Opis wyprowadzeń czujnika paliwa z rezerwą
-
Czy ktoś z Kolegów może zamieścić opis wyprowadzeń czujnika paliwa z rezerwą. Kupiłem zbiornik z w/ w czujnikiem i chcę wyposażyć wskaźnik paliwa w diodę led zamiast zarówki do której jest przeznaczony ten czujnik.
-
@elmor Z LED nie jest tu taka prosta sprawa. Czujnik rezerwy nie daje binarnego sygnału wł/wył a analogowo zmienia rezystancję wraz z poziomem paliwa. Jego rezystancja jest tak dobrana, że żarówka zaczyna najpierw lekko się żarzyć, potem świeci coraz jaśniej. Jak dasz zamiast niej diodę LED to zapali się nawet przy pełnym baku. Naprościej - daj zwykłą żarówkę.
https://zlosniki.pl/topic/4789/kontrolka-rezerwy-jak-podlaczyc/67 -
Dziękuję za info, ale byłem przekonany , że tak jak w maluchu czy polonezie w momencie osiągnięcia rezerwy paliwa odpowiedni styk na pływaku zwierał do masy żarówkę rezerwy. Wobec powyższego , będę musiał zastąpić diodę , żarówką.
-
W pierwszym Tico zakładając czujnik z rezerwą byłem trochę zaskoczony świeceniem żarówki ale po jakimś czasie się przyzwyczaiłem.
W obecnym aucie Polo kontrolka z dystrybutorem zapala się gdy mam jeszcze jakieś 5-7l paliwa .
-
@jaco Wczoraj wykonałem połączenie czujnika paliwa ze wskazaniem rezerwy paliwa . W liczniku wywierciłem otworek 3mm i wcisnąłem tam żaróweczkę miniaturową . Ale jestem trochę zaskoczony działaniem tego ustrojstwa. Po montażu opróżniłem całkowicie zbiornik z paliwa i zacząłem wlewać butelka litrową paliwo. Ale moje zdziwienie wywołała reakcja tej żaróweczki. Po wlaniu pierwszego litra paliwa włączyłem stacyjkę i ku mojemu zdziwieniu , żaróweczka się nie sieci. Dopiero po chwili zaczyna się rozjaśniać. Nie wiem czy to prawidłowe jej zachowanie , czy niewłaściwa żarówka. Przestała się świecić po wlaniu 5 litra paliwa. Dodam, że żaróweczka była wykorzystywana do podświetlenia skali w samochodowym odbiorniku radiowym.
-
@elmor powiedział w Opis wyprowadzeń czujnika paliwa z rezerwą:
Po wlaniu pierwszego litra paliwa włączyłem stacyjkę i ku mojemu zdziwieniu , żaróweczka się nie sieci. Dopiero po chwili zaczyna się rozjaśniać. Nie wiem czy to prawidłowe jej zachowanie , czy niewłaściwa żarówka.
Pokaż fotkę. Żarówka przy jednym litrze w zbiorniku moim zdaniem powinna się normalnie świecić.
Moja kontrolka świeciła się coraz jaśniej wraz z ubywaniem paliwa w zbiorniku.
A tak to sobie zrobiłem.
Nie mam fotki jak świeci.
-
Fotkę postaram się załączyć w późniejszym czasie, ponieważ samochód mam u kolegi w warsztacie. Ale zapytam ponownie, czy po przekręceniu kluczyka w stacyjce, mając poziom paliwa poniżej tego czujnika rezerwy, kontrolka zapala się natychmiast, czy z pewną bezwładnością, tzn, po chwili dopiero zaczyna się rozjaśniać . Boczytając watek zasugerowny przez kolegę Drzonca, ktoś tam pisał, żę zakupił nowy zbiornik z czujnikiem rezerwy paliwa i pomierzył omomierzem sugerując , ze w pustym zbiorniku czujnik rezerwy wykazywał 800 omów, natomiast przy poziomie paliwa powyżej rezerwy było 1250 omów. Ja zrobiłem próbę na zasilaczu warsztatowym i połączyłem żarówkę poprzez opór 800 omów i żarówka wcale nie świeciła dopiero jak zmniejszyłem ten opór do wartości około 400 omów , żarówka się zaświeciła. Tak , ze te wartości podane wcześniej nie są prawdziwe.
-
-
@elmor powiedział w Opis wyprowadzeń czujnika paliwa z rezerwą:
kontrolka zapala się natychmiast, czy z pewną bezwładnością, tzn, po chwili dopiero zaczyna się rozjaśniać .
U mnie rozjaśniała się sukcesywnie. W końcu pływak myślę po odcięciu napięcia opada na ,,dno zbiornika,, a po podaniu napięcia podnosi się i żarówka zaczyna się rozjaśniać.
-
@jaco To , że żarówka w miarę ubywania paliwa sukcesywnie się rozjaśnia, to sprawa oczywista. Ale nie zrozumiałe dla mnie jest , że przy pustym zbiorniku, po przekręceniu kluczyka w stacyjce musiałem chwilę czekać na stopniowe rozjaśnianie się tej żarówki. Jutro spróbuję zamiast tej miniaturowej żaróweczki, podłączyć typową samochodową żarówkę jakie są stosowane do pozostałych sygnalizacji w liczniku.
-
Witam dzisiaj uporałem się z uruchomieniem wskaźnika paliwa z sygnalizacją rezerwy paliwa. pierwotna wersja sygnalizacji rezerwy paliwa jak na załączonej fotce , ale po zastanowieniu się , jednak postanowiłem wykorzystać kontrolkę od pasów bezpieczeństwa. Wydrapałem symbol niezapiętego pasa i wkleiłem z licznika od F126p symbol rezerwy paliwa jak na fotce, .
-
Ważne aby działało 😃