rurka powietrza dodatkowego
-
Słyszałem, że dobrym wyjściem jest zastąpienie tej rurki identyczną, ale miedzianą. Ponoć tak
wykonana rurka jest wiecznano fakt pomysł wart przemyślenia
dzięki za podpowiedź
Irek -
Witam
W swoim autku wymieniałem już element o którym piszesz. Niestety jest to detal dość prosty w
wykonaniu lecz niestety stosunkowo drogi. W sklepie zapłaciłem za niego 70 PLN (sklep nie w
ASO).
Fakt, że był orginalny tzn. koreański lecz jak na kawałek profilowanej rurki z 2 kołnierzami to
wydaje mi się drogo .
Co do śrub przy kolektorze to również były w tragicznym stanie. Jednak po kilkunastominutowym
moczeniu w WD 40, zachowaniu ostrożności i delikatności dały się odkręcić . A naprawdę
wyglądały bardzo źle .
Życzę powodzenia i pozdrawiam.Ja za oryginał w hurtowni ABC w Katowicach placiłem 30 parę zł i to całkiem niedawno,ponieważ ta rurka uległa pęknięciu w wyniku działania rdzy...a cena 70 zł rzucili mi w ASO.
Trzeba zwrócić uwagę na śruby w kolektorze gdyż posiadają one gwint drobnozwojowy... -
Czy to jest ta rurka, która wychodzi z kolektora obok chłodnicy i prowadzi gdzieś w okloice rozrządu, bo ja ją mam skorodowaną w 1/3 długości, a reszta jest zdrowiusieńka. Na co ma wpływ ta rurka?
-
Czy to jest ta rurka, która wychodzi z kolektora obok chłodnicy i prowadzi gdzieś w okloice
rozrządu, bo ja ją mam skorodowaną w 1/3 długości, a reszta jest zdrowiusieńka. Na co ma
wpływ ta rurka?
tak to ta rurka, zrobiłem sobie wycieczkę po okolicznych sklepach w poszukiwaniu tego niestety nigdzie nic o niej nie wiedzą, musiałbym się wybrać do ASO ale tam zapewne więcej to będzie kosztowało, a jeżeli chodzi o przeznaczeniue tego wynalazku to jej zadaniem jest kiierowanie części spalin spowrotem w obieg, czyli tak jakby powtórne dopalenie gazów wydechowych, tak bynajmniej ja to zrozumiałem
pozdrawiam
Irek -
tak to ta rurka, zrobiłem sobie wycieczkę po okolicznych sklepach w poszukiwaniu tego niestety nigdzie nic o niej
nie wiedzą, musiałbym się wybrać do ASO ale tam zapewne więcej to będzie kosztowało, a jeżeli chodzi o
przeznaczeniue tego wynalazku to jej zadaniem jest kiierowanie części spalin spowrotem w obieg, czyli tak jakby
powtórne dopalenie gazów wydechowych, tak bynajmniej ja to zrozumiałem
Zadaniem tej rurki jest doprowadzenie powietrza do katalizatora. Do dopalania spalin jest zaworek z przeciwnej strony silnika... -
tak to ta rurka, zrobiłem sobie wycieczkę po okolicznych
sklepach w poszukiwaniu tego niestety nigdzie nic o
niej nie wiedzą, musiałbym się wybrać do ASO ale
tam zapewne więcej to będzie kosztowało...Magazyn fabryczny części w FSO: koszt 35zł netto.
-
Czy można jeździć bez tej rurki zaślepiając katalizator,(którego i tak już nie mam)?
-
Czy można jeździć bez tej rurki zaślepiając katalizator,(którego i tak już nie mam)?
Jak nie masz katalizatora to wystarczy zaslepic miejsce po tej rurce, krociec w obudowie filtra powietrza i przewodzik podcisnienia od zaworu powietrza dodatkowego. Tico z wczesnych lat produkcji (bez katalizatora) nie mialy tej rurki.
-
Jak nie masz katalizatora to wystarczy zaslepic miejsce po tej rurce, krociec w obudowie filtra
powietrza i przewodzik podcisnienia od zaworu powietrza dodatkowego. Tico z wczesnych lat
produkcji (bez katalizatora) nie mialy tej rurki.czyli mam rozumieć ze jak zaślepie ten otwór to moge doprowadzić do uszkodzenia katalizatora jeżeli go posiadam??
-
czyli mam rozumieć ze jak zaślepie ten otwór to moge doprowadzić do uszkodzenia katalizatora jeżeli go posiadam??
Dokladnie.