Renault Clio III 2008r. 1.2 16V 75KM
-
Parę dni temu Clio dostało w tyłek od drugiego takiego samego clio....
Lekko wygięta jest tablica rejestracyjna, mikropęknięcia lakieru na zderzaku i pęknięty jest pas pochłaniający uderzenie pod zderzakiem. Warta chciała mi dać 1300zł z OC sprawcy, gdzie sam nowy oryginalny pochłaniacz uderzenia kosztuje 900zł. Przyszedł czas na odświeżenie kontaktu z prawnikiem.... :) -
No to 400 zostanie ci na mechanika.
-
@Jaco
Wyliczenia i kalkulacje towarzystw ubezpieczeniowych są chyba dla ludzi nie mających jakiejkolwiek wiedzy w kosztach usług warsztatów i kosztach części. Jeszcze nie słyszałem, by jakieś towarzystwo wyceniło dobrze wartość szkody. -
@tom83ek napisał w Renault Clio III 2008r. 1.2 16V 75KM:
Jeszcze nie słyszałem, by jakieś towarzystwo wyceniło dobrze wartość szkody.
Mi w Swifcie kilka lat temu PZU wyceniło nowy zderzak (oczywiście jakiś Made in China znaleziony na aliexpress czy coś w tym stylu, bo był podany link) + malowanie (nie wiem po co bo mam nielakierowane, ale też policzyli) + demontaż uszkodzonego i montaż nowego na bodajże nieco ponad 200 PLN-ów, gdzie sam montaż i demontaż został w serwisie wyceniony na 150... ;)
Po kilku telefonach udało się dogadać na 575,12 PLN, bo sprostowałem, że u mnie nie będzie malowania. :P -
Ja przy ibizie się biłem przez jakieś 2 miesiące bo oczywiście i całka poszła i wycena pojazdu na jakąś śmieszną kwotę po czym jeszcze przekroczyli czas w jakim mieli mi wypłacić kasę
-
Przyszedł czas na kolejny serwis olejowy. Tym razem od wymiany do wymiany niestety musiałem znowu zrobić dolewkę oleju. W sumie na 9000km spalił niecałe 2l oleju.
Przed wymianą oleju zaopatrzyłem się w pożyczony endoskop i "lepszą" płukankę.
Ściągnąłem świece, ustawiłem tłoki mniej więcej na tej samej wysokości i podlewałem tłoki płukanką AR2820.
Zauważyłem, że na drugim cylindrze płukanka spływała zdecydowanie szybciej, niż z pozostałych cylindrów. Po 10 minutach na cylindrze nr2 było już prawie sucho, gdzie na pozostałych płukanka jeszcze była.Tłoki z płukanką zostawiłem do następnego dnia. Następnie złożyłem wszystko i uruchomiłem silnik na 50minut co jakiś czas delikatnie zwiększając obroty (według instrukcji płukanki)
Spuściłem wszystko, dałem nowy najtańszy filtr oleju i zalałem silnik resztkami świeżych olejów jakie mi zostały 5w-40, 10w-40 tak by tylko uruchomić silnik i przepłukać po resztkach płukanki. Gdy silnik się nagrzał to zlałem olej, który znowu był czarny...
Po tej operacji wymieniłem już filtr i dałem właściwy olej.
Wnioski:
Po zdjęciach tłoków widać, że najgorzej jest na 2 cylindrze. Opcje są dwie...pierścień przez nagar unieruchomiony albo uszkodzony. Teraz czas na obserwację po płukance, Być może na wiosnę operację płukania powtórzę.Porównanie cylindrów (zdjęcia cylindra 4 nie mam bo mi się już nie zapisało...)
Cylinder 3,1 wyglądały tak:
Cylinder 2 z którego najszybciej zeszła płukanka
Płukanka
-
Ja jak na razie wszystkie starsze konstrukcje płukałem naftą z dobrymi efektami.
-
@WarningDeadPL
Zobaczę jaki będzie efekt...o nafcie słyszałem :) -
..o nafcie słyszałem
Tylko kup teraz dobra naftę .
-
Płukanka
Skubani nie podają składu.
Nafta co ją stosuje to też cudów nie robi, trochę może wypłucze, olej rozrzedzi i tyle a te moje dobre efekty to to że w stosunku do tego co kosztuje to jednak coś tam robi bo po dodaniu i pracy przez kilka min na niej olej robił się ciemniejszy na bagnecie niż przed.
Większość płukanek to i tak 90% (albo więcej) nafty i tyle. Cudów one nie zrobią.
Niektórzy polecają olej płuczący.
Inni zalać i pojeździć na jakimś tańszym oleju i wymienić np po 5tys. -
@WarningDeadPL
Na opakowaniu nie ma składu, ale na forum oilclub piszą iż płukanka ma w sobie estry. Faktem jest tylko to, że jej "zapach" jest specyficzny.. -
Składu na opakowaniu chyba nikt nie podaje ale powinien być w karcie charakterystyki a takowej nie znalazłem. To że ma estry to dobrze ale w sumie nie wiadomo co to znaczy w tym przypadku. Dla przykładu: olej do 2t też zawiera estry ale płukanką jest słabą