[ALL] Jaki akumulator do Swift 1.0
-
Witam w nowym roku i wszystkiego najlepszego dla wszystkich.
Aktualnie "mam" taki akumulator 50/500 cos takiego https://www.motointegrator.pl/produkty/1227557-akumulator-4max-ecoline-50ah-470a-p
Oczywiście zakończył żywot i teraz pytanie.
Czy to jest właściwy akumulator dla mojego swifta - 1,0 z klimatyzacją rocznik 2001.
Dlaczego pytam bo po podłaczeniu akumulatora 35/300 (2 letniego) mam problem z rozruchem napięcie spada do 9-10V mimo ze bez rozruchu ma 12,40 V. -
po podłaczeniu akumulatora 35/300 (2 letniego) mam problem z rozruchem napięcie
spada do 9-10V mimo ze bez rozruchu ma 12,40 V.Naładuj go prostownikiem
-
Naładowanie nic nie dało. Kupiony podobny jak poprzedni i na razie jest OK.
-
Naładowanie nic nie
dało. Kupiony podobny jak poprzedni i na razie jest OK.Moim zdaniem 50Ah do litrówki to za dużo...
Ja mam 38Ah i w ostatnie mrozy palił za pierwszym razem nawet po 3 dniach stania.
-
Moim zdaniem 50Ah
do litrówki to za dużo...
Ja mam 38Ah i w
ostatnie mrozy palił za pierwszym razem nawet po 3 dniach stania.pewnie ze za dużo, bo altek go nie doładuje ... to nie perpetuum mobile
-
pewnie ze za dużo,
bo altek go nie doładuje ... to nie perpetuum mobileCzyli pewnie pojeździ z rok i znowu padnie...
-
Może rok to przesada ale poprzedni był kupiony wraz swiftem i już wtedy wyglądał na wiekowy pojeździłem nim prawie 4 lata i dopiero teraz padł. Dlaczego??
- stwierdziłem luzną klemę na minusie - czyli z ładowaniem go był problem (choć do zimy objawów nie było). W sierpniu był u blacharza mała naprawa na podszybiu i on chyba nie dokręcił tej klemy.
- padła jedna cela w akumulatorze.
Nowy kręci bez problemu.
-
I tak za duży. W litrówce wystarcza 40Ah, a nawet 35Ah...
-
I tak za duży. W
litrówce wystarcza 40Ah, a nawet 35Ah...czym mniejszy tym lepszy, ważne co by starczał na zapotrzebowanie, chociaż bardziej przyjrzał bym się kondycji altka.