Utrata napięcia na przewodach z alternatora do akumulatora
-
@Sharky napisał w Utrata napięcia na przewodach z alternatora do akumulatora:
To ja napiszę coś, za co mogę być skarcony :)
Na podstawie doświadczenia z wielu posiadanych samochodów - najważniejsze, aby bez względu na obroty silnika napięcie ładowania akumulatora (mierzone na jego biegunach) mieściło się w granicach 13.8-14.8V.Najważniejsza jest praktyka. :-)
I chyba masz rację - nie ma się co bawić w aptekę. Takie napięcie na pewno wystarczy do utrzymania akumulatora w dobrej kondycji.Warto więc sprawdzić wszystkie punkty masowe, jak również złącza, na których powstają spadki napięć.
Tak jest - dobra masa to podstawa.
-
Zamierzam dzisiaj dokończyć temat ładowania. Kupiłem peszel, w którym zamierzam puścić przewód. Teraz pytanie: czy on sobie ma w nim luźno latać, czy może ma być tam w miare sztywno żeby się nie przesuwał? Kupiłem peszel o śr wew 6,8mm, pod kupiony przewód 10mm2 pasuje prawie idealnie, tzn minimalnie luźno. Czy owinąć go jakąś dodatkową izolacją, żeby się tam nie przesuwał, czy zostawić jak jest? Chcę go zabezpieczyć przed przetarciami, niby peszel od zewnątrz go zabezpieczy ale czy wewnątrz będzie bezpieczny jeżeli będzie luźno?
-
@barteu Hmm, ja bym nie owijał niczym, niech będzie luźno. Za to poważnie pomyślałbym o zastosowaniu jakichś obejm dla tego peszla - tak, żeby przykręcić go w 2-3 miejscach do ściany grodziowej w ten sposób, żeby nie dotykał nigdzie masy, lecz był po prostu oddalony od karoserii i innych elementów. Obejmy takie można zrobić z pasków blachy, których końce po wygięciu przykręciłbym do istniejących już punktów na grodzi.
-
@barteu
Masz zaciskarkę do końcówek? Bez niej trudno będzie Ci zacisnąć bez luzu dużą końcówkę na żyle przewodu 10 mm2. Jak będziesz zaciskał końcówkę wsuń żyłę tak aby była wysunięta poza skrzydełka końcówki w kierunku oczka na ok 2 mm. W ten sposób końcówka lepiej będzie się trzymać na przewodzie. Przydałoby się też dać koszulki termokurczliwe na połączenie końcówek z przewodem. -
@ryszard końcówki mam już pozaciskane bo mam takie zaciskarki w pracy :)