[MKV 1.3 16V] Podświetlanie zagarów i dziwne zachowanie el. szyb
-
Zobacz w jakim stanie jest podświetlanie tablicy... Całość sytuacji wygląda na zwarcie masy gdzieś...
-
Więc tak: Zegary świeciły mi kilkanaście minut. Potem znowu brak podświetlenia i znowu nieruchome szyby.
Wymieniłem bezpiecznik, rozkręciłem zegary, wyjąłem żarówkę W3W która byłą chyba przepalona od kilku miesięcy.
Efekt jest taki że zegary się świecą, ale szyby nie działają.
Co teraz? Mogę jeszcze raz rozebrać zegary i odłączyć wtyczkę od podświetlania. Zobaczę czy mi szyby zadziałają...
Niedawno rozkodował mi się immobiliser i kluczyk. Może mechanik mi coś skopał? Albo immobiliser padł od zwory?
Co myślicie? -
Zobacz w jakim
stanie jest podświetlanie tablicy... Całość sytuacji wygląda na zwarcie masy
gdzieś...Obydwie żarówki podświetlenia tablicy były przepalone. Wymieniłem.
Podświetlenie zegarów cały czas działa.
Przejrzałem co mogłem. Wygląda OK.Czy mogły się uszkodzić napędy szyb?
-
moze wyskoczył bezpiecznik od szyb ?
-
moze wyskoczył
bezpiecznik od szyb ?A jest gdzieś? Sprawdziłem wszystkie bezpieczniki pod kierownicą i pod maską. Wszystko OK.
Przy podnośniku będzie?
-
przy bezpiecznikach pod kierownicą: czarna kostka z blaszką srebrną czołową i otworkiem. jeżeli z otworka wystaje plasticzek to wyskoczył bezpiecznik i ten plastik trzeba wcisnąć
-
a ten bezpiecznik nie jest czasem schowany za skrzynką bezpieczników ? to chyba ten sam co na centralny ,
-
przy bezpiecznikach
pod kierownicą: czarna kostka z blaszką srebrną czołową i otworkiem. jeżeli z
otworka wystaje plasticzek to wyskoczył bezpiecznik i ten plastik trzeba wcisnąćMały update:
1. Po raz kolejny przepalił się bezpiecznik od zegarów (i tablicy). Wymieniłem - póki co działa.
2. Częściowo popsuło się radio. Mogę wyjąc i włożyć płytę, ale odtwarzać już nie mogę.Nie wiem czy to związek z resztą problemów.
3. No i podczas jazdy pojawił się "Check Engine". Sprawdzić błędu nie mogę. Mam ELM327 ale za cholerę nie chce skomunikować laptopa z samochodem.Bezpiecznik musiałem rozebrać. Żadnego plastiku tam nie było. Blaszkę wcisnąłem. Bezpiecznik włożyłem. Szyba działa od strony pasażera, od kierowcy nie.
Dziwne że raz pada szyba prawa, raz lewa.
Jakieś pomysły? -
zwarcie w zapalniczce - brak podświetlenia
szyby - uszkodzony przełącznik szyb ?
-
3. No i podczas
jazdy pojawił się "Check Engine". Sprawdzić błędu nie mogę. Mam ELM327 ale za
cholerę nie chce skomunikować laptopa z samochodem.Miałem ten sam problem gdy kupiłem interfejs ELM327 (wersja z kablem USB a nie z Bluetooth) - połączył się dopiero gdy ustawiłem prawidłową prędkość transmisji, która była z resztą na naklejce na ELMie. Laptop z Win XP SP3, program darmowy Scantool.net, zainstalowane wszystkie sterowniki dostarczone razem z przejściówką (są w nich różne konwertery USB-RS)
-
Miałem ten sam
problem gdy kupiłem interfejs ELM327 (wersja z kablem USB a nie z Bluetooth) -
połączył się dopiero gdy ustawiłem prawidłową prędkość transmisji, która była z
resztą na naklejce na ELMie. Laptop z Win XP SP3, program darmowy Scantool.net,
zainstalowane wszystkie sterowniki dostarczone razem z przejściówką (są w nich różne
konwertery USB-RS)Masz mkIV czy mkV? Też kiedyś miałem taki kabelek, próbowałem chyba wszystkiego i nie mogłem się połączyć..
-
Mam MK5. Kabelkiem wykryłem awarię sondy lambda, gdy mi wyskoczył CHECK ENGINE. Nawet chyba udało się błąd na jakiś czas usunąć, ale po kilkunastu kilometrach powracał. Najważniejsze jest żeby wybrać odpowiedni port COM pod którym zainstalował się interfejs i mieć dobre sterowniki - w tych interfejsach to dają chyba przejściówki RS232-USB jakie popadnie - FTDI, Prolific i inne jakieś bardzo egzotyczne, dlatego trzeba instalować wszystkie te sterowniki i któryś z nich musi załapać. Można tez spróbować powyłączać wszystkie Nortony, zaporę sytemu Windows, itp, żeby nie blokowały niczego.
