zwyczajnie sie odszczekujesz
EOT
-
Zamiast argumentowac
zwyczajnie sie odszczekujesz
EOTNie mialem tego na celu Po prostu napisalem jak bylo, natomiast co do samych zarowek - nigdy nie zdarzylo mi sie, zeby mi ktos mignal lub zwrocil w jakis sposob uwage, ze go oslepiam. Inna sprawa, ze reflektory teraz nie sa w najlepszym stanie i troche mnie to nauczylo Tak wiec odradzam zakup takowych zarowek, zgadzam sie ze zdaniem "jesli konstruktor cos wklada do samochodu to chyba ma jakis cel" i jesli bede mial srodki to wymienie reflektory na nowe i bede uzywal standardowych "mocowo" zarowek.
-
Nie mialem tego na celu Po
prostu napisalem jak bylo, natomiast co do samych zarowek - nigdy nie zdarzylo mi sie, zeby mi
ktos mignal lub zwrocil w jakis sposob uwage, ze go oslepiam. Inna sprawa, ze reflektory teraz
nie sa w najlepszym stanie i troche mnie to nauczylo Tak wiec odradzam zakup
takowych zarowek, zgadzam sie ze zdaniem "jesli konstruktor cos wklada do samochodu to chyba
ma jakis cel" i jesli bede mial srodki to wymienie reflektory na nowe i bede uzywal
standardowych "mocowo" zarowek.Jak znajdziesz te żarówki 100W to luknij na obudowę i zobaczysz że ich używanie na terenie Europy jest niedozwolone
-
Jak znajdziesz te żarówki
100W to luknij na obudowę i zobaczysz że ich używanie na terenie Europy jest niedozwoloneByc moze i tak... Dobrze, ze leza juz dawno zapomniane Swoja droga zrobilem sie jakis "uczulony" na punkcie oswietlenia, np widze rozne auta z niebieskimi zarowkami w roznych lampach, nie wiem tylko jak oni unikaja niebieskich panow z drogowki
-
Byc moze i tak... Dobrze, ze
leza juz dawno zapomniane Swoja droga zrobilem sie jakis "uczulony" na punkcie oswietlenia,
np widze rozne auta z niebieskimi zarowkami w roznych lampach, nie wiem tylko jak oni unikaja
niebieskich panow z drogowkiWszystko jest do czasu
-
Wszystko jest do czasu
Sto razy przejadą,a za sto pierwszym będzie wtopa
-
Ostatnio czesto widzę małolatów w BMW z niebieskimi postojówkami i jak mówi Slavo jazda do czasu, znajomemu za niebieskie diody juz dowód zabrali. Jesli ktos che urozmaicić auto o niepowtarzalną barwe oświetlenia to proponuje żaróweczki H4 philips blue vision. Super świecą
-
Ja jeżdżę na standardowych tungsramach, jak mam czyste reflektory świecą wystarczająco dobrze. Obecnie przed każdą jazdą przecieram reflektory. Warto zwrócić uwagę na napięcie na żarówkach, jak będzie za niskie, żadna żarówka nie będzie świecić dobrze.
Dla zainteresowanych link:
Autoporadnik - Test żarówek H4 -
sebbastian, dobry tescik.
Jak się odkuje z kasą to kupie, żarówki Philipsa + czyszczenie reflektorów.