Gti, nie trzyma obrotów, dławi się
-
Co w swifcie może odpowiadać za spadek obrotów do 0 na nierozgrzanym silniku, a na rozgrzanym za sporadyczne wahania obrotów?
Jk odpalam nierozgrzany silnik to obroty stopniowo maleją, stopniowo do zera, później jak przytrzymam z minutę na obrotach (1-2tys), puszcze gaz to nie spadnie do zera, ale np do 200-300 i silnik się dławi, nierówno pracuje, pochodzi tak 3-5minut i obroty są już normalne, ale nadal słychać, że silnik się dławi a obroty nie są stabilne, mechanik stwierdził, że to silniczek krokowy może być przyczyną, jest coś takiego w swifcie w ogóle?
Po rozgrzaniu, rozjeżdżeniu auta jest ok, trzyma te 900 obrotów, ale na postoju słychać, że też się dławi...
Zauważyłem jednocześnie wzrost spalania, dość spory bo o 0,5 do litra na 100km, ma ktoś jakiś pomysł, co to może być? Przewody dobre, świece też -
No to walkowane juz wczesniej kody bledow... Szukaj tej wtyczki.
-
No to walkowane juz
wczesniej kody bledow... Szukaj tej wtyczki.zrobiłbyś fotke jak to wygląda u Ciebie? Bo szukam i nic takiego nie widzę? ;
-
TPS padnięty
Albo ssanie nie działa
-
TPS padnięty
Albo ssanie nie
działaa co z tym silniczkiem krokowym? jest coś takiego u nas w autach? Czy coś je zastępuje?
Gdzie i za ile mogę nabyć taki czujnik, bo na allegro widze jedno używane za 220zł, to chyba jakiś kosmos, czy nie? -
zrobiłbyś fotke jak
to wygląda u Ciebie? Bo szukam i nic takiego nie widzę? ;Strzele wieczorem jak nie zapomne
-
Strzele wieczorem
jak nie zapomnea może to być wina sondy lambda?
-
weź w rączkę schemat elektryczny z GTI i poszukaj sobie kurna które piny kompa masz zewrzeć! jeżeli plastek kostki nie zrobił, to jej nie masz i tyle. skrzynka bezpieczników nie ma u ciebie gniazda, a przełącznika tez nie masz
-
kosmos straszny , ja kupiłem za 50 zł , jak ktoś potrzebuje części do 1.6 sedana , to koleś wystawił właśnie na allegro całego na części , już go troche obkupiłem
-
weź w rączkę
schemat elektryczny z GTI i poszukaj sobie kurna które piny kompa masz zewrzeć!
jeżeli plastek kostki nie zrobił, to jej nie masz i tyle. skrzynka bezpieczników nie
ma u ciebie gniazda, a przełącznika tez nie maszno to jedyne wyjscie jechać do plastka
-
Ja to nie wiem, tyle razy oferowałem pomoc to nie, a bliżej masz :P, bpx nawet wpada do mnie na małe upgrejdy elektryki
Ale co ciekawe, mam pod nosem schemat mk2 a tam brak diag switcha, jedynie w puszcze z bezpiecznikami cuś jest.
-
bpx nawet wpada do mnie na małe
upgrejdy elektrykiPotwierdzam. Dobry elektryk. 100% profesjonalnie i dokładnie.
-
Ja to nie wiem,
tyle razy oferowałem pomoc to nie, a bliżej masz :P, bpx nawet wpada do mnie na małe
upgrejdy elektrykiOgarnąłbyś położenie od nowa wiązki świateł w golfie? To podjadę
-
Ogarnąłbyś
położenie od nowa wiązki świateł w golfie? To podjadęUważaj, bo ogarnie i będziesz miał problem...
-
Uważaj, bo ogarnie
i będziesz miał problem...Jeśli za sensowną kasę to mogę jechać, wolę dać komuś z forum kasę i przy okazji poznać niż ładować jakiemuś gburowi elektrykowi
-
Jeśli za sensowną
kasę to mogę jechać, wolę dać komuś z forum kasę i przy okazji poznać niż ładować
jakiemuś gburowi elektrykowiJak dla mnie likaon to magik od elektroniki i elektryki (może dlatego, że ja jestem z niej noga ).
-
Co do elekryki, biorę schemat i jazda, co prawda po swojej pracy ale pewnie bym zrobił
Ale wracając:
Rav, poszukaj na zagranicznych forach, coś może znajdziesz ciekawego. -
a co z tym
silniczkiem krokowym? jest coś takiego u nas w autach? Czy coś je zastępuje?Nie ma krokowca w GTi. Jest zawór woskowy zamontowany na kolektorze dolotowym. Idzie przez niego plyn chlodniczy, jak jest zimny silnik to trafia wiecej powietrza, jak cieply to rozpuszcza wosk i zatyka calosc. Jak mialem go zasyfionego to mialem odwrotnie, czyli na zimnym silniku kosmiczne obroty rzedu 2k rpm, wiec raczej na niego bym nie stawial.
Sprawdz czujnik temp dajacy sygnal do kompa, sprawdz w manualu jaka powinien miec rezystancje i zmierz miernikiem, jak sie zesral i podaje info ze silnik nie jest zimny tylko np. w polowie rozgrzany to bedziesz mial uboga mieszanke i gasnicie na zimno, a na cieplo z kolei zbyt bogata mieszanke i wieksze spalanie + wlasnie nierowna prace.
-
Czujnik TPS w gti jest drogi. sprawdź parametry wg manuala. trzeba było nie bawić się w regulację samemu śrubką obrotów. ogarnij złącze diagnostyczne.
prawdopodobnie przewód fioletowo żółty A22 (gdzie indziej widziałem na schemacie A24) w kompie trzeba zewrzeć do masy. Ogarnij czy we wtyczce przy ścianie grodziowej od strony silnika nie masz tam tego kabelka (tylko że nie wyprowadzonego z wtyczki). na schemacie 16.2 !, 16.1 z tego co pamietam jest to ustawianie zapłonu
wiecej Ci nie pomogę bo nie chce mi się. sam nie robisz nic w kierunku zeby coś zrobić lub naprawić tylko biadolisz ze nie umiesz nic i nie masz zamiaru się naumieć.
-
kosmos straszny ,
ja kupiłem za 50 zł , jak ktoś potrzebuje części do 1.6 sedana , to koleś wystawił
właśnie na allegro całego na części , już go troche obkupiłemPewnie Dolny Śląsk? Dobrze masz, bo tam sporo Swiftów z DE na części - można trafić jeszcze ładne elementy blacharskie w kolorze auta. Tylko montaż i jazda