-
Mam MK5. Kabelkiem
wykryłem awarię sondy lambda, gdy mi wyskoczył CHECK ENGINE. Nawet chyba udało się
błąd na jakiś czas usunąć, ale po kilkunastu kilometrach powracał. Najważniejsze
jest żeby wybrać odpowiedni port COM pod którym zainstalował się interfejs i mieć
dobre sterowniki - w tych interfejsach to dają chyba przejściówki RS232-USB jakie
popadnie - FTDI, Prolific i inne jakieś bardzo egzotyczne, dlatego trzeba instalować
wszystkie te sterowniki i któryś z nich musi załapać. Można tez spróbować powyłączać
wszystkie Nortony, zaporę sytemu Windows, itp, żeby nie blokowały niczego.Port ustawiałem, nie wiem czy z prędkościami się bawiłem. U siebie zdołałem jedynie odczytać napięcie aku dalej nie chciał załapać, tylko że mam mk4, może tutaj jest problem.
-
dalej nie chciał załapać, tylko że mam mk4, może tutaj jest problem.
Dokładnie.
Pod Mk IV nie podepniesz się kablem. Znaczy podepniesz, ale nic nie odczytasz... -
Dokładnie.
Pod Mk IV nie
podepniesz się kablem. Znaczy podepniesz, ale nic nie odczytasz...Kiedyś byłem u magika co bezprzewodowym się połączył, na tablecie odczytywał (robił to przy mnie). Więc w jakiś sposób da się to zrobić
-
Kiedyś byłem u
magika co bezprzewodowym się połączył, na tablecie odczytywał (robił to przy mnie).
Więc w jakiś sposób da się to zrobićMożliwe, bo kiedyś MKV w taki sposób połączył się alkowi przez smartfona i jakąś tam końcówkę wkładaną do OBD. Tylko tyle, że alek miał Mk V...
-
Miałem ten sam
problem gdy kupiłem interfejs ELM327 (wersja z kablem USB a nie z Bluetooth) -
połączył się dopiero gdy ustawiłem prawidłową prędkość transmisji, która była z
resztą na naklejce na ELMie. Laptop z Win XP SP3, program darmowy Scantool.net,
zainstalowane wszystkie sterowniki dostarczone razem z przejściówką (są w nich różne
konwertery USB-RS)Dokopałem się do twojego posta z lipca i dlatego jeszcze raz wyciągnąłem ELM327.
Prędkość 38400. System XP oraz WIN7.
Sam interfejs działa bo sprawdziłem na Skodzie Felicji.
Jak podłączam interfejs jest napięcie, ale nie potrafi się porozumieć.
Próbowałem kilku programów w tym tego: http://www.rhinopower.org/Rhinoview/Rhinoview.html (specjalny pod Suzuki). Bez sukcesów.Albo kable w aucie mam źle podłączone albo MKV z 2001r. nie spełniają OBD2 (okres przejściowy) i mają inne kodowanie (czytałem o tym na forum - nie wiem czy to prawda)
-
zwarcie w
zapalniczce - brak podświetlenia
szyby - uszkodzony
przełącznik szyb ?Przełącznik szyb jest OK. Bo raz nie działała prawa, raz lewa szyba.
Te awarie są jakoś powiązane.
Zapalniczkę sprawdzę i jeszcze radio odłączę.Tak po za tym to dzięki za pomoc Teraz przynajmniej mam podświetlenie (czasami) i działa szyba (od pasażera)
Do wiosny dotrzymam i albo sam wybebeszę samochód albo go oddam do elektryka. -
Przełącznik szyb
jest OK. Bo raz nie działała prawa, raz lewa szyba.
Te awarie są jakoś
powiązane.
Zapalniczkę
sprawdzę i jeszcze radio odłączę.Sprawdź u mnie po podłączeniu radia i zabawę elektyką przez domorosłego mechanika kabel + od zapalniczki czasem stykał z obudową radia i wywalało przez te bezpiecznik.
Tak po za tym to
dzięki za pomocOd tego jest forum, żeby sobie pomagać
-
przy bezpiecznikach
pod kierownicą: czarna kostka z blaszką srebrną czołową i otworkiem. jeżeli z
otworka wystaje plasticzek to wyskoczył bezpiecznik i ten plastik trzeba wcisnąćPlany sobie, a życie sobie...
Bezpiecznik wyskakuje od razu po przekręceniu stacyjki.
Szyby oczywiście nie działają (radio odłączone, podświetlenie zegarów działa)Pytanie czy ten bezpiecznik coś jeszcze obsługuje?
Dobrać się do elektryki drzwi, czy gdzieś jeszcze może być zwora?