Rysy na lakierze
-
Mam rysy na klapie bagażnika. Nie widać podkładu, więc zakładam że nie ma tragedii.
Tylko lakiernik czy jest jakiś sposób na trwałe zamaskowanie tego?
-
Próbowałeś polerki?
-
Pasta lekkościerna do lakieru (Tempo, w PL też stara Automax).
Tylko najpierw trzeba umyć zacierane miejsce. -
-
@esen napisał w Rysy na lakierze:
Próbowałeś polerki?
W sumie to nie wiem co to.Koledze chyba chodziło o to samo, co mi... ;-)
Pasta lekkościerna do lakieru (Tempo, w PL też stara Automax).
To mi nie popsuje lakieru? W sensie, nie będzie widać różnicy?Absolutnie. Musiałbyś bardzo długo i mocno trzeć w jednym miejscu, żeby zepsuć lakier (tzn. tak go zetrzeć, żeby go zmatowić albo żeby widoczny był podkład). Pasta lekkościerna delikatnie ściera lakier i przy okazji wypełnia rysę drobinkami lakieru. Można ją stosować do niewielkich zarysowań - jeśli masz rysę bardzo głęboką albo jeśli już widać podkład, pasta niewiele pomoże (ewentualnie spowoduje, że rysa będzie mniej widoczna).
- Kupujesz pastę - dostaniesz ją w dużych supermarketach. Będzie to raczej pasta Tempo (lub inna) - Automax to był chyba wyrób polski.
- Dokładnie myjesz uszkodzone miejsce z okolicami i suszysz (wycierasz).
- Bierzesz czystą, miękką, bawełnianą (ważne!) szmatkę na palec i wyciskasz odrobinę pasty (starczy 2-5 mm).
- Przez szmatkę wcierasz mocno pastę w lakier - w rysę i jej okolicę - robisz to małymi, kolistymi ruchami.
- Trzesz pół minuty-minutę... dotąd, aż pasta zniknie - wtedy przecierasz do czystego i sprawdzasz, czy rysa zniknęła. W razie konieczności powtarzasz operację.
- Pamiętaj, żeby nie przecierać w jednym miejscu - mają to być koliste ruchy na rysie i dookoła.
-
@leo napisał w Rysy na lakierze:
Koledze chyba chodziło o to samo, co mi... ;-)
Dokładnie tak :)
@esen musisz poszukać w sklepach pasty polerskiej/lekkościernej (jak zwał tak zwał) i zrobić tak jak napisał @leo. Jeśli chcesz uzyskać lepszy efekt najlepiej wypolerować to miejsce mechanicznie (polerką elektryczną), ale w niewprawionych rękach efekt może być jeszcze gorszy niż po polerowaniu ręcznym.
P.S. Pokaż jakieś foty tych rys.