Ceny paliw...
-
Hurt Orlenu (zeszły czwartek vs dziś):
Pb95: 5,33 -> 5,46 zł/litr
Pb98: 5,70 -> 5,83 zł/litr
ON: 5,59 -> 5,64 zł/litr
ON+: 5,99 -> 6,04 zł/litrLPG w hurcie: ~2,79 zł/dm3
Przeciętne ceny na Orlenach w dniu dzisiejszym i wynikająca z tego marża:
Pb95 - 5,75 zł/litr -> +29 gr
ON - 5,79 zł/litr -> +15 gr
LPG - 3,19 zł/litr -> +40 gr
Verva 98 - 5,99 zł/litr -> +16 gr
Verva ON - 5,99 zł/litr -> -5 gr (!) -
U mnie PB 5.74 ON 5.78.
-
@jaco napisał w Ceny paliw...:
U mnie PB 5.74 ON 5.78.
U mnie najtaniej Pb95 - 5,37, ON - 5,59 :)
@leo napisał w Ceny paliw...:
Jeszcze mijałem stację Aviva - benzyna tyle samo, gaz o 3 gr droższy.
Aviva czy AVIA? ;)
-
@bpx33 napisał w Ceny paliw...:
U mnie najtaniej Pb95 - 5,37, ON - 5,59 :)
U ciebie zawsze jest naj... 😋😋😋
-
Eee... chyba to drugie. Literóweczka. :-)
Stacja ta też niedawno zmieniła barwy. Wcześniej było BP, ale się zwinęli...U mnie przy wylocie na A2 też niedawno otworzyli właśnie AVIĘ (ale jako nową stację nie rebranding) i zaczęła się "wojna" z MEWĄ (najtańsze stacje w Grodzisku). Co drugi dzień przerzucali się cenami i raz na jednej było Pb95 po 5,3x, a raz na drugiej... :P
W pewnym momencie było nawet 5,29 na MEWIE, ale jakoś w środku tygodnia, a ja mam w zwyczaju tankować w piątki lub weekendy, więc tylko się obszedłem "smakiem". ;)@jaco napisał w Ceny paliw...:
U ciebie zawsze jest naj... 😋😋😋
Gdyby nie dwie stacje MEWA to nie byłoby tak tanio. ;) Mam prawie same stacje "premium" w mieście (2x Orlen, bp, Shell, Lotos i stacja PKS).
-
U mnie przy wylocie na A2 też niedawno otworzyli właśnie AVIĘ (ale jako nową stację nie rebranding) i zaczęła się "wojna" z MEWĄ (najtańsze stacje w Grodzisku). Co drugi dzień przerzucali się cenami i raz na jednej było Pb95 po 5,3x, a raz na drugiej... :P
Kwestia czasu - dogadają się. :-)
U mnie było podobnie. Wylotówka z miasta, od paru lat działała jedna prywatna stacja, a tu nagle inny prywaciarz zaczął budowę drugiej... po drugiej stronie ulicy, w odległości dosłownie 100 m. Baaardzo długo ją budował (chodziła plotka, że właściciel istniejącej stacji rzucał mu kłody pod nogi), ale w końcu uruchomił - i zaczęła się wojna cenowa między stacjami. Trwało to około roku, teraz mają takie same ceny.A ja dziś pod Radomiem pobierałem LPG za 3,06 zł (stacja ma paliwa od Lotosu). W samym mieście widziałem na innej stacji, prywatnej, cenę 3,09 zł. O co chodzi??? Nie wiem.
-
Moje dzisiejsze tankowanie.
-
Kwestia czasu - dogadają się. :-)
Raczej małe szanse. ;) Próbował i Lotos i Orlen konkurować z MEWĄ i się poddali po kilku tygodniach. AVIA to mniejszy koncern, więc tym bardziej nie ma szans, a i lokalizacja samej stacji będzie wkrótce dużo gorsza (planowane otwarcie obwodnicy miasta i wynikający z tego mniejszy ruch).
A ja dziś pod Radomiem pobierałem LPG za 3,06 zł (stacja ma paliwa od Lotosu). W samym mieście widziałem na innej stacji, prywatnej, cenę 3,09 zł. O co chodzi??? Nie wiem.
