problem z odpalaniem szybka pomoc


  • Użytkownik archiwalny

    Witam

    Mam taki problem kiedy silnik jest zimny musze długo kręcić rozrusznikiem ale samochód odpali. Zaś natomiast kiedy silnik jest ciepły odpali odrazu ?


  • Admin

    Mam taki problem kiedy silnik jest zimny musze długo kręcić rozrusznikiem
    ale samochód odpali. Zaś natomiast kiedy silnik jest ciepły odpali
    odrazu ?

    Spróbuj przed uruchomieniem zimnego silnika podpompować pedałem gazu - dwa-trzy energiczne depnięcia do podłogi, a potem uruchamiaj kluczykiem.
    A tak na marginesie... zacząłbym od sprawdzenia przewodów zapłonowych i świec (obie rzeczy - dawno wymieniane?) i regulacji kąta wyprzedzenia zapłonu.

    Aha - odpalasz na benzynie czy na LPG? (Warto tę informację zamieścić w pierwszym poście, gdy pisze się o problemie z silnikiem.)


  • Użytkownik archiwalny

    Witam
    Mam taki problem kiedy silnik jest zimny musze długo
    kręcić rozrusznikiem ale samochód odpali. Zaś
    natomiast kiedy silnik jest ciepły odpali odrazu ?

    Prawdopodobnie, twojego tiktaka dopadła wilgoć.
    Pompowanie gazem przed uruchomieniem to standardowa procedura uruchamiania zimnego silnika, jeśli silnik jest zimny i pompujesz gazem 1-2 przed uruchomieniem, a mimo to auto nie odpala w lecie na dotyk to coś musi być nie tak. I prawdopodobnie jest to wilgoć. Wysusz kable WN i przeczyść kopułkę rozdzielacza zapłonu suchą szmatką, a jeśli na stykach w kopułce będzie widoczny czarny nalot, wyczyść go drobnym papierem ściernym. Potem zaobserwuj jak tico będzie odpalało. Jeśli nadal będą problemy to trzeba szukać dalej. Może przy ustawieniu kąta wyprzedzenia zapłonu czy np luzy zaworowe.



  • Witam
    Mam taki problem kiedy silnik jest zimny musze długo kręcić rozrusznikiem ale samochód odpali. Zaś natomiast kiedy
    silnik jest ciepły odpali odrazu ?

    Popieram przedmówców - proponuję oprócz obwodu WN koniecznie sprawdzić luzy zaworowe na zimnym silniku.


Log in to reply