[MK III 1.0] Jakie sprzęgło do tego modelu-opinie,porady?
-
W związku, że sprzęgło jest na wykończeniu zastanawiam sie jakiej firmy wybrać. Obiły mi sie póki co dwie firmy o oczy - VALEO i AISIN. np. takie KLIK . Numery części już mam ale potrzebowałbym wymiarów żeby ewentualnie porównać czy to na 100% to. Druga sprawa to jak sprzęgła różnią sie w poszczególnych modelach i rocznikach. Naturalnie pomijam GTI i Sedana bo tam jest zupełnie inne. Cena jaką chce przeznaczyć to maksymalnie 250zł.
-
Temat sprzęgieł pare razy się przewijał na forum, z tego co kojarzą to Valeo większość odradzała, natomiast Aisina polecała. Co do wymiarów niestety nie pomogę
-
Temat sprzęgieł
pare razy się przewijał na forum, z tego co kojarzą to Valeo większość odradzała,
natomiast Aisina polecała.Ja nie odradzam Valeo, bo używam od ponad 3 lat i nic się nie stało!
-
Bo do normalnej jazdy jest ok.. przy sportowej jeździe aisin ma u mnie 70tys km a upalam regularnie każdego dnia i tylko raz mi nie skleilo jak na lodzie od razu 3 bieg
-
ja tez duzo dobrego słyszałem o AISIN a miałem luka w pedziku 206 to porażka
do almery tez wszyscy polecają AISIN wiec chyba to bedzie dobry wybór a w almie czeka mnie zmiana właśnie sprzęgła i na pewno będzie to AISIN -
ja zaryzykowałem Nexus-a, jedno z najtańszych sprzęgieł, bo jak mnie będzie stać to i tak wyleci. Ogółem z tego co czytałem to jest odzysk regenerowany (m.in. Luk-a) i loteria z nimi, nie mniej jednak zaryzykowałem. Zobaczymy co z tego wyjdzie.
Ogółem ludzie polecają Aisin-a i Luk-a, jeśli ktoś ma złą opinię na jedno z nich, to najwyraźniej trafił na wadę fabryczną. -
Dzięki wszystkim za opinie tak jak myślałem aisin będzie dobrym wyborem. A zna ktoś lub wie gdzie takie sprawdzone onfo znajde na temat wymiarów: łożyska, tarczy sprzęgła i osłony sprzęgła(tak to sie chyba zwie).
-
Jeśli szukasz konkretnie AISINa, to polecam stronę producenta, jest fajna aplikacja doboru elementów produkowanych przez tą firmę
http://www.be.aisin-europe.com/uk/search...&date_fin=.lub http://www.be.aisin-europe.com/uk/catalogue.php
Z tej strony wynika że potrzebny jest zestaw KS-014B stosowany do wszystkich "wściekłych litrówek" od roku '89. Może niech się jeszcze koledzy bardziej doświadczeni wypowiedzą, czy przypadkiem nie było jakichś różnic w sprzęgłach w przeciągu tylu lat produkcji. Jako ciekawostkę mogę dodać że do mojego MK5 podeszło sprzęgło AISIN do Matiza, które przy okazji było zauważalnie tańsze (zestaw KO-010C)