Marża drogi Panie, marża! :)
-
Niestety przez ostatnie dwa tygodnie ceny znów poszły dość mocno w górę... :(
Hurt Orlenu (piątek 31.12. vs dziś):
Pb95: 5,46 -> 5,57 zł/litr
Pb98: 5,83 -> 5,89 zł/litr
ON: 5,64 -> 5,86 zł/litr
ON+: 6,04 -> 6,26 zł/litrLPG w hurcie: ~2,80 zł/dm3
Przeciętne ceny na Orlenach w dniu dzisiejszym i wynikająca z tego marża:
Pb95 - 5,75 zł/litr -> +18 gr
ON - 5,79 zł/litr -> -7 gr (!)
LPG - 3,09 zł/litr -> +29 gr
Verva 98 - 5,99 zł/litr -> +10 gr
Verva ON - 5,99 zł/litr -> -27 gr (!!!)W kwestii ON znowu ujemne marże... Nie pozostaje nic innego jak czekać na początek lutego i ceny paliw z 8% VAT-em.
-
Znowu idziemy mocno w górę... :(
Hurt Orlenu (14.01. vs dziś):
Pb95: 5,57 -> 5,71 zł/litr
Pb98: 5,89 -> 6,06 zł/litr
ON: 5,86 -> 5,96 zł/litr
ON+: 6,26 -> 6,36 zł/litr
LPG: 2,80 -> 2,80 zł/dm3Przeciętne ceny na Orlenach w dniu dzisiejszym i wynikająca z tego marża:
Pb95 - 5,85 zł/litr -> +14 gr
ON - 5,89 zł/litr -> -7 gr (!)
LPG - 3,09 zł/litr -> +29 gr
Verva 98 - 6,09 zł/litr -> +3 gr
Verva ON - 6,09 zł/litr -> -27 gr (!!!)Ceny ON (zwłaszcza ulepszonego) znowu oderwane od rzeczywistości...
-
Zaraz znów będzie 6 zł i to przy 'tarczy antyinflacyjnej' hahaha, i znów wyjdzie vateusz i zaapeluje tym razem do właścicieli stacji paliw o obniżenie cen paliw o 5 zł na litrze xddd
-
@gooral wiesz, rzadko kiedy patrzę na coś optymistycznie, ale pomyśl po ile byłoby teraz paliwo, gdyby nie te tarcze... :P
I tak, wiem. Tarcze kiedyś się skończą, ale miejmy nadzieję, że do tego czasu faktycznie ceny ropy i $ wrócą na "normalne" poziomy i takie dylematy jak ceny paliw nie będą nas już "grzać". ;) -
Kręciłem się dziś rano po okolicy i zwracałem uwagę na ceny paliw: Orlen w Kaziku Dln. - noPb 5,81 , LPG 3,19 zł. Na innych puławskich sieciówkach (Moya, Avia) ceny niższe - noPb 5,69 , LPG 3,03 zł. Na małej, prywatnej stacji w mojej mieścinie gaz nawet poniżej trzech złociszy - 2,98.
Nie wiem, jak to jest, że w chwilach tak mocno nagłośnionego i podkreślanego obniżania cen przez państwo, stacje kupujące paliwo od potentatów państwowych ciągle mają niższe ceny od stacji tego właśnie potentata...? -
Nie wiem, jak to jest, że w chwilach tak mocno nagłośnionego i podkreślanego obniżania cen przez państwo, stacje kupujące paliwo od potentatów państwowych ciągle mają niższe ceny od stacji tego właśnie potentata...?
Proste zasady rynku.
Jakby mieli ceny wyższe niż na Orlenie (a tam przecież sprzedają lepszą 95-tkę niż na stacji w Twojej mieścinie...) to nikt by już u nich nie tankował, tylko wszyscy by jeździli na tenże cholerny Orlen.Ale temat jakości paliw już niejednokrotnie był tu poruszany, więc może go odpuśćmy, bo ja wiem swoje, a wiele osób swoje. ;)
-
Proste zasady rynku.
To rozumiem, wqrza mnie jednak to robienie medialnego szumu o obniżkach cen, których nie bardzo widać na stacjach... choć innym widać się opłaci.
Jakby mieli ceny wyższe niż na Orlenie (a tam przecież sprzedają lepszą 95-tkę niż na stacji w Twojej mieścinie...)
