Uszczelnienie ceramicznego zbiornika spłuczki
-
Kluczowa kwestia - czy spłuczka w miejscu klejenia od wewnątrz była odkamieniona? Jest o bardzo ważne, bo kamień przepuszcza wodę. Ja bym spróbował poxiliny. Kolega skleił kiedyś blok silnika w maluchu - a tam poxilina narażona była na olej silnikowy i temperaturę. Kilka lat bez problemu "klej" trzymał.
Ważne jest przede wszystkim przygotowanie podłoża 😎 Porządnie odkamienić - przykleić ręcznik papierowy nasączony octem do ścianki. Odczekać najlepiej parę godzin - jeśli jest sporo kamienia, co jakiś czas mocząc octem. Potem zmyć kamień. Odtłuścić czystym alkoholem - np izopropanolem. Na koniec osuszyć i kleić.
-
@miechomiecho powiedział w Uszczelnienie ceramicznego zbiornika spłuczki:
Kluczowa kwestia - czy spłuczka w miejscu klejenia od wewnątrz była odkamieniona?
Słuszna uwaga. Przy pierwszym klejeniu klejem Dragona nie czyściłem zbiornika szczególnie starannie (bo kamienia prawie nie było), wytarłem do sucha ręcznikiem papierowym i dosuszyłem suszarką do włosów.
Jest o bardzo ważne, bo kamień przepuszcza wodę. Ja bym spróbował poxiliny. Kolega skleił kiedyś blok silnika w maluchu - a tam poxilina narażona była na olej silnikowy i temperaturę. Kilka lat bez problemu "klej" trzymał.
Będę miał na uwadze poxylinę choć do doraźniego załatania dziurki w misce olejowej lepiej spisała się żywica poliestrowa - jakoś poxilina nie była w stanie się dobrze połączyć z nieidealnie wyczyszczonym metalowym podłożem
Ważne jest przede wszystkim przygotowanie podłoża 😎 Porządnie odkamienić - przykleić ręcznik papierowy nasączony octem do ścianki. Odczekać najlepiej parę godzin - jeśli jest sporo kamienia, co jakiś czas mocząc octem. Potem zmyć kamień. Odtłuścić czystym alkoholem - np izopropanolem. Na koniec osuszyć i kleić.
Przy drugim klejeniu klejem Atmosa trochę lepiej przygotowałem powierzchnię do klejenia: zeskobałem nożykiem stary klej, osuszyłem, doczyściłem papierem ściernym i odtłuściłem benzyną ekstrakcyjną.
-
Jak zobaczyłem pierwsze zdjęcie pomyślałem abyś obniżył poziom wody ale drugie niestety już to wykluczyło.
Przyznaj się jak to pęknięcie powstało bo rysą jak to nazywasz to nie jest .
Jeśli kleje wystarczą to ok. Ale myślę że gdyby poszukać trochę znalazło by się coś aby to zastąpić. Przecież teraz prawie wszystko uniwersalne produkują.
-
@Jaco- powiedział w Uszczelnienie ceramicznego zbiornika spłuczki:
Przyznaj się jak to pęknięcie powstało bo rysą jak to nazywasz to nie jest .
Nie wiem. Może jakaś wada fabryczna: początkowo mała niewidoczna ryska a teraz po latach spore pęknięcie.
... Ale myślę że gdyby poszukać trochę znalazło by się coś aby to zastąpić. Przecież teraz prawie wszystko uniwersalne produkują.
No niestety różowo tak nie jest. Nie ma określonego standardu odpływów a producentów jest wielu. W ogóle producenci nie martwią się o zamienność produktów czy części. Np ile jest wspólnych części między Tico a Matizem już nie mówię miedzy różnymi markami.
Jeżeli naprawa się nie uda to trzeba będzie pobiegać po sklepach może coś się dobierze. -
Producentów jest wielu, ale kupując chińszczyznę w markiecie często kupuje się jednorazowy wynalazek. Do produktów znanych producentów można kupować części zamienne, np KOŁO, czy Armatura Kraków.
-
@miechomiecho
To prawda są jeszcze nieliczni producenci, którzy zapewniają części zamienne w dłuższym okresie. Ten mój kompakt to chiński produkt sprzedawany w Polsce pod marką Imperial przez polskiego importera a zakupiony w Praktikerze. Niektóre części do kompaktu można było zakupić bezpośrednio u importera ale kilka lat temu zakończyli dystrybucję mojego modelu i ... papa. Generalnie już od 15 - 20 lat producenci wypuszczają co kilka lat nowe modele produkowane przez 2-3 lata i w tym okresie przedłużonym o okres 2 letniej gwarancji zapewniają części serwisom na naprawy gwarancyjne a dla innych są niedostępne lub wyznaczone ceny zaporowe. Ponadto w każdym nowym modelu dokonują zmian konstrukcyjnych części tak aby nie można było wykorzystać jeszcze dobrych części z poprzednich modeli. -
@ryszard powiedział w Uszczelnienie ceramicznego zbiornika spłuczki:
@miechomiecho
To prawda są jeszcze nieliczni producenci, którzy zapewniają części zamienne w dłuższym okresie. Ten mój kompakt to chiński produkt sprzedawany w Polsce pod marką Imperial przez polskiego importera a zakupiony w Praktikerze. Niektóre części do kompaktu można było zakupić bezpośrednio u importera ale kilka lat temu zakończyli dystrybucję mojego modelu i ... papa. Generalnie już od 15 - 20 lat producenci wypuszczają co kilka lat nowe modele produkowane przez 2-3 lata i w tym okresie przedłużonym o okres 2 letniej gwarancji zapewniają części serwisom na naprawy gwarancyjne a dla innych są niedostępne lub wyznaczone ceny zaporowe. Ponadto w każdym nowym modelu dokonują zmian konstrukcyjnych części tak aby nie można było wykorzystać jeszcze dobrych części z poprzednich modeli.Nie bez powodu mówią, że biedy i chytry 2 razy płaci. Niby tańszy chiński wyrób, ale w razie awarii pozostaje tylko wymiana na nowy, najlepiej też tani, jednorazowy.
-
@miechomiecho
Masz rację tak jest najczęściej dlatego staram się unikać zakupu tandety. W moim przypadku zakupiłem go w 2007 r za 370 zł wiec nie był najtańszy ale jednak jak pokazał czas też nienajlepszy. Zakupiłem akurat ten bo mi najlepiej pasował do wystroju łazienki i to przeważyło o zakupie. -
Swego czasu i ja zmieniałem sedes z spłuczką na kompakt. Również łatwo nie było bo zbiornik spłuczki wisiał na ścianie a kompakt jest scalony. Musiałem wiercić w podłodze nowe otwory (na szczęście nowy zakrył stare) ale z podłączeniem odpływu już musiałem kombinować i dać rurę karbowaną którą można wyginać we wszystkich kierunkach.
A łazienkę mam bardzo małą niestety. Wywaliłem wannę która była przez całą jej długość i teraz mam dalej wannę ale 1m. i obok jej stoi automat od góry wsadem bo ta normalna mi już nie wejdzie.
-
@Jaco-
Dlatego walczę o uszczelnienie zbiornika aby nie kombinować z odpływem, wierceniem itd. Ale jeżeli polegnę to zmienię kompakt i podłączę go jak ty do kanalizacji przez elastyczną karbowaną rurę.