Co dziś grzebałem w swoim Swifcie
-
Coś mało grzebiecie przy swoich Swiftach
Ostatnio wymieniłem filtr powietrza
Fondmetale już mają nowego właściciela, na zimę zostają stalówki 13"
-
Prostowanie podgiętej dolnej rozpórki, wydech trochę się o nią obijał
-
Z racji, że z rana miałem brak świateł mijania, postanowiłem dziś do nich zajrzeć.
Przekaźniki pod deską działały, winnym okazała się luźna wtyczka od przełącznika zespolonego, elektryk 2 lata temu podczas przekładki zrobił wielkie G..., wsadził druty w luźną wtyczkę, przez co przewody grzały się i wręcz okopciły plastik. Wsuwki wyjąłem, podgiąłem, oczyściłem, zalutowałem, zaizolowałem i zamocowałem w plastiku. Obecnie nic się nie grzeje, świeci, działa, zadanie wykonane. -
Ok. 4 godziny na
mycie, sprzątanie i całkowitą polerkę auta.słabo
-
W niedzielę załatałem dziury w progach po obydwu stronach przed tylnymi kołami. Opukałem z grubsza młotkiem, pomalowałem Unikorem, dałem na to matę szklaną i żywicę, potem Unikor i Boll'em całe progi pociągnąłem.
Na razie będzie chwila spokoju
P.S. Zapraszam do nowego wątku pt. "Rdzuzuki Swift - pokaż jak rdzewieje Twój Swift". Moje fotki z dziurawym progiem tam znajdziecie. Dawajcie rdzawe zdjęcia swoich autek - będzie co oglądać
-
W niedzielę podmieniłem alternator i okazało się, że mój jest lepszy
Źródłem hałasu okazuje się być rolka napinacza paska rozrządu
-
Poprawki po
ostatnim malowaniu + malowanie jednej "rdzawki" na tylnym prawym błotniku. Jest
trochę lepiej, ale nadal jestem nie do końca usatysfakcjonowany...Spokojnie, zaraz wyjdą nastepne, to sobie potrenujesz
-
Wymiana rolki napinacza rozrządu (kolejna próba wyeliminowania dziwnego dźwięku z okolic rozrządu - nieudana). Czyli poprzednia rolka o przebiegu ok. 20 kkm firmy Dokuji była dobra
Przy okazji podmianka monowtrysku, który dostałem kiedyś w prezencie od kolegi Paciora. Okazał się sprawny. Przy okazji dowiedziałem się, że muszę wymienić uszczelkę pomiędzy monowtryskiem a kolektorem dolotowym, prawdopodobnie trochę puszcza i płyn chłodniczy przedostaje się do komory spalania - może wreszcie wyjaśni się zagadka masełka pod korkiem oleju
Taka uszczelka jest w ogóle do dostania?
-
niemożliwe. ja na zwykły czerwony silikon wysokotemperaturowy monowtryski skręcam bez uszczelki i nigdzie nic nie cieknie. w monowtrysku jest tylko obieg wewnętrzny, nie ma ujścia pod uszczelkę z tego co się orientuję
-
niemożliwe. ja na
zwykły czerwony silikon wysokotemperaturowy monowtryski skręcam bez uszczelki i
nigdzie nic nie cieknie. w monowtrysku jest tylko obieg wewnętrzny, nie ma ujścia
pod uszczelkę z tego co się orientujęNo musze obadać na tym wymontowanym, czy jest jak piszesz. Szukałem tej uszczelki i rzeczywiście trza będzie dać silikon
-
A propos tej uszczelki monowtrysku to zdobyłem taką przypadkowo
W sobotę wymieniłem francuskie świece NGK na japońskie DENSO
-
No i czuć jakąś
różnicę?Silnik pracuje jakby trochę równiej i ciszej
Ale może to być efekt placebo.
Moim zdaniem warto zmienić, w Swifcie sporo elektroniki jest firmy Denso. A te francuskie NGK mają kiepską opinię.
Jakby co podaję model świecy: Denso W20EPR-U
-
Dziwne. Ja
przez ostatnie 50 tys. km jeździłem na NGK i złego słowa nie mogę powiedzieć. Teraz
znowu będę miał NGK i słynne już kable WN firmy JANMOR. Zobaczymy czy trafiłem
dobre czy szajs.Jak będziesz wykręcał świece, to sprawdź kraj produkcji. Te nowe też sprawdź
-
Jak będziesz
wykręcał świece, to sprawdź kraj produkcji.W warsztacie to robili, więc nie miałem możliwości.
A dlaczego w warsztacie? Bo poza jedną świecą zawsze mam problem z odkręceniem dwóch (raz już złamałem klucz do świec!), więc wolę, żeby w warsztacie się męczyli, bo 10 zł to nie majątek.Te nowe też sprawdź
Nowe z tego co pamiętam miały właśnie Made in France.