Oczywiście. Ale za taką cenę to sam pijam czasem szklankę 95-tki z Orlenu, potem latam przez poł godziny... ;-)
Ale temat jakości paliw już niejednokrotnie był tu poruszany, więc może go odpuśćmy, bo ja wiem swoje, a wiele osób swoje. ;)
Bravo, tak trzymać. ;-)
KLIK -
Jest źle...
Hurt Orlenu (21.01. vs dziś):
Pb95: 5,71 -> 5,85 zł/litr
Pb98: 6,06 -> 6,20 zł/litr
ON: 5,96 -> 6,07 zł/litr
ON+: 6,36 -> 6,47 zł/litr
LPG: 2,80 -> 2,73 zł/dm3Przeciętne ceny na Orlenach w dniu dzisiejszym i wynikająca z tego marża:
Pb95 - 5,94 zł/litr -> +9 gr
ON - 5,97 zł/litr -> -10 gr (!)
LPG - 3,04 zł/litr -> +31 gr
Verva 98 - 6,19 zł/litr -> -1 gr
Verva ON - 6,19 zł/litr -> -28 gr (!!!)Na całe "szczęście" zaraz luty, więc będzie taniej. Pytanie tylko na jak długo, bo dobija nas słaba złotówka w połączeniu z rekordami cen ropy z ostatnich 8 lat.
W bonusie małe porównanie jak wyglądałyby dzisiejsze ceny hurtowe z 8% VAT-em ;)
Hurt Orlenu (23% VAT vs 8% VAT):
Pb95: 5,85 zł/l - 5,13 zł/l -> 72 gr taniej
Pb98: 6,20 zł/l - 5,44 zł/l -> 76 gr taniej
ON: 6,07 zł/l - 5,33 zł/l -> 74 gr taniej
ON+: 6,47 zł/l - 5,68 zł/l -> 79 gr taniej
LPG: 2,73 zł/dm3 - 2,40 zł/dm3 -> 33 gr taniej -
Na całe "szczęście" zaraz luty, więc będzie taniej. Pytanie tylko na jak długo, bo dobija nas słaba złotówka w połączeniu z rekordami cen ropy z ostatnich 8 lat.
W bonusie małe porównanie jak wyglądałyby dzisiejsze ceny hurtowe z 8% VAT-em ;)
Hurt Orlenu (23% VAT vs 8% VAT):
Pb95: 5,85 zł/l - 5,13 zł/l -> 72 gr taniej
Pb98: 6,20 zł/l - 5,44 zł/l -> 76 gr taniej
ON: 6,07 zł/l - 5,33 zł/l -> 74 gr taniej
ON+: 6,47 zł/l - 5,68 zł/l -> 79 gr taniej
LPG: 2,73 zł/dm3 - 2,40 zł/dm3 -> 33 gr taniejWszystko spoko, ale pamiętajmy, że to są chwilowe rozwiązania i to nie jest leczenie i pozbywanie się przyczyny a reakcją na aktualną sytuację, takie przysłowiowe zaklejanie dziury taśmą, coś co miłościwie nam rządzący kochają robić...a jak się skończą te ich 'tarcze' to nam tak dowalą, że się nie podniesiemy, bo ceny będą już nawet nie z 6 z przodu a z 7 o ile nie 8...
-
@gooral napisał w Ceny paliw...:
coś co miłościwie nam rządzący kochają robić...a jak się skończą te ich 'tarcze' to nam tak dowalą, że się nie podniesiemy, bo ceny będą już nawet nie z 6 z przodu a z 7 o ile nie 8...
Nie mam absolutnie zamiaru bronić obecnie rządzących (bo sam uważam, że w wielu kwestiach popełnili duże błędy), ale akurat na obecne ceny ropy i $ (zwłaszcza ropy) to oni nie mają już żadnego wpływu, o ile kiedykolwiek mieli...
Trzeba podziękować OPEC+ (za zbyt powolne zwiększanie dostaw ropy na rynek), wujkowi Putinowi za sytuację na Ukrainie (podnosi ceny ropy i osłabia złotówkę), a także całej UE i ich nieprzemyślanej transformacji energetycznej, która przynosi więcej szkód niż pożytku. :(