Bylby ktos chetny na sprezyny lesjoforsa -40?? tanio :)
-
A więc jakich firm sprężyny warto brać pod uwagę?
Inna sprawa, że dużego wyboru za bardzo nie ma jeżeli chodzi o swifta , jednak coś trzeba by wybrać - coś co da najlepszy kompromis między lekką glebą a komfortem.Chwalić się co macie / mieliście i jak się jeździ / jeździło
-
Chwalić się co
macie / mieliście i jak się jeździ / jeździłoJak chcesz -10 mm to załóż od GTi. Komfort ten sam co na litrówkowych.
-
Wymiana sprężyn dla uzyskania 10mm dla mnie mija się z celem.
Plan to, obniżyć o te 30/35mm ponieważ:
raz, że będzie to widać
dwa ładnie się to zgra z oponami 185/50R14
trzy zapewne poprawi się prowadzenie samochodu do którego dodatkowo dorzucę dolną rozpórkęChcę się tylko dowiedzieć, które z dostępnych do swifta sprężyn obniżających o tą konkretną wartość są najlepszym kompromisem względem komfortu (najmiększe).
-
Chcę się tylko
dowiedzieć, które z dostępnych do swifta sprężyn obniżających o tą konkretną wartość
są najlepszym kompromisem względem komfortu (najmiększe).No to musisz się zdecydować...
Albo obniżasz i masz twardziej albo nie obniżasz i masz jak miałeś.
-
No to musisz się
zdecydować...
Albo obniżasz i
masz twardziej albo nie obniżasz i masz jak miałeś.Po obniżeniu na komfort to nie masz co nawet liczyć
Za to prowadzenie -
Obniżyć i tak obniżę, to że odbije się to kosztem komfortu też wiem, tylko które zabiorą go najmniej
Do wyboru są:
JAMEXY
APEXY
MTS
VOGTLANDNie wiem czy KAYABY oraz EIBACH też robią do swifta sprężyny obniżające czy nie, bynajmniej ja nie znalazłem, ale jeszcze poszukam.
-
kayba nie , ale eibach ma , sparco tez. Na dwóch ostatnich nie jeździlem.
Apex\Jamex\Vogtland dla mnie to jest to samo . HRy czerwone też miałem i były zdecydowanie najniższe , nie progresywne i nie takie twarde jak każdy mówi
-
jamexy są tak samo
twarde jak apexy czy vogtlandy , betonu nie ma ale są na pewno twardsze od seryjnych
sprężyn
Na 185/50/14 na
pewno nie będzie miekkoNa 185/55R14 nawet na serii jest taczka, a co mówić na obniżonym i utwardzonym zawiasie
-
A więc jakich firm
sprężyny warto brać pod uwagę?
Inna sprawa, że
dużego wyboru za bardzo nie ma jeżeli chodzi o swifta , jednak coś trzeba by
wybrać - coś co da najlepszy kompromis między lekką glebą a komfortem.
Chwalić się co
macie / mieliście i jak się jeździ / jeździłoNo to tak z grubsza:
Tył zapodaj sprężyny (przednie pasują :F) od Merca 190 albo Passata B3 (do sprawdzenia, coś None7 o tym wspominał), a przednie seryjne dziabnij flexem (kątówką) o pół zwoju - po robocie
-
Boxxing, masz jeszcze te sprężynki na sprzedaż?
-
Ja juz jestem w posiadaniu tych sprezyn przod ladnie pieknie a tyl mi sie nie podoba bo te drogi w mojej okolicy nie daja mi za bardzo szans zeby jezdzic z tak obnizonym tylem. Jak samemu sie jedzie to nic nie stuka nie puka nie zahacza a jak juz w czworke jade to byle jaka dziura a wyjazd z mojego domu z mojej drogi do glowneu szosy katorga zdjalem je na drugi dzien i chyba je sprzedam i kupie -30 lepiej chyba bedzie to wygladac i nie bedzie tak szurac a jak nie to bedzie kombinacja sprezyn z innego auta i tyle nie poradze nic na takie ujowe drogi w mojej okolicy;( Widzialem sie wczoraj z kumplem ma honde del sol no i jezdzi na sprezynsch od pol roku wlasjie -40 mm i nie za fajnie bo juz pare razy urwal oslone silnika zreszta pokazywal mi ja no teraz poskrecana jest na trytki druty i nity.
