Tico nie odpala iskra jest pompa podaje paliwo
-
@lepik89
Witam
Z tego co czytam to zostały wymienione wszystkie elementy układu zapłonowego oprócz aparatu. Czy iskra jest na jednej czy na wszystkich świecach?. Czy sprawny jest akumulator? -
Układ zapłonowy podaje iskrę na wszystkie cylindry ? Jak iskra jest to plaka w dolot, jak zagada to szukać dalej w paliwowym.
-
Witaj ,tak jak piszą poprzednicy -sprawdź czy masz świece mokre, może zalane . Czy nie pomyliłeś kolejność przewodów wysokiego napięcia . Iskrę najlepiej sprawdzisz takim testerem na przewodach wysokiego bez wykręcania świec -jak wszystko będzie ok -to przez filtr powierza psiknij samostartu do gaźnika -zakręć rozrusznikiem
-
@TADEUSZ-MALINKA napisał w Tico nie odpala iskra jest pompa podaje paliwo:
Iskrę najlepiej sprawdzisz takim testerem na przewodach wysokiego bez wykręcania świec .
Ciekawy jestem co to za tester? Na jakiej zasadzie wykrywa iskrę na świecy i czy jest w stanie określić jakość iskry?
-
@ryszard pewnie chodzi o układ z 3 przewodami i LED, podłączasz zasilanie z akumulatora i obkręcasz 3 przewód na danym przewodzie wn. Aczkolwiek to sprawdza jedynie czy pojawia się wysokie napięcie, nie koniecznie musi trafiać do komory spalania, tylko ginąć gdzieś po drodze poprzez uszkodzenie świecy lub izolacji.
-
@likaon napisał w Tico nie odpala iskra jest pompa podaje paliwo:
@ryszard
Aczkolwiek to sprawdza jedynie czy pojawia się wysokie napięcie, nie koniecznie musi trafiać do komory spalania, tylko ginąć gdzieś po drodze poprzez uszkodzenie świecy lub izolacji.Też miałem takie obawy aczkolwiek chciałem zapytać u źródła. Tester prawdopodobnie wykryje wysokie napięcie na przewodzie a więc może potwierdzić sprawność całego układu zapłonowego oprócz świecy. Jeżeli tak jest to to czy iskra jest na świecy czy jej nie ma można stwierdzić tylko wizualnie (w niepracującym silniku) po wykręceniu świecy z głowicy. Może być uszkodzona czy zalana paliwem świeca i iskry nie będzie pomimo że reszta układu zapłonowego będzie sprawna.
-
@ryszard Witaj , ten tester działa podobnie jak opisał kol likaon tylko zasilasz tą diodę led i sprawdzasz osobno na każdym przewodzie w/n ,mam go już 7 lat i tylko raz był mi potrzebny w skodzie FAVORIT, ale wykryłem nim ścieżkę przebicia pod kopułką pomiędzy odpływami wysokiego napięcia i widać jak ta dioda led mruga ,widzisz jaka ta jakość jest .A co do świecy to to dasz sobie radę .
-
@ryszard ale nigdy nie będę sprawdzał iskry na wykręconej świecy
-
akumulator sprawny na wszystkich świecach jest iskra kompułka i palec wymieniony z podpinam wę
ża do pompki z butelki i paliwo podaje -
@likaon plak nic niedaje
-
na hol nie odpala nawet do gaźnika wlałem troszkę paliwa pasek jest rozrządu może gaźnik się rozregulował
-
a jak uszczelka pod głowicą padła do powinien odpalić ???
-
@ryszard tak
-
@lepik89 napisał w Tico nie odpala iskra jest pompa podaje paliwo:
a jak uszczelka pod głowicą padła do powinien odpalić ???
A dlaczego sądzisz że padła uszczelka?
Masz w oleju płyn chłodniczy? Ubyło płynu. -
@Jaco bo przy akumulatorze jest zbiorniczek i jest pusty w oleju niema masła chyba ze bym musiał olej całkiem spuścić i zobaczyć na korku też nic niema masła i na bagnecie chyba ze moze być do wymiany moduł zapłonowy i daje słabą wystarczjąca iskrę
-
w tym tygodniu chyba trzeba głowice ściągnąć i okaże się co to będzie bo jak jeździłem troszkę to tak wyglądało jak by nie palił na jeden tłok i nie równo palił i myślałem ze tow inna świeć kabli kopułki palca ale to wymieniłem i nic nie pomogło dalej nie równo pracował silnik
-
@Jaco bo przy akumulatorze jest zbiorniczek i jest pusty
Postaraj się dzielić wypowiedź na zdania lub przynajmniej używać przecinków bo ciężko się czyta.
Czy na pewno masz pusty zbiornik płynu chłodniczego? Jeżeli tak mogło by to wskazywać m innymi na to, że płyn przedostaje się z kanałów chłodzenia silnika do cylindrów. Wlałbym płynu do zbiornika i szukał gdzie on wycieka.
-
w tym tygodniu chyba trzeba głowice ściągnąć i okaże się co to będzie bo jak jeździłem troszkę to tak wyglądało jak by nie palił na jeden tłok i nie równo palił i myślałem ze tow inna świeć kabli kopułki palca ale to wymieniłem i nic nie pomogło dalej nie równo pracował silnik.
Przed wymontowaniem głowicy może sprawdź czy nie przestawił się rozrząd (przeskoczył pasek rozrządu na kolach). Rozumiem, że pasek rozrządu się nie zerwał bo pracuje pompa paliwa, która napędzana jest krzywka paska rozrządu.
-
@ryszard
Za wymianę uszczelki głowicy zbierałbym się po upewnieniu że ubywa płynu chłodniczego w zbiorniku bo trochę przy wymianie uszczelki jest roboty. Tak jak napisałem wlej płynu do zbiornika płynu chłodniczego, wykręć świece i przez otwór świec obejrzyj wnętrze kamerką endoskopową a jeżeli takiej nie masz to wytnij z kartonika (nie z papieru bo może się łatwo oderwać) pasek i za pomocą niego zbadaj czy na tłoku nie ma płynu, tylko uważaj aby nie urwał się kartonik bo wtedy na pewno będziesz musiał wymontować głowicę.
Lokalizację kanałów chłodzących w kadłubie silnika znajdziesz w tym wątku:
https://zlosniki.pl/topic/37299/wyciek-płynu-chłodniczego?_=1580755881385 -
pasek się nie, zerwał pompka podaje paliwo nawet wężyk założyłem i z butelki ciągnie chyba ze moduł zapłonowy podaje małą iskrę na świece