-
niedługo będę w sedana pakował sprężyny z Vitary. będzie twardo
-
Ja juz jestem w
posiadaniu tych sprezyn przod ladnie pieknie a tyl mi sie nie podoba bo te drogi
w mojej okolicy nie daja mi za bardzo szans zeby jezdzic z tak obnizonym tylem. Jak
samemu sie jedzie to nic nie stuka nie puka nie zahacza a jak juz w czworke jade to
byle jaka dziura a wyjazd z mojego domu z mojej drogi do glowneu szosy katorga
zdjalem je na drugi dzien i chyba je sprzedam i kupie -30Nie będę mówił "A nie mówiłem!", bo było tu tylu "mądrych" i "oświeconych", że zaraz mnie by zjedli...
"Nic nie będzie dobijać!" Taaa! Jasne!
P.S. Hellsin! Kule od ruskich to Ty se kup, a najlepiej całą paletę, bo szybko zużyjesz...
-
ostatnio jechałem swoim swiftem na impreze w 5 osób po 90kg i nic nie dobijało nawet przy 140km\h na dołkach , nie przytarłem ani niskim wydechem , ani dolna rozpórka . Po prostu pięknie koło schowało się w nadkolu
tak to wyglądało nawet na feldze 15"
z tyłu 3 cieżkie osoby , hak 15kg , LPG z pełna butla gazu ok 35kg , muzyka 30kg
-
ostatnio jechałem
swoim swiftem na impreze w 5 osób po 90kg i nic nie dobijało nawet przy 140km\h na
dołkach , nie przytarłem ani niskim wydechem , ani dolna rozpórka . Po prostu
pięknie koło schowało się w nadkolu
tak to wyglądało
nawet na feldze 15"
z tyłu 3 cieżkie
osoby , hak 15kg , LPG z pełna butla gazu ok 35kg , muzyka 30kghehe litrówka przy takim obciążeniu nie chce jechać, rusza się jak z 5 biegu
-
niedługo będę w
sedana pakował sprężyny z Vitary. będzie twardoU mnie te sprężyny z Merca 190, które u Rav52 spisywały się znakomicie nie zdają w sedanie egzaminu. Spodziewałem się twardości i odniesienia tyłu, a tymczasem jest miękko i niżej niż na serii... Do tego jak doszły amorki olejowe (jednostronnego działania (stawiają opór tylko w fazie ich rozciągania) tył po prostu dobija... Albo znów założę stare springi z dwoma kompletami gum usztywniających, albo do tych z Merca zapodam po jednej sztuce
-
To chyba dla ciebie moja przeróbka na gwint tylko by pasowała, jest beton dla 3d, więc dla sedana byłoby całkiem dobrze.
-
To chyba dla ciebie
moja przeróbka na gwint tylko by pasowała, jest beton dla 3d, więc dla sedana byłoby
całkiem dobrze.Chyba tak, sporo jednak ten przedłużony bagażnik waży - duża część masy auta idzie na tylną ośkę
Rafał woził 5 osób w 5D i nic mu nie dobijało, a u mnie lipton
-
No to tak z
grubsza:
Tył zapodaj
sprężyny (przednie pasują :F) od Merca 190 albo Passata B3 (do sprawdzenia, coś
None7 o tym wspominał), a przednie seryjne dziabnij flexem (kątówką) o pół zwoju -
po robocieTo od mercedesa W190 sprężyny obniżą swifta (jak tak to o ile - tak mniej więcej), oraz pasują bez żadnych kombinacji, czy trzeba coś rzeźbić .
Są miększe niż sprężyny obniżające dedykowane do swifta?Co do cięcia, nigdy nie byłem zwolennikiem takich metod
-
Cięcie to żaden problem , jedynie trzeba wiedzieć w którym momencie uwalić zwój tak by spreżyna ładnie leżała na mcpersonie. Tył można ciachać i składa się OK , gorzej z przodem - ciezko się składa